Suunto Race: That is Why…

Παρασκευή και 13 του Οκτώβρη η SUUNTO ανακοίνωσε 2 νέα προϊόντα, τα οποία μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν. Η Φινλανδική εταιρεία, προφανώς από καιρό, ετοίμαζε ένα δυναμικό come back το οποίο σίγουρα έχει καταφέρει. Το πρώτο προϊόν ήταν το SUUNTO RACE το ρολόι που είναι αντικείμενο του σημερινού άρθρου και το οποίο ήταν σαν ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο κατευθείαν από το χωριό του Αη Βασίλη στο Rovaniemi στα κεντρικά της Suunto, μιας και έχει λανσαριστεί σε τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που θα περίμενε κάποιος κοιτάζοντας τα χαρακτηριστικά του.

 

 

Παρουσίασε επίσης ένα προϊόν το οποίο κανείς μας δεν περίμενε να βγάλει, το Suunto Wings, τα πρώτα open - ear ακουστικά της για τους ενθουσιώδεις των outdoor αθλημάτων, το οποίο ελπίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε σε επόμενο review, καθώς το δίχως άλλο συνδυάζονται με το Race για να απολαμβάνει κάποιος τη μουσική του ενώ προπονείται.

Είχαμε το ρολόι, στην stainless steel version του, περίπου ένα μήνα στη διάθεσή μας προκειμένου να συγκεντρώσουμε όσο περισσότερα δεδομένα για το review μας.

Στη διάρκεια αυτού του μήνα το ρολόι πρόλαβε κι έκανε έναν υπερμαραθώνιο Παρθένου Δάσους 110 χλμ NTR στο Παρανέστι, έναν αγώνα 15 χιλιομέτρων στη Δίρφυ και πολλά πολλά προπονητικά χιλιόμετρα στο βουνό όσο και στην άσφαλτο. Προφανώς και δεν ήταν εφικτό να το τεστάρουμε στα περισσότερα από 95 sports modes που διαθέτει, όχι ότι δε θα το θέλαμε πάντως.


Τα βασικά χαρακτηριστικά του Suunto Race είναι τα ακόλουθα τα οποία φυσικά θα αναλύσουμε και στο κείμενό μας στη συνέχεια:

  • Δύο εκδόσεις, σε ανοξείδωτο ατσάλι (84gr) στα 449 € και τιτάνιο (69gr) στα 549€ με οθόνη από ζαφείρι και στις δύο.
  • Το τιτάνιο έρχεται με 32 GB αποθηκευτικό χώρο και το ατσάλινο με 16 GB, χώρος που φτάνει και περισσεύει τόσο για χάρτες όσο και μουσική.
  • Οθόνη high definition touch AMOLED στις 1,43 ιντσες
  • Τεσταρισμένο σε στρατιωτικά standards για αντοχή και στις πιο αντίξοες συνθήκες
  • Είναι το πρώτο ρολόι της Suunto με περιστροφικό επιλογέα (digital crown) για πιο εύκολη περιήγηση στο μενού
  • Μπαταρία εντυπωσιακή για AMOLED οθόνη με διάρκεια GPS 40 ώρες στο multiband/dual-frequency mode, φτάνοντας στις 120 ώρες στο πιο χαλαρό Tour mode και 7 ημέρες στο always- on display mode, ενώ κρατάει μέχρι 12 ημέρες με την οθόνη ρυθμισμένη στο gesture mode (dim).
  • HRV tracking και διασύνδεση με το Suunto coach ΑΙ να επιβλέπει τις προπονήσεις και να δίνει συμβουλές βασισμένο στο HRV monitoring και τις σχετικές διακυμάνσεις, καθώς και workout planner πάνω στο ρολόι
  • Widgets για άμεση και εύκολη πληροφόρηση
  • Δωρεάν topo maps για offline χρήση στο ρολόι
  • Wi-Fi για αυτόματη ενημέρωση με updates
  • Προπονητική πρόοδος και κατάσταση ετοιμότητας για αγώνα καθώς και διασύνδεση με εφαρμογές όπως training peaks, strava κλπ...

Κάτι πολύ σημαντικό για το πόσο έχει δοθεί βάση στο software είναι ότι η Suunto θα δίνει πλέον τέσσερα updates το χρόνο στο firmware των ρολογιών της, παρέχοντας βελτιώσεις και διορθώνοντας πιθανές αστοχίες. Αν μη τι άλλο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ότι έχεις να περιμένεις νέα καλούδια για το ρολόι σου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πολύ πρόσφατα μάλιστα έγινε ένα μεγάλο update στο Suunto Vertical, στο οποίο πέρασαν και πολλά από τα χαρακτηριστικά του Race όπως :

Νέα χαρακτηριστικά:

  • Νέο interface με μίνι widgets και πλούσια προσαρμογή
  • Νέα widgets τγια την προπόνηση (TSS), την πρόοδο (CTL) και την αποκατάσταση (HRV και TSB)
  • Μέτρηση ανάκαμψης HRV κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Πολλαπλά ξυπνητήρια ρολογιού αντί για ένα
  • Λειτουργία εύρεσης του τηλεφώνου μου
  • Υπενθύμιση εγρήγορσης
  • Νέες αθλητικές εφαρμογές SuuntoPlus σε ορισμένες προεπιλεγμένες αθλητικές λειτουργίες
  • Εκτιμήσεις αγώνων τρεξίματος για 5χλμ, 10χλμ, ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο

Βελτιώσεις:

  • Βελτιωμένη σταθερότητα
  • Νέα διάταξη οθόνης καταγραφής προπόνησης (training log)
  • Βελτιωμένα εικονίδια ειδοποιήσεων
  • Βελτιωμένα στοιχεία ελέγχου πολυμέσων
  • Βελτιωμένη ακρίβεια GNSS με ενημερωμένο υλικολογισμικό GNSS
  • Επίπεδο zoom χάρτη έως και 2km αντί για 500m

 

Έξω από το κουτί του

Η καλαίσθητη συσκευασία του Race είναι αρκετά πιο μινιμαλιστική εξωτερικά και πολύ καλής αισθητικής, είναι όμως αρκετά μεγαλύτερη από όσο χρειάζεται, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για περισσότερα περιεχόμενα σε αυτή.


Εκτός όμως του ρολογιού και του μαγνητικού φορτιστή, (ναι είναι ο ίδιος με το πολύ πρόσφατο Vertical), καθώς και το βιβλιαράκι με οδηγίες δε θα βρείτε κάτι άλλο μέσα όσο και να ψάξετε. Θα θέλαμε λίγο μικρότερη τη συσκευασία για να γίνει το προϊόν πιο sustainable όπως επιτάσσει και το κλίμα της εποχής μας, αφού το μισό και παραπάνω απλώς περισσεύει.

 

Το ρολόι

Η αισθητική ποτέ δεν ήταν θέμα για τους Φινλανδούς της Suunto καθώς ανέκαθεν έβγαζαν πολύ όμορφα ρολόγια με εξαιρετική ποιότητα και συναρμογή. Η στεφάνη στο ρολόι της δοκιμής μας είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ενώ η κάσα από πολυαμίδιο, ενισχυμένο με ίνες γυαλιού και το συμπληρώνει με κρύσταλλο ζαφείρι να προστατεύει την touch Amoled οθόνη του.

Για πρώτη φορά θα δούμε σε ρολόι της Suunto περιστροφικό επιλογέα για το μενού με ομολογουμένως πολύ καλή αίσθηση, με 2 πλαϊνά κουμπιά τα οποία επίσης έχουν πολύ «σφιχτή» αίσθηση, κάτι που αν μη τι άλλο συμπληρώνει την στιβαρή όψη και αίσθηση του ρολογιού.


Το πάνω πλήκτρο μας βάζει αυτόματα στην έναρξη προπόνησης, επιλέγοντας την τελευταία προπόνηση που κάναμε, ενώ το κάτω έχει διπλή λειτουργικότητα αφού μας βάζει στο μενού λειτουργιών (settings) ενώ όντας ήδη σε κάποιο από τα μενού έχει πλέον τη λειτουργία back! Κάτι που έλειπε σίγουρα μέχρι σήμερα από τα ρολόγια της Suunto.

Μέχρι σήμερα το ρολόι δείχνει και είναι αψεγάδιαστο και σίγουρα δεν ήταν σε κάποια βιτρίνα ούτε στο κομοδίνο. Έκανε ήδη 2 αγώνες βουνού και ανεβαίνει στο βουνό 2 φορές τη βδομάδα χώρια που δε με λες και πολύ ντελικάτο χρήστη… είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να φανεί η φθορά πάνω του μολονότι είναι all black και το παραμικρό χτύπημα φαίνεται.

Το λουράκι είναι δικό μου σχέδιο, τι όχι; Αν πάντως το σχεδίαζα κάπως έτσι θα το ήθελα, ελαστικό όσο χρειάζεται, με πολλές οπές για να το κλειδώνω εκεί ακριβώς που θέλω, λίγο πιο σφιχτό στην προπόνηση και λίγο πιο χαλαρό στην καθημερινότητα. Μολονότι είναι σιλικόνης, καθότι μέχρι σήμερα τα νάιλον με velcro έχουν τη φήμη ως κορυφαία για το πως τοποθετούν με ακρίβεια το ρολόι στον καρπό, το λουράκι του Race είναι αποκάλυψη.


Εδώ θα ήθελα να τονίσω δυο λεπτομέρειες: Μόλις πήρα το ρολόι στα χέρια μου έψαξα να βρω νάιλον λουράκι για να το αντικαταστήσω μιας και το αμέσως προηγούμενο ρολόι που είχα τέτοιο είχε και ήμουν μεγάλος φαν, αλλά αφού το φόρεσα σταμάτησα να ψάχνω αφού είναι εξίσου καλό και μάλιστα με καλύτερη αίσθηση, επιπλέον η σιλικόνη δε λεκιάζει, πλένεται πιο εύκολα και στεγνώνει αμέσως. Επίσης, να επισημάνουμε ότι είναι πλάτους 22 mm αφαιρούμενο και άρα μπορείτε είτε να το αλλάξετε με οποιοδήποτε λουράκι σας αρέσει από την αγορά ή από τα αρκετά διαθέσιμα Suunto που υπάρχουν.

Επίσης μόλις το παρέλαβα και είδα τα χαρακτηριστικά του συνειδητοποίησα ότι θα έπρεπε να το φοράω στον ύπνο, κάτι που για εμένα είναι πολύ δύσκολο αφού δε θέλω να με ενοχλεί τίποτα τις λίγες ώρες που κοιμάμαι. Ε και; Μια χαρά το φόρεσα και το φοράω και μάλιστα υπάρχουν στιγμές που σηκώνω το μανίκι να δω ότι το φοράω μέσα στη μέρα αφού δεν το νοιώθω καν στον καρπό μου! Εδώ αναρωτιέμαι για το πόσο καλύτερο θα είναι το μοντέλο τιτανίου που είναι στα 69 γραμμάρια ενώ το ατσάλι στα 83! Εύγε στη Suunto!

 

Η οθόνη

From “Darkness to Light” με τη νέα high definition Amoled οθόνη παραφράζοντας το moto του αγαπημένου αγώνα ROUT Classic 100 miles στα δάση της Ροδόπης.


Πατώντας πλέον στην κατηγορία 50+ και έχοντας μια ολόκληρη ζωή 10/10 όραση, το να μη βλέπεις πλέον ούτε καν τις ενδείξεις στο ρολόι σου είναι ομολογώ πολύ ενοχλητικό. Οπότε, από καιρό είχα στο νου να αντικαταστήσω το ρολόι μου με κάποιο με Amoled οθόνη για να επιλύσω αυτή την αδυναμία μου και η αλήθεια είναι ότι οι διαθέσιμες επιλογές δεν ήταν πολλές στην αγορά, κάτι που σίγουρα θα αλλάξει πλέον. Ο λόγος που μέχρι και σήμερα δεν το είχα κάνει ήταν ότι κανένα ρολόι δεν είχε το πλήρες πακέτο, μέχρι τον ερχομό του Race.

Είναι γεγονός ότι η ανάλυση και η φωτεινότητα που προσφέρει μια Amoled σε σχέση με τις παραδοσιακές LED είναι σκάλες ανώτερη.

«Οι εικόνες στις οθόνες AMOLED μπορεί να είναι πιο ζωντανές και να παραμείνουν περισσότερο, καθώς έχουν μεγαλύτερες αναλογίες αντίθεσης, ευρύτερες γωνίες θέασης και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια» λέει ο «γούγλιος ο αναζητητής» (Google) και σε αυτό οφείλεται και η μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του Race!


Ο λόγος είναι ότι το AMOLED βασίζεται στην τεχνολογία OLED ενσωματώνοντας μια ενεργή μήτρα καλωδίωσης τρανζίστορ για μεμονωμένο έλεγχο pixel αντί να χρησιμοποιεί οργανικά υλικά μεταξύ των αγωγών ενός LED. (deep technical dive μπρρρρ ...)

Στην πράξη η 1,43 ιντσών οθόνη (1,40’’ το φαινομενικά μεγαλύτερο Vertical) είναι εξαιρετικής φωτεινότητας με σχεδόν διπλάσια ανάλυση, 466 Χ 466 pixels, από το αδερφάκι Vertical το οποίο έχει ανάλυση 280 Χ 280 pixels.

Πραγματικά game changer, απροβλημάτιστη σε όλες τις συνθήκες, από το απόλυτο σκοτάδι μέχρι και μέσα στο καταμεσήμερο, δεν θα αντιμετωπίσει ο χρήστης το παραμικρό θέμα έχοντας εξαιρετική ευκρίνεια.

Στα πιο χρηστικά, υπάρχει μια γκάμα από οθόνες (watch faces) για να διαλέξει κανείς, με τη βασική την οποία έχει ως standard το ρολόι να είναι πλήρης και ευανάγνωστη σε όλες τις λεπτομέρειες της.


Εδώ να προσθέσουμε ότι οι περισσότερες οθόνες (watch faces) που έρχονται με το μενού, παρότι έχουν επίπεδα παραμετροποίησης, χρήζουν μιας ανανέωσης αφού τα περισσότερα αν και λειτουργικά και με καλή πληροφόρηση είναι τα ίδια που είχε και το Spartan Ultra σχεδόν μια δεκαετία πίσω. Ένα φρεσκάρισμα θα ήταν καλοδεχούμενο. Υπάρχουν βέβαια και κάποια νέα αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχει χώρος για βελτίωση στον τομέα αυτό.

Πραγματικά game changer, απροβλημάτιστη σε όλες τις συνθήκες, από το απόλυτο σκοτάδι μέχρι και μέσα στο καταμεσήμερο, δεν θα αντιμετωπίσει ο χρήστης το παραμικρό θέμα έχοντας εξαιρετική ευκρίνεια.

Στην πράξη, η οθόνη έχει και λειτουργία always on, αλλά δεν υπάρχει λόγος να τη χρησιμοποιήσουμε, μιας και αν είναι σε λειτουργία dim (πολύ χαμηλή φωτεινότητα) το ρολόι με τη raise to wake λειτουργία του «ζωντανεύει» κάθε φορά που σηκώνετε το χέρι ή περιστρέφετε τον καρπό και έτσι κάνουμε και οικονομία στη μπαταρία με λιγότερες φορτίσεις μεγαλώνοντας τη διάρκεια ζωής της.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής της φωτεινότητας μεταξύ Low, Medium (factory setting) και High, αλλά δε βλέπω το λόγο να το αλλάξει κάποιος αυτό, μιας και το standard medium είναι παραπάνω από επαρκές.

Εδώ να τονίσουμε ένα νέο χαρακτηριστικό που εγώ το κατατάσσω στα πολύ θετικά της οθόνης - μιας και από εκεί προέρχεται – το οποίο είναι η πολύ χρήσιμη λειτουργία της ως φακός.

Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να προσθέσουμε shortcuts λειτουργίες ή και widgets με το παρατεταμένο πάτημα του πάνω και του κάτω κουμπιού.

Η οθόνη, αν και είναι touch screen, σχεδόν ποτέ δεν τη δούλεψα έτσι. Η απόκριση του touch screen είναι άμεση και η αίσθηση επίσης, κανένα θέμα ως εδώ, απλώς είναι τόσο πιο εύκολο να μετακινείσαι στο μενού που απλά απορείς γιατί τόσο καιρό δεν ήταν σε όλα τα μοντέλα, όλων των εταιρειών, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μπράβο στη Suunto!

 

Μπαταρία

Ξεκινώντας από το πολύ μακρινό Ambit Peak και την εξωπραγματική για τα χρόνια εκείνα μπαταρία που έφτανε τις 200 ώρες με χρήση GPS, συνεχίζοντας με το Suunto 9 Baro που έκανε ντεμπούτο το fuse track με σημαντική οικονομία στη μπαταρία και καταλήγοντας φυσικά στο «ανεξάντλητο» Vertical με την ηλιακή φόρτιση που μετά από ένα UTMB - CCC 105 χιλιομέτρων και 25 ωρών είχε 56% μπαταρία να δώσει ακόμα, οι Φινλανδοί μάλλον δεν έχουν να αποδείξουν ότι τα καταφέρνουν να κατασκευάσουν ρολόγια με παραπάνω από επαρκή για τη χρήση μπαταρία.

 

Στο Race απλώς το επιβεβαίωσαν με εμφατικό τρόπο αφού με πολύ καλύτερη οθόνη έδωσαν στο λαό μπαταρία που φτάνει σχεδόν 1 μήνα καθημερινής χρήσης χωρίς το HR σύμφωνα με τις μετρήσεις τους και τις 120 ώρες με χρήση GPS χωρίς το HR και φυσικά στη χαμηλότερη ρύθμιση ακρίβειας.

Στα πιο γήινα όμως και καθημερινά η μπαταρία θα φτάσει τις 40 ώρες με χρήση GPS και μάλιστα στo Performance mode με τα πάντα ενεργοποιημένα (GPS Accuracy best, Data Logging 1’’, Always on display, Brightness Normal,Wrist HR enabled, Map Enabled, Touch Map only, Vibration Normal, Bluetooth ON).

Οι δικές μας μετρήσεις έφτασαν πολύ κοντά στις εργοστασιακές μετρήσεις των 40 ωρών που είναι σίγουρα εντυπωσιακό σαν αποτέλεσμα.

 

Υπάρχουν για τους πιο «αχόρταγους» και οι ρυθμίσεις Endurance, Ultra και Tour που έχουν βέβαια «εκπτώσεις» αλλά δεν παύουν να επαρκούν για σχεδόν πάσα χρήση, από ένα ultra αγώνα μέχρι και πολυήμερες ορεινές διασχίσεις.

Αξίζει να τονίσουμε βέβαια ότι υπάρχει και η δυνατότητα γρήγορης φόρτισης (fast charging) όπου με μόλις 10 λεπτά φόρτισης μπορούμε να έχουμε μπαταρία διάρκειας 6 ωρών για προπόνηση, ενώ με μία ώρα φόρτισης θα φτάσει το 70-75% συνολικής χωρητικότητας της μπαταρίας και στις 2 ώρες το 100%.

 

GPS

Η μονάδα GPS του Suunto Race είναι η ίδια προφανώς με αυτή του Vertical, το οποίο κατά γενική ομολογία είναι εκπληκτικό σε απόδοση. Στα χέρια μας λοιπόν κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας το ρολόι κατέγραψε σε πολύ καλό βαθμό τις διαδρομές που κάναμε χωρίς να κάνει spikes και να χάνεται το ίχνος σε διάφορα περάσματα. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στο τέλος Νοεμβρίου βγήκε και το πρώτο update με hot fixes για καλύτερη απόδοση αλλά και προφανώς και διόρθωση σφαλμάτων.

Νέα χαρακτηριστικά:

  • Νέα SuuntoPlus sport apps
  • Διεύρυνση της κλιμακας zoom στον χάρτη μέχρι και 1:2000μ (από 1:500μ). Ο Τάκης που το είχε αναφέρει στο Vertical εισακούστηκε!

Βελτιώσεις:

  • Πιο γρήγορο interface
  • Βελτιωμένη σταθερότητα
  • Βελτιωμένη ακρίβεια στο σύστημα GNSS με αναβάθμιση του firmware

Θεωρούμε λοιπόν ότι θα δούμε ακόμα καλύτερο performance από το GPS στο άμεσο μέλλον.

Στο γράφημα βλέπουμε συγκριτικό του Suunto Race (πράσινο) σε σχέση με to gpx track της διαδρομής του αγώνα (κόκκινο) Dirfys Trail 15K, στο πρώτο κομμάτι μονοπατιού με αρκετή δασοκάλυψη, στο οποίο φαίνεται ότι πατάνε πάνω στο ίδιο ίχνος.

 


Αντίστοιχα και στο κομμάτι του αγώνα πριν το καταφύγιο που πάλι υπήρχε δασοκάλυψη βλέπουμε σχεδόν την ίδια πιστότητα, και μάλιστα μετά το καταφύγιο το gpx του αγώνα έχει μια απόλυτα ίσια διαδρομή ενώ το Race ακολουθεί μια πιο ρεαλιστική πορεία στο ίδιο σημείο.

 

 

Χαρακτηριστικό και το επόμενο γράφημα όπου στο 10ο χιλιόμετρο του αγώνα της Δίρφυς υπήρξε μια πτώση με αποτέλεσμα να περάσουμε 3 φορές από το ίδιο σημείο όπου το πάτημα είναι σχεδόν πανομοιότυπο, πάλι με πολύ μικρή απόκλιση από το επίσημο gpx του αγώνα που ακολουθεί και πιο ευθείες γραμμές. Το έχασε μόνο σε ένα σημείο του πηγαινέλα που κατέγραψε πέρασμα «χάρακα».

 

 

Στο ακόλουθο γράφημα βλέπουμε το αρχείο gpx από μια προπόνηση στο Ποικίλο όρος ακριβώς πάνω στα ίχνη της χάραξης του δρόμου, ενώ παρακάτω στην ίδια προπόνηση βλέπουμε σε τμήμα μέσα στον αστικό ιστό - όπου είναι σαφώς πιο δύσκολη η καταγραφή - τις σχεδόν μηδενικές αποκλίσεις της καταγραφής του Race γεγονός που μας άρεσε πολύ!

 

 

 

HR (παλμογράφος)

Ο αισθητήρας καρδιακών παλμών HR είναι επίσης ίδιος με αυτόν του Vertical και θεωρητικά έχει και την ίδια απόδοση.

Ως προς τη δοκιμή μας σίγουρα δε μπορώ να πω ότι το έθεσα σε εξαντλητικά τεστ καθώς η «δασοκάλυψη» στον καρπό μου δεν ενδείκνυται για καταγραφές οπτικού αισθητήρα καρδιακών παλμών. Οι οπτικοί αισθητήρες μετρούν τα παλμικά κύματα, ουσιαστικά αλλαγές στον όγκο ενός αγγείου που συμβαίνουν όταν η καρδιά αντλεί αίμα. Τα παλμικά κύματα ανιχνεύονται μετρώντας την αλλαγή στον όγκο χρησιμοποιώντας έναν οπτικό αισθητήρα και ένα πράσινο LED. Συνήθως υπάρχει μια απόκλιση 3 παλμών/ λεπτό η οποία όμως ποικίλει ανάλογα το χρώμα του δέρματος, αν υπάρχουν τατουάζ, την τριχοφυΐα, το που έχει τοποθετηθεί ο αισθητήρας και φυσικά το κατά πόσο είναι σταθερός πάνω μας.

Ιδανικά πρέπει να είναι απόλυτα σταθερός και σε απόσταση 2-3 cm από τον καρπό μας.

Σε κάθε περίπτωση δοκιμή έγινε και είδα όπως ήταν λογικό κάποια spikes στο ξεκίνημα της προπόνησης ενώ στη συνέχεια έγινε πιο πειστική η καταγραφή. Όπως όμως προείπα δε μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική στο δικό μου χέρι.

Παρόλα αυτά υπάρχει προφανώς η δυνατότητα καταγραφής καρδιακών παλμών σε 24ωρη βάση και τόσο κατά τον ύπνο όσο και στην ηρεμία η καταγραφή ήταν αρκετά πειστική.

 

Οξυγόνο αίματος

Στο Suunto Race υπάρχει – όπως και σε προηγούμενα μοντέλα της Suunto - η δυνατότητα μέτρησης κορεσμού οξυγόνου.

Τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μπορούν να δώσουν ένδειξη υπερβολικής άσκησης ή κόπωσης και η μέτρηση μπορεί επίσης να αποτελέσει χρήσιμη ένδειξη της προόδου εγκλιματισμού σε μεγάλο υψόμετρο.

Αυτό είναι προφανώς πολύ χρήσιμο σε ορειβάτες υψομέτρου που ο κορεσμός οξυγόνου είναι μέτρηση ζωτικής σημασίας, αλλά και σε αθλητές που έτσι παίρνουν άλλον ένα δείκτη για ένδειξη κόπωσης.

Παρακολούθηση Ύπνου (Sleep Tracking)

Η παρακολούθηση του ύπνου προσμετράται στο HRV Recovery που μετράει το Suunto Race αφού μετράει τους παλμούς μας κατά τη διάρκεια ηρεμίας και τις αποκλίσεις του. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να μετρήσει και τον κορεσμό του οξυγόνου μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, αν το επιλέξουμε.


Φυσικά για να λειτουργήσει πρέπει να κοιμόμαστε φορώντας το για τουλάχιστον 3 ημέρες ή μάλλον νύχτες ώστε να αποδώσει το μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών και για διάστημα 14 ημερών συνολικά για να αρχίσουμε να βλέπουμε HRV recovery δεδομένα.

Θα πρέπει να ορίσουμε αρχικά στις ρυθμίσεις ύπνου τη συνήθη ώρα που πέφτουμε για ύπνο και την αντίστοιχη που ξυπνάμε. Υπάρχει και λειτουργία “μην ενοχλείτε” που επίσης μπορούμε να ενεργοποιήσουμε για αυτές τις ώρες.

Συμβουλή: Πρέπει να ορίσετε τις ώρες ύπνου σας σύμφωνα με το νωρίτερο που μπορείτε να πάτε για ύπνο και το αργότερο που μπορείτε να ξυπνήσετε.

Χάρτες

Όπως και στο Vertical υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσουμε offline στο ρολόι χάρτες από το Suunto App.


Εφόσον το ρολόι είναι συνδεδεμένο με κάποιο Wi-Fi και στο φορτιστή του, μπορούμε να κατεβάσουμε όποιον και όσους θέλουμε για χρήση offline στο ρολόι. Οι χάρτες είναι μεν τοπογραφικοί αλλά δεν περιέχουν τοπωνύμια (POIs) τα οποία ελπίζουμε στο μέλλον να προστεθούν για την πλήρη εμπειρία πλοήγησης. Και πάλι όμως είναι πολύ σημαντικό να έχεις εκτός της διαδρομής που έχεις επιλέξει να κινηθείς και τον τοπογραφικό χάρτη της περιοχής που θα σου δώσει με μεγάλη λεπτομέρεια το που βρίσκεσαι και τι υπάρχει γύρω σου.

Η χρήση εδώ και με τον περιστροφικό επιλογέα πολύ εύκολη καθώς το zoom in – zoom out είναι πλέον παιχνιδάκι. Επίσης η πλοήγηση μέσα από την οθόνη αφής γίνεται με άμεση απόκριση και πλέον υπάρχει η δυνατότητα zoom out μέχρι τα 2 χιλιόμετρα.

Η περιστροφή επίσης ακολουθεί την κίνηση του χεριού άμεσα για τον προσανατολισμό μας.

Στη χρήση και εφόσον δεν έχουμε το always on στην οθόνη ο χάρτης σε dim κατάσταση φαίνεται σαν να είναι πλοήγηση ίχνους, όμως με μια απλή περιστροφή του καρπού η Amoled οθόνη ξυπνάει άμεσα και ο χάρτης γεμίζει πληροφορίες.

 

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε χάρτες με δυνατότητα πλοήγησης αν απλά κατεβάσουμε το gpx της διαδρομής που θέλουμε να κινηθούμε και να έχουμε το ρολόι πλοηγό μας σε αυτή και να μας ενημερώνει αν πήραμε μια λάθος στροφή ή να μας δείχνει τα μονοπάτια μπροστά μας αν θέλουμε να ακολουθήσουμε εναλλακτική πορεία.

 

Μεταβλητότητα καρδιακών παλμών (HRV - Heart Rate Variability)

Πως ορίζεται η Μεταβλητότητα καρδιακών παλμών; Η απλή απάντηση είναι: ένα μέτρο της χρονικής διακύμανσης μεταξύ κάθε καρδιακού παλμού.


Το HRV είναι μια μορφή εκπαίδευσης θεραπείας βιοανάδρασης που περιλαμβάνει την ανατροφοδότηση των δεδομένων καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια της αργής αναπνοής, έτσι ώστε η αναπνοή να ταιριάζει με τα μοτίβα καρδιακού ρυθμού. Αυτό επηρεάζει την ενεργοποίηση και την ηρεμία του νευρικού μας συστήματος. Ενώ ο ρυθμικός χτύπος της καρδιάς σε ηρεμία κάποτε πιστευόταν ότι είναι συνεπής και τακτικός, τώρα γνωρίζουμε ότι ο ρυθμός μιας υγιούς καρδιάς υπό συνθήκες ηρεμίας είναι στην πραγματικότητα εκπληκτικά ακανόνιστος. Η HRV είναι ένας σημαντικός δείκτης τόσο της φυσιολογικής ανθεκτικότητας όσο και της ευελιξίας συμπεριφοράς, αντανακλώντας την ικανότητα ενός ατόμου να προσαρμόζεται αποτελεσματικά στο άγχος και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Τόσο ένας μεγάλος βαθμός μεταβλητότητας όσο και πολύ μικρή διακύμανση μπορεί να σχετίζεται με χρόνιo πόνο, άγχος και κατάθλιψη, καθώς και πολλά άλλα συμπτώματα.

Με βάση τα παραπάνω, η μέτρηση του HRV μας βοηθά να κατανοήσουμε την κατάσταση ανάκαμψης μας, υπολογίζει την ένταση της φυσικής και πνευματικής μας δραστηριότητας και υποδεικνύει πόσο έτοιμο είναι το σώμα μας για προπόνηση. Οι διαφορετικές καταστάσεις και συνθήκες, όπως μια χαλαρωτική περίοδος διακοπών, η σωματική και πνευματική κόπωση ή η εμφάνιση γρίπης, μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στο HRV.

Στην πράξη το Suunto Race απαιτεί μια περίοδο τουλάχιστον 14 ημερών καταγραφής και τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

 

RECOVERY TRAINING

Πρόκειται για μια εφαρμογή αποκατάστασης στην οποία απεικονίζεται τόσο η τρέχουσα φυσική μας κατάσταση κατά τις προπονήσεις της τελευταίας εβδομάδας όσο και των τελευταίων 6 εβδομάδων. Για να μπορέσει να αποδώσει με πιστότητα τα δεδομένα, θα πρέπει να καταγράφει κάποιος το πώς αισθάνεται μετά από κάθε προπόνηση επιλέγοντας το σχετικό feeling face στην ερώτηση How was it?

 

Πρόοδος

Εδώ αναλαμβάνει αλγόριθμος του Suunto Race, όπου παίρνοντας το βαθμό έντασης προπόνησης (TSS) και βάσει της τιμής αυτής υπολογίζεται ο φόρτος προπόνησης για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Από την τιμή αυτή το ρολόι μπορεί να υπολογίσει το επίπεδο φυσικής μας κατάστασης (που ορίζεται ως VO₂max) και το CTL (Χρόνιος φόρτος προπόνησης). Επίσης, παρέχει μια εκτίμηση σχετικά με το όριο γαλακτικού οξέος και μια πρόβλεψη σχετικά με τον ρυθμό τρεξίματος σε διάφορες αποστάσεις.

Στο widget Progress παρέχονται δεδομένα που βοηθούν να αυξήσουμε τον φόρτο της προπόνησης σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τόσο για τη συχνότητα και για τη διάρκεια είτε για την ένταση της.

Το επίπεδο αερόβιας φυσικής κατάστασης ορίζεται ως VO₂max (μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου), μια μέτρηση για την αερόβια ικανότητα αντοχής. Με άλλα λόγια, η VO₂max υποδεικνύει πόσο καλά μπορεί το σώμα μας να χρησιμοποιεί το οξυγόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η VO₂max, τόσο καλύτερη είναι η χρήση του οξυγόνου.

Η εκτίμηση του επιπέδου της φυσικής μας κατάστασης βασίζεται στην ανίχνευση απόκρισης καρδιακού ρυθμού στη διάρκεια κάθε προπόνησης. 

Προπόνηση (TRAINING)

Εδώ υπάρχουν οι πληροφορίες σχετικά με τον φόρτο προπόνησης για την τρέχουσα εβδομάδα και επίσης σχετικά με τη συνολική διάρκεια όλων των προπονήσεων που έχουμε καταγράψει. Ο προσωπικός μας Suunto προπονητής στον καρπό μας, αναλύει τα δεδομένα από τις προπονήσεις που έχουμε καταγράψει και μας συμβουλεύει αν θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και φόρτο, να αυξήσουμε ή να μειώσουμε για την αποφυγή τραυματισμών.

Στην οθόνη αυτή παρέχονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τη φυσική μας κατάσταση, το αν αυτή έχει αρχίσει να μειώνεται, αν διατηρούμαστε σε φόρμα ή αν κάνουμε παραγωγική προπόνηση τη δεδομένη στιγμή.

Πιο αναλυτικά λαμβάνονται υπόψιν τα παρακάτω:

TRAINING LOAD (TSS)

Το Training Stress Score (TSS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη του αθλητισμού για να μετρήσει το ποσό του στρες που προκαλεί μια προπόνηση στο σώμα. Βασίζεται στη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, και πώς συγκρίνεται με τη λειτουργική οριακή ισχύ (FTP) του αθλητή, που είναι η υψηλότερη ισχύς που μπορεί να διατηρήσει για μια ώρα. Ένα υψηλότερο TSS σημαίνει μια πιο απαιτητική προπόνηση, και ένα χαμηλότερο TSS σημαίνει μια λιγότερο απαιτητική προπόνηση. Το TSS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάσει, να παρακολουθήσει, και να αναλύσει προγράμματα προπόνησης για διαφορετικά αθλήματα και στόχους.

Ένας σταθμισμένος μέσος όρος του ημερήσιου Training Stress Score για τις τελευταίες 42 ημέρες χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει το φορτίο προπόνησης και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στη φυσική κατάσταση (Fitness)

ATL (Acute Training Load)

Είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος του ημερήσιου (TSS) Training Stress Score για τις τελευταίες 7 ημέρες. Χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει το οξύ φορτίο προπόνησης και τη βραχυπρόθεσμη συνεισφορά του στην κόπωση (Fatigue).

 

TSB (Training Stress Balance)

Κόπωση - Φυσική κατάσταση από την προηγούμενη ημέρα. Χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει την ετοιμότητα να αποδώσει κάποιος στο μέγιστο δυναμικό. Υψηλές θετικές τιμές μπορεί να υποδεικνύουν υποπροπόνηση, υψηλές αρνητικές τιμές μπορεί να υποδεικνύουν υπερπροπόνηση (Form).

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της διασύνδεσης που υπάρχει - αν την επιλέξετε - με την πλατφόρμα Training Peaks και του Suunto App για να αναλύετε τα δεδομένα των προπονήσεων σας, υπάρχουν και ειδικά Training Peaks Sport Apps στο Suunto App για να έχετε αντίστοιχες πληροφορίες στο ρολόι σας την ώρα της προπόνησης, αρκεί να τις επιλέξετε στην αρχή της.

Widgets

Τα widgets είναι οθόνες με πληροφορίες τόσο για τις χρηστικές όσο και βασικές λειτουργίες του ρολογιού. (Control Panel, logbook, timer, notifications, heart rate, blood oxygen, resource, sunrise,weather.steps & calories, alti & baro, sleep, compass, media control, recovery HRV, Recovery training, Progress, Training, Map)

 

SUUNTO GUIDES

Ουσιαστικά πρόκειται για προσαρμοσμένες από εμάς προπονήσεις τις οποίες έχουμε ετοιμάσει στο Suunto App για να τις συγχρονίσουμε με το ρολόι. Εδώ μπορούμε να κάνουμε πραγματικά ότι θέλουμε με το περιβάλλον παραμετροποίησης που έχει το πολύ πιο ώριμο πλέον Suunto App.

 

SUUNTO SPORT APPS

Είναι ουσιαστικά μια λειτουργικότητα smart watch, όπου έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε διάφορα apps, tools ή και συσκευές που μπορούν να συνδεθούν με το ρολόι μας, τις οποίες κατεβάζουμε από το Suunto Plus Store δωρεάν προκειμένου να διαχειριστούμε την προπόνησή μας.

 

Αθλήματα (SPORT MODES)

Υπάρχουν 95 έτοιμα αθλήματα έτοιμα για χρήση με το Suunto Race, όμως μέσα από το Suunto App έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε και τα δικά μας προσαρμοσμένα sport modes με τις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν επιλέγοντας τις παραμέτρους απεικόνισης που επιθυμούμε.

 

Μουσική (MUSIC)

Έχουμε τη δυνατότητα για βασικές λειτουργίες ελέγχου της μουσικής μέσω του κινητού χωρίς όμως να μπορούμε να αποθηκεύσουμε τραγούδια στο ίδιο το ρολόι, τουλάχιστον προς το παρόν.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Ο Simon Oliver Sinek είναι Αγγλικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας και εμπνευσμένος ομιλητής για την ηγεσία των επιχειρήσεων. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται το Start with Why και το Infinite Game. Ένα από τα διασημότερα quotes του είναι το : «People don't buy what you do; they buy why you do it» βασιζόμενο στο Χρυσό Κύκλο της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

WHAT

Οπότε θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το άρθρο για το νέο Suunto Race με το ότι είναι το πιο ώριμο και το πιο πλήρες ρολόι που έχει λανσάρει η Φινλανδική εταιρεία με πολύ πλούσια και εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, προίκα από το πολύ πρόσφατο Vertical, αλλά και πολλά νέα όπως το HRV tracking, training & recovery, νέα sport apps, κλπ.

HOW

Ένα ρολόι κατασκευασμένο με πολύ υψηλά standards με το καλύτερο User Interface τους μέχρι σήμερα, εντυπωσιακή διάρκεια μπαταρίας ακόμα και για την High Definition Amoled οθόνη του και με περιστροφικό επιλογέα για πρώτη φορά στην ιστορία της Suunto για να κάνει ακόμα πιο γρήγορη και πιο εύκολη την περιήγηση στο μενού.

WHY

Η Suunto πραγματικά κατάφερε και ταρακούνησε την αγορά όχι γιατί έδωσε σε κάποιο ρολόι της ένα χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει στην αγορά, μια λειτουργικότητα ή κάποιο εξωτικό χαρακτηριστικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, αλλά γιατί το παρουσίασε σε μια τιμή πραγματικά έκπληξη.

Εδώ χτύπησε η Suunto βάζοντας σε ένα ρολόι κορυφαίας ποιότητας κατασκευής ότι τεχνολογία είχε και σε τιμή που έκανε κρότο δείχνοντας ελπίζουμε το δρόμο και στους υπόλοιπους κατασκευαστές. That is Why…

Η αγορά βρίθει από ρολόγια με τρομερές δυνατότητες και χαρακτηριστικά πλέον, έχουν δημιουργηθεί και νέες κατηγορίες (training, smartwatch/training, adventure κλπ) που όμως στον τελικό αγοραστή δίνουν σχεδόν όσα χρειάζεται, αλλά όχι όλα. Εκτός και αν εκταμιεύσει ποσό με το οποίο πριν λίγα χρόνια μόνο ακριβό laptop έπαιρνες.

Εδώ χτύπησε η Suunto βάζοντας σε ένα ρολόι κορυφαίας ποιότητας κατασκευής ότι τεχνολογία είχε και σε τιμή που έκανε κρότο δείχνοντας ελπίζουμε το δρόμο και στους υπόλοιπους κατασκευαστές. That is Why…

ΤΙΜΗ

Το SUUNTO Race Stainless Steel έχει ενδεικτική λιανική τιμή πώλησης 449€ ενώ το Titanium 549€.

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αφορούν την έκδοση του ρολογιού της δοκιμής (Stainless Steel). Για τα χαρακτηριστικά της έκδοσης Τιτανίου μπορείτε να ανατρέξετε εδώ: https://www.suunto.com/en-gr/Products/sports-watches/suunto-race/suunto-race-titanium-charcoal/

 

24/7

OUTDOOR FUNCTIONS

TRAINING FUNCTIONS

SPORT EXPERTISE

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ