Garmin fenix, το απόλυτο ρολόι για το βουνό και την περιπέτεια

Από 11 Ιουλ 2012

H Garmin, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής GPS για οποιαδήποτε χρήση, ανακοίνωσε την διάθεση του νέου GPS χειρός για λάτρεις των σπορ περιπέτειας και βουνού, το fenix™. Οι ενσωματωμένοι σένσορες που διαθέτει το ρολόι παρέχουν πληροφορίες για την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, το υψόμετρο και τις αλλαγές του καιρού. Η κορυφαία τεχνολογία της Garmin έχει ενσωματωθεί σε ένα στιβαρό πλαίσιο για σοβαρή χρήση καθώς είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες και την σκληρή χρήση του λάτρη της περιπέτειας.

Το fenix έχει τις πλήρεις δυνατότητες ενός GPS χειρός, αφού καταγράφει την πορεία ή τα σημεία ενδιαφέροντος του χρήστη και τον οδηγεί με ασφάλεια πίσω σε αυτά. Καθόλη την διάρκεια μιας πορείας ή προπόνησης ένα βέλος κατεύθυνσης δείχνει την σωστή πορεία για κάποιο συγκεκριμένο σημείο που έχουμε ορίσει ή με την λειτουργία TracBack® μας οδηγεί πάνω στο μονοπάτι που εμείς του έχουμε περάσει ή καταγράψει, με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια. Υπάρχει ενσωματωμένος ένας πολύ βασικός παγκόσμιος χάρτης και με την βοήθεια της εφαργμογής BaseCampTM, οι χρήστες του fenix θα μπορούν πολύ εύκολα να σχεδιάζουν την επόμενη πορεία ή προπόνησή τους και να μοιράζονται τις διαδρομές τους με φίλους. Το ρολόι έχει δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας ΑΝΤ και Bluetooth® έτσι ώστε να μπορούν οι χρήστες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλες συμβατές συσκευές Garmin. Υπάρχει διαθέσιμη και εφαρμογή για smartphones που επιτρέπει στον χρήστη να μεταφέρει διαδρομές και σημεία ενδιαφέροντος για να δει και να τα αναλύσει σε πιο λεπτομερή χάρτη στο κινητό του τηλέφωνο.

 

Το fenix είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες ABC (Αltimeter, Barometer, Compass ή αλλιώς αλτίμετρο, βαρόμετρο, πυξίδα) έτσι ώστε να παρέχει σε πραγματικό χρόνο την σχετική πληροφορία. Το αλτίμετρο παρέχει πληροφορίες για το υψόμετρο και την υψομετρική διαφορά μιας διαδρομής, το βαρόμετρο παρέχει πληροφορίες για τον καιρό μετρώντας την ατμοσφαιρική πίεση και μια ηλεκτρονική πυξίδα βοηθάει στην σωστή διατήρηση της πορείας. Χρησιμοποιώντας τον ενσωματωμένο δέκτη GPS, το fenix καλιμπράρει αυτόματα το υψόμετρο του αλτίμετρου/βαρόμετρου απαλάσσοντας τον χρήστη από αυτήν την διαδικασία. Για λεπτομερή καταγραφή της εξωτερικής θερμοκρασία το fenix μπορεί να συνδυαστεί με το tempeTM, τον νέο εξωτερικό αισθητήρα μέτρησης θερμοκρασίας της Garmin.

 

Οι δρομείς βουνού δεν θα μείνουν παραπονεμένοι αφού και για αυτούς το fenix παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται: απόσταση, ρυθμός/ταχύτητα, θερμίδες, καρδιακούς παλμούς με την συμβατή ζώνη της Garmin (δεν συμπεριλαμβάνεται) και συμβατότητα με όλες τις υπόλοιπες Garmin συσκευές όπως πχ οι αισθητήρες speed/cadence. Οι οθόνες του ρολογιού είναι πλήρως παραμετροποιήσιμες έτσι ώστε ο αθλητής να έχει την πληροφορία που χρειάζεται ανα πάσα στιγμή.

 

Όλα αυτά συνδυάζονται σε ένα ρολόι που αντέχει στις πιο σκληρές συνθήκες. Στιβαρό, με μεγάλη αντιχαρακτική LCD οθόνη με οπίσθιο LED φωτισμό και πολύ γερό λουράκι πολυουρεθάνης. Είναι αδιάβροχο στα 50 μέτρα και η διάρκεια της ζωής της μπαταρίας είναι από 16-50 ώρες σε GPS mode (ανάλογα με τις ρυθμίσεις) και μέχρι 6 εβδομάδες σε watch mode. Προφανώς οι λειτουργίες του ρολογιού είναι πλήρεις με alarms, χρονόμετρο, alerts δόνησης και άλλα.

 

Το fenix πρόκειται να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο του 2012 με προτεινόμενη λιανική στις ΗΠΑ $399.99. To tempeTM θα πωλείται ξεχωριστά προς $29.99. Για να δείτε λεπτομέρειες για το Garmin fenix μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ρολογιού.

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ