SUUNTO VERTICAL – Χάρτες, Ηλιακή φόρτιση, απίστευτη διάρκεια μπαταρίας και πολλά άλλα για το καλύτερο SUUNTO ρολόι … μέχρι σήμερα!

By 04 Ιουν 2023

Η SUUNTO φαίνεται ότι έχει περάσει στην αντεπίθεση για τα καλά. Το ένα μετά το άλλο τα τελευταία της μοντέλα προσθέτουν δυνατά χαρακτηριστικά και βελτιώσεις. Εδώ όμως με το SUUNTO VERTICAL δεν μιλάμε απλά για ένα νέο βελτιωμένο μοντέλο. Μιλάμε για μια «επανάσταση» για την – κατά τα άλλα – συντηρητική εταιρεία η οποία πήρε την απόφαση να προσθέσει τα πολυπόθητα από τον κόσμο του outdoor χαρακτηριστικά: Offline χάρτες, ηλιακή φόρτιση και 60 ώρες διάρκεια μπαταρίας είναι μερικά μόνο από τα νέα χαρακτηριστικά σε ένα σύνολο που ενσωματώνει όλη την τεχνολογία και τη τεχνογνωσία της Φινλανδικής εταιρείας!

Όταν έρχεται στα χέρια σου ένα ρολόι με τέτοια χαρακτηριστικά, πραγματικά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Για να μην μακρηγορήσουμε (ψέματα, θα το κάνουμε παρακάτω), δείτε εδώ κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά που προσθέτει το VERTICAL στο «παλμαρέ» των ρολογιών SUUNTO.

  • Μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας (60 ώρες full GPS mode)
  • Ηλιακή φόρτιση που σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της μπαταρίας μέχρι και 30%
  • Offline τοπογραφικοί χάρτες για όλον τον κόσμο.
  • Επικοινωνία μέσω WIFI για το απευθείας download των χαρτών στο ρολόι
  • Μνήμη 32GB
  • Πέντε διαφορετικές πλατφόρμες GPS (GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS, BEIDOU) ταυτόχρονα για καλύτερη και ταχύτερη εύρεση στίγματος
  • Καλύτερη ανάλυση οθόνης (280 x 280)
  • Μικρό βάρος για το μέγεθός του (74 γραμμάρια η έκδοση με τιτάνιο)
  • 24 x 7 παρακολούθηση καρδιακών παλμών ανά δευτερόλεπτο (ανά 10 λεπτά στο SUUNTO 9 Peak Pro)
  • Ευανάγνωστη οθόνη 49mm


Προσθέστε στα παραπάνω οτιδήποτε ξέρατε μέχρι και το SUUNTO 9 Peak Pro όπως για παράδειγμα το νέο interface και έχετε στο χέρι σας ένα τρομερό εργαλείο για οτιδήποτε θέλετε να κάνετε στο βουνό!

Ας τα πάρουμε όμως την σειρά

Εν αρχή ην η εμφάνιση ... αλλά και η ποιότητα!

Όποιος πει ότι τα ρολόγια της SUUNTO δεν είναι κομψά και όμορφα είναι σίγουρα προκατειλημμένος.Το VERTICAL μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοποριακής σχεδίασης, είναι σίγουρα όμως ένα πολύ όμορφο ρολόι να το φοράει κάποιος ακόμη και σε καθημερινή βάση. Συγκρινόμενο με το Peak 9 Pro, θα διαπιστώσει ότι είναι ένα «φουσκωμένο» ξαδερφάκι του εκ πρώτης όψεως. Η τρακτερωτή λεπτομέρεια όμως στο bezel του, του προσδίδει έναν πιο hardcore outdoor χαρακτήρα, ειδικά στο χρώμα που είχαμε στη διάθεσή μας (Forest Green).

To μέγεθος της οθόνης (49mm) είναι ιδανικό για ένα outdoor ρολόι. Το έχουμε ξαναπεί. Είμαστε οπαδοί των μεγάλων οθονών και για τον χαρακτήρα του VERTICAL ταιριάζει απόλυτα. Θα λέγαμε ότι πλέον στην τοπ κατηγορία, η SUUNTO δημιούργησε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα 2 διαφορετικά μοντέλα για 2 δρόμους:

  • Το Peak 9 Pro ως καθαρά προπονητικό ρολόι
  • Το VERTICAL ως outdoor ρολόι βουνού (και όχι μόνο)

SUUNTO 9 Peak Pro -  Vertical δίπλα δίπλα!

Χωρίς να σημαίνει ότι έχοντας το ένα, δεν μπορείς να κάνεις το άλλο.

Το βάρος του στην έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας (με τιτάνιο), είναι κι αυτό εξωπραγματικό. Μόλις 10 γραμμάρια πιο βαρύ από το λιλιπούτειο Peak 9 Pro, 74 μόνο γραμμάρια! Εντυπωσιακό για ρολόι τέτοιου μεγέθους και με τέτοιο hardware. Τόσο το μέγεθος όσο και το βάρος δεν θα ενοχλήσουν σε γρήγορες προπονήσεις αφού το ρολόι κάθεται σφιχτά πάνω στον καρπό.

Το interface είναι το ίδιο που γνωρίσαμε στο Peak 9 Pro. Γρήγορη πρόσβαση και απόκριση σε όλες τις λειτουργίες και άμεση απόκριση είναι αυτά που το χαρακτηρίζουν:

  • Το πάνω κουμπί οδηγεί απευθείας στα sport modes που έχουμε ορίσει ότι θέλουμε να έχουμε στο ρολόι,
  • το μεσαίο οδηγεί σε όλα τα “widgets” όπως οι τελευταίες ειδοποιήσεις (notifications) από το κινητό, καρδιακοί παλμοί, κορεσμός οξυγόνου, ιστορικότητα sleep tracking, πυξίδα κ.α Μπορούμε να ορίσουμε ποια θέλουμε και δεν θέλουμε να εμφανίζονται μέσω του Suunto App. Tip: Κρατώντας το πατημένο, πάμε κατευθείαν στις Ρυθμίσεις (Settings).
  • Το κάτω κουμπί οδηγεί κατευθείαν στο μενού των επιλογών (Navigation, Logbook, Alarms, Settings κλπ)

Όσον αφορά την ποιότητα; Αυτή για τη SUUNTO είναι αδιαπραγμάτευτη, ειδικά σε αυτή την κατηγορία. Κρύσταλλο από ζεφείρι, bezel τιτανίου (ή από ατσάλι στην "χαμηλή" έκδοση), πιστοποίηση IPX8, αδιάβροχο μέχρι τα 100μ κάτω από την θάλασσα αλλά και με τη σφραγίδα του στρατιωτικού προτύπου MIL-STD 810G των ΗΠΑ, θα ικανοποιήσει ακόμα και τις πιο extreme απαιτήσεις. Άλλωστε, το "Made in Finland", μόνο τυχαίο δεν είναι...


Μπαταρία

Εδώ τώρα τι να πει κανείς. Έχοντας το ρολόι φορτισμένο και πατώντας την επιλογή “Performance” για το GPS Mode, σου δείχνει 60h. Ψαρώνεις και λες αποκλείεται. Και όμως! Αφαιρείς την καταγραφή καρδιακών παλμών και γράφει 64h. Και έχει και συνέχεια! Κάποιος μας κάνει πλάκα. Όχι, κανείς δεν κάνει πλάκα. Η SUUNTO πλέον το σοβάρεψε και πλέον επιβάλλει τους κανόνες στον ανταγωνισμό όσον αφορά στη διάρκεια της μπαταρίας.


Οι ονομαστικές τιμές που δίνει η εταιρεία για τη διάρκεια της μπαταρίας:

  • Performance: 60h
  • Endurance: 90h
  • Ultra: 140h
  • Tour: 500h
  • Custom: Συνδυασμός επιλογής Performance mode & Display timeout

Επίσης η εταιρεία δίνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Time mode: 60 μέρες (Titanium Solar 1 χρόνος)
  • Με 24x7 tracking και mobile notifications: 30 μέρες (Titanium Solar 60 μέρες)


Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να το δοκιμάσουμε αφού παράλληλα το χρησιμοποιούμε για προπόνηση. Μόνο αν το είχαμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη διάθεσή μας θα μπορούσαμε να εξακριβώσουμε τα δύο αυτά παραπάνω. Όπως βέβαια ξέρουμε, οι ονομαστικές τιμές που δίνουν οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα ή μάλλον λένε την μισή αλήθεια. Για παράδειγμα ποιος ο λόγος να αγοράσεις το ρολόι φορώντας το για «καθημερινή χρήση» μόνο; Άρα λοιπόν θα πρέπει να δούμε την διάρκεια της μπαταρίας σε πραγματικές συνθήκες με χρήση τόσο καθημερινή όσο και προπονητική. Ε λοιπόν θα ξεχνάτε να το φορτίζετε! Με μέση προπονητική χρήση 6-8 ωρών την βδομάδα θα διαρκέσει από 10-14 ημέρες ανάλογα το τι έχετε ενεργοποιημένο στο ρολόι. Για παράδειγμα με ενεργοποιημένα phone notifications, δόνηση, καθημερινή καταγραφή καρδιακών παλμών, sleep tracking και “raise to wake” το φως της οθόνης, το ρολόι κράτησε δύο εβδομάδες με 8 περίπου ώρες προπόνησης / βδομάδα σε full GPS mode.

Μέσα στον πακτωλό νέων χαρακτηριστικών δεν πρέπει να μας διαφύγει να αναφέρουμε τη γρήγορη φόρτιση του ρολογιού. Συγκεκριμένα μετρήσαμε “0 – 100” σε 1 ώρα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό? Ότι κάθε λεπτό φόρτισης δίνει και 1 ώρα χρήσης GPS! Ρεαλιστικά, 15 λεπτά φόρτισης σε έναν σταθμό ενός ultra αγώνα, θα σας δώσουν 10-12 ώρες χρήσης GPS!

Ηλιακή φόρτιση

Άμεσα συνυφασμένο αυτό το χαρακτηριστικό με το παραπάνω. Αναφέρεται όμως ξεχωριστά γιατί αποτελεί ξεχωριστή δυνατότητα που έχουν μόνο τα ακριβότερα μοντέλα τιτανίου (όπως αυτό που είχαμε στη διάθεσή μας).



Είναι το πρώτο μοντέλο της SUUNTO που διαθέτει ηλιακή φόρτιση και έρχεται να μπει σφήνα στην άνω κατηγορία του ανταγωνισμού που ήδη διαθέτει αυτό το χαρακτηριστικό. Το ηλιακό πάνελ βρίσκεται σε όλη την περίμετρο της οθόνης, μια “στεφάνη” 3mm η οποία συλλέγει ηλιακό φως και το αποθηκεύει στη μπαταρία. Η εταιρεία λέει ότι με ηλιακή φόρτιση η διάρκεια της μπαταρίας αυξάνεται ανεβαίνει στις 85 ώρες.

Σκιαγραφεμένη με κίτρινο η στεφάνη που αποτελεί το ηλιακό πάνελ του ρολογιού


Πιο συγκεκριμένα:

  • Performance: 85h
  • Endurance: 140h
  • Ultra: 280h
  • Tour: 30 μέρες

Οι κρυφές λέξεις εδώ είναι οι “μέχρι και”. Εδώ λοιπόν μιλάμε για το ιδανικό σενάριο κατά τα οποίο το ρολόι θα είναι εκτεθειμένο στον ήλιο καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας δεχόμενο φως 50.000 lux. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση, η διάρκεια της μπαταρίας αυξάνεται κατά 35%. Στην πραγματική χρήση δεν είναι εύκολο να το μετρήσεις. Σίγουρα η αίσθηση είναι ότι στον ήλιο η κατανάλωση της μπαταρίας μειώνεται, δεν είναι εύκολα μετρήσιμο όμως. Μια απλοϊκή δοκιμή μου κάναμε ήταν με το ρολόι εκτεθειμένο στον ήλιο για 3 ώρες χωρίς όμως να χρησιμοποιείται. Εκεί η μπαταρία όχι μόνο δεν έπεσε αλλά ανέβηκε κιόλας κατά 2%! Άρα κάτι κάνει!

 


Το μόνο μετρήσιμο δεδομένο είναι αυτό που μας παρουσιάζει το καινούριο watch face του ρολογιού. Σε αυτό βλέπετε κάποιες μπάρες, καθεμία από τις οποίες υποδεικνύει ένα χρονικό κομμάτι 10 λεπτών για τις τελευταίες 3 ώρες. Συγκεκριμένα, δίνει το μέσο όρο αυτών των 10 λεπτών σε ένα διάγραμμα 0-100%. Όπου το επίπεδο 100% ορίζεται ως 50.000 lux (ένας τρόπος μέτρησης της φωτεινότητας). Ενώ το ρολόι δέχεται επίπεδα άνω των 50k lux, δεν τα εμφανίζει στο διάγραμμα. Κοινώς αν αυτές οι μπάρες ήταν όλες γεμάτες στο 100%, το τελευταίο 3ωρο η διάρκεια της μπαταρίας θα αυξανόταν κατά 35% (το μέγιστο κέρδος από την χρήση του ηλιακού πάνελ).

Χρήσιμη πληροφορία και η συγκεντρωτική οθόνη που μας δείχνει για τη βδομάδα που πέρασε, πόσο συνέβαλε η ηλιακή φόρτιση στη διάρκεια της μπαταρίας.


Χάρτες

Επιτέλους! Σίγουρα το πρώτο που βροντοφώναξαν οι απανταχού οπαδοί της SUUNTO. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες όταν είχαμε γράψει για το Peak 9 Pro:

Αυτό που θα θέλαμε κάποια στιγμή από την SUUNTO για το ρολόι "ναυαρχίδα", είναι να δούμε ενσωματωμένους χάρτες όπως κάνει ήδη ο ανταγωνισμός...”


Ήρθε η ώρα λοιπόν να το δούμε! Και αυτό που είδαμε μας ενθουσίασε, και μας άνοιξε την όρεξη για ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Κάποιος βέβαια θα πει ότι χάρτες είχε και το Suunto 7, ρολόι όμως με πολύ μικρή διάρκεια μπαταρίας και το WearOS της Google που απευθυνόταν σε άλλο κοινό. Ένα πείραμα της SUUNTO που δεν είχε την επιθυμητή απήχηση και δεν συνεχίστηκε. 

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι ανοίγοντας το κουτί, δεν υπάρχει στο ρολόι εγκατεστημένος κανένας χάρτης. Έχουμε στη διάθεσή μας 32GB αποθηκευτικού χώρου για να κατεβάσουμε όποιον χάρτη θέλουμε από όλον τον κόσμο, Προφανώς δεν χωράνε όλοι ταυτόχρονα «κατεβασμένοι» στο ρολόι, δεν θα ζητούσε όμως κανείς κάτι τέτοιο. Για να σας δώσουμε μία τάξη μεγέθους, ολόκληρη η Ελλάδα καταλαμβάνει 1.4GB. Ολόκληρη η Γαλλία 7,4GB ενώ η καρδιά των Γαλλικών Άλπεων 0.9GB. Άρα τα 32GB φτάνουν και περισσεύουν.

Η διαδικασία είναι απλή αν και παίρνει λίγο παραπάνω από ότι θα περιμέναμε. Σετάρουμε στο ρολόι μια σύνδεση στο wifi δίκτυο του σπιτιού μας (άλλη μια καινοτομία εδώ λοιπόν), μέσα από το SUUNTO App επιλέγουμε τον χάρτη που θέλουμε και ξεκινάμε την διαδικασία του download. Απαραίτητη προϋπόθεση για το κατέβασμα είναι το ρολόι να είναι πάνω στον φορτιστή.

Στην χρήση μας ενθουσίασε. Το έχουμε κάνει χρόνια με πεζοπορικά GPS χειρός, δεν είναι κάτι καινούριο. Σε ρολόι στο χέρι όμως είναι … το κάτι άλλο! Όποιος έχει χρησιμοποιήσει το route navigation, την πλοήγηση δλδ σε κάποια προϋπάρχουσα διαδρομή που έχουμε περάσει στο ρολόι σαν Route, εδώ με τον χάρτη θα καταλάβει μεγάλη διαφορά. Τεράστια. Άλλο να βλέπεις μια γραμμή σε ένα μαύρο φόντο και να πρέπει να την ακολουθείς και άλλο να έχεις κάτω από αυτήν το πραγματικό τοπογραφικό υπόβαθρο στο οποίο βρίσκεσαι. Όποιος δεν το έχει χρησιμοποιήσει δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά. Σε ένα κρίσιμο τρίστρατο που χωρίς τον χάρτη θα έπρεπε να πας μερικά μέτρα μπρος – πίσω για να δεις αν πας σωστά, με τον χάρτη θα βρεις κατευθείαν τη σωστή διαδρομή.

Όσον αφορά την πλοήγηση πάνω στον χάρτη; Εδώ θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα είδη πλοήγησης που προσφέρουν τα ρολόγια της αγοράς.

  1. Πλοήγηση ίχνους: Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχετε χάρτη φόντου, αλλά απλώς ακολουθείτε ένα μικρό μονοπάτι σε μια κενή οθόνη - αυτό είχαν προηγουμένως οι συσκευές Suunto (εξαιρουμένου του Suunto 7).
  2. Χάρτες χωρίς πλοήγηση πάνω τους: Εδώ ο χάρτης είναι «παθητικός», χρησιμεύει ως υπόβαθρο, δεν σας κατευθύνει πάνω στο μονοπάτι του γιατί δεν γνωρίζει την πληροφορία ότι κινείστε πάνω σε αυτό. Απλά σας δείχνει την διακεκομμένη γραμμή του μονοπατιού. Η μόνη δρομολόγηση που έχετε εδώ είναι πάνω στο ίχνος (track) της διαδρομής (Route) που εσείς έχετε περάσει «με το χέρι». Αν δεν έχετε περάσει από πριν την διαδρομή μας, δεν υπάρχει καμία πλοήγηση. Αν απομακρυνθείτε πολύ από το μονοπάτι, θα σας προειδοποιήσει ότι είστε εκτός πορείας, αλλά δεν μπορεί να σας επαναδρομολογήσει έξυπνα πίσω. Απλώς σας λέει μέσω πυξίδας πώς να βρείτε ξανά το μονοπάτι. Σε αυτήν εδώ ακριβώς την κατηγορία ανήκει και το SUUNTO Vertical.
  3. Χάρτες με δυνατότητα πλοήγησης: Αυτό είναι το "υψηλότερο" επίπεδο, και είναι όταν το ρολόι μπορεί πραγματικά να δρομολογήσει μόνο του τα μονοπάτια, αν χρειαστεί. Ξέρει ότι βρίσκεστε πάνω στο μονοπάτι για Πετρόστρουγκα και ότι μετά έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο μονοπάτι που πάει για Κορομηλιά, για Σκούρτα ή για Κρεβάτια. Και ξέρει αν χάσετε αυτή τη στροφή, αν πρέπει να γυρίσετε ή όχι ή αν μπορείτε να το προλάβετε αργότερα.

Αν λοιπόν δεν έχετε περασμένη την διαδρομή σας, δεν έχετε  κάποιου είδους πλοήγηση.


Το 2ο που μας ενθουσίασε ήταν η απόκριση του χάρτη στις ανάγκες μας. Περιστροφή του χεριού και άμεση χωρίς lag περιστροφή του προσανατολισμού του χάρτη. Πολύ smooth και άμεση απόκριση στο zoom in – zoom out – pan πάνω στον χάρτη. Εξαιρετική η δουλειά εδώ των μηχανικών της SUUNTO και προφανώς πολύ δυνατός πλέον ο επεξεργαστής για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά.


Αυτό που λείπει και ήταν το μόνο που μας ξένισε, ήταν η έλλειψη της αναφοράς των τοπωνύμιων (Points of Interests, POIs) πάνω στον χάρτη. Η μόνη εξήγηση εδώ είναι η ανάγκη εξοικονόμησης πόρων της CPU, είναι όμως κάτι που θα θέλαμε να δούμε σε επόμενο update. Επίσης θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα μεγαλύτερου zoom out για μια ευρύτερη επισκόπηση του που βρισκόμαστε και τι υπάρχει τριγύρω. Θα πρέπει να μετακινηθούμε (pan) πάνω στον χάρτη.  Τώρα το εύρος zoom εκτείνεται σε μια κλίμακα από 1:500μ – 1:25μ.

Widgets

Τα widgets είναι οθόνες που μας δίνουν διάφορες πληροφορίες, οθόνες στις οποίες έχουμε πρόσβαση με το μεσαίο κουμπί του ρολογιού. Ειδοποιήσεις, πυξίδα, sleep tracking, καρδιακός παλμός, μέτρηση οξυγόνου, πρόγνωση καιρού. επίπεδα ηλιακής φόρτισης, βήματα και θερμίδες και πολλές άλλες πληροφορίες τις οποίες επιλέγουμε να έχουμε διαθέσιμες στο ρολόι ή όχι, επιλέγοντές τες μέσα από το Suunto App.

 

Suunto Plus

Στα τελευταία μοντέλα της SUUNTO, έχει ενσωματωθεί το application (περί τούτου πρόκειται ουσιαστικά) Suunto Plus, το οποίο περιλαμβάνει σε κάθε ρολόι ένα σωρό «καλούδια» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην προπόνηση. Οι δυνατότητες του SuuntoPlus™ ποικίλλουν ανάλογα με το μοντέλο του ρολογιού. Σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και σε αυτόν τον τομέα: Είχατε τη δυνατότητα να έχετε ενεργή μόνο μία λειτουργία Suunto Plus κάθε φορά. Πλέον μπορείτε να έχετε περισσότερες! Ας δούμε τις πιο σημαντικές:

Climb: Αφού ενεργοποιήσετε το SuuntoPlus Climb, το ρολόι σας θα ανιχνεύει αυτόματα τις ανηφόρες και θα δημιουργεί laps. Η πρώτη ανάβαση ενεργοποιείται μετά πρώτα 10 κάθετα μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της ανάβασης  θα βλέπετε την υψομετρική που καλύψατε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ανηφόρας στο επάνω αριστερό μέρος της οθόνης σας. Μόλις τελειώσει η ανηφόρα, ο αριθμός αυτός θα αλλάξει στον συνολικό αριθμό των αναβάσεων που έχετε καλύψει. Όταν ξεκινήσει η επόμενη ανηφόρα, θα αρχίσετε και πάλι να βλέπετε τα υψομετρικά κερδίζετε για τη συγκεκριμένη μεμονωμένη ανάβαση.

Πάνω δεξιά: Κλίση %

Πάνω δεξιά έχετε τον βαθμό της ανάβασής σας σε ποσοστά. Το ίδιο ισχύει και για την κατάβαση. Το βέλος δείχνει αν πρόκειται για ανάβαση ή κατάβαση. Ο βαθμός βασίζεται στην πρόοδό σας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων προσπαθειών σας.

Normalized Graded pace - NGP: Κανονικοποιημένος ρυθμός

Το να κρατάς το ίδιο pace σε μια διαδρομή με ανηφόρες και κατηφόρες είναι απλά αδύνατον. Το NGP είναι ένας δείκτης που μας δείχνει το ισοδύναμο του τρέχοντος pace αν τρέχαμε σε μια επίπεδη διαδρομή! Έτσι πλέον σε μια ανηφόρα μπορούμε να έχουμε μια πιο σωστή εκτίμηση του ρυθμού μας.

Κάτω αριστερά: Συνολικά κατακόρυφα μέτρα

Για τύπους δραστηριότητας εκτός από το τρέξιμο, αυτή η προβολή δείχνει τα συνολικά κατακόρυφα μέτρα που καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Κάτω δεξιά: Κατακόρυφη ταχύτητα

Η κατακόρυφη ταχύτητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τον ρυθμό της προσπάθειας σε μια ανάβαση. Αυτό σας βοηθά επίσης να εκτιμήσετε πόση ώρα θα σας πάρει η ανάβαση - αν γνωρίζετε τη συνολική υψομετρική. Η κατακόρυφη ταχύτητα εμφανίζεται ως υψομετρική ανά ώρα.


Burner
: Η λειτουργία Burner σάς δίνει πληροφορίες για το πόσο γρήγορα καίτε γραμμάρια λίπους και υδατάνθρακες κατά την άσκηση. Εδώ μπορούμε να δούμε κατά πόσο η θεωρία γίνεται πράξη. Θα διαπιστώσουμε ότι σε μια έντονη προπόνηση καίμε περισσότερους υδατάνθρακες ενώ σε μια λιγότερο έντονη δραστηριότητα το ποσοστό καύσης λίπους σε σχέση με τους υδατάνθρακες αυξάνεται. Μπορείτε να παρακολουθείτε τον ρυθμό καύσης λίπους και υδατανθράκων σε γραμμάρια/ώρα ενώ ασκείστε καθώς και πόσα κάψατε συνολικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο ρυθμός καύσης θα αλλάξει όταν η ένταση της άσκησης αυξάνεται ή μειώνεται.


Ghost Runner
: Ιδανικό για … παιχνίδι! Η λειτουργία Ghost runner σάς βοηθά να ρυθμίζετε τον ρυθμό σας κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, ορίζοντας ένα ρυθμό στόχο για τον δρομέα φάντασμα και δείχνοντας την απόσταση σας από αυτόν τον δρομέα φάντασμα κατά τη διάρκεια. Θα πρέπει να έχετε ορίσει στις ρυθμίσεις προπόνησης πριν την έναρξή της κάποιον στόχο, είτε σε διάρκεια, είτε σε απόσταση. Στην οθόνη “Ghost Runner”, η αριστερή γωνία δείχνει τον ρυθμό στόχο για το τρέχον τρέξιμο όπως προσδιορίζεται αυτόματα με βάση το πρώτο χιλιόμετρο από τον τελευταίο μη αυτόματο μέσο ρυθμό γύρου. Πριν κλειδώσετε τον ρυθμό στόχο σας στην αρχή της διαδρομής, αυτό το πεδίο θα δείξει τον μέσο ρυθμό που τελικά θα γίνει ο ρυθμός στόχος σας. Η τιμή στη μέση δείχνει την απόσταση από τον εικονικό δρομέα που κινείται με τον καθορισμένο ρυθμό στόχο. Μια θετική τιμή σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή είστε μπροστά από το “φάντασμα.”

Test Cooper: Το κλασικό τεστ Cooper δημιουργήθηκε από τον Kenneth Cooper το 1968. Ο στόχος του τεστ είναι να τρέξετε όσο πιο μακριά μπορείτε σε 12 λεπτά. Αυτό το τεστ είναι χρήσιμο για να ελέγξετε το  VO2max σας και να διαπιστώσετε αν σημειώνετε πρόοδο στην προπόνησή σας.  Μόλις επιλέξετε την Suunto App Cooper test στο ρολόι σας, το τεστ θα ξεκινήσει με την έναρξη της προπόνησης. Η προπόνηση ξεκινά με μια προθέρμανση διάρκειας 10 λεπτών. Στο τέλος της προθέρμανσης, ειδοποιήσεις θα σας ενημερώσουν να ετοιμαστείτε για την έναρξη του τεστ. Κατά τη διάρκεια του 12λεπτου τεστ Cooper, θα βλέπετε τον τρέχοντα ρυθμό σας, την απόσταση και την υπολειπόμενη διάρκεια του τεστ. Μετά το τεστ θα δείτε την απόσταση του τεστ Cooper και μια εκτίμηση της VO2Max σας. Η εφαρμογή θα εκτιμήσει επίσης τα αποτελέσματα των αγώνων 10 χιλιομέτρων και του ημιμαραθωνίου σας. Τα αποτελέσματα αποθηκεύονται ως μέρος της δραστηριότητας, οπότε θα τα βλέπετε και στην εφαρμογή Suunto.

SuuntoPlus Guides


Χαρακτηριστικό για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω… Σε συνεργασία με γνωστές προπονητικές πλατφόρμες, μπορείτε να κατεβάσετε το προσωπικό πρόγραμμα προπόνησης στο ρολόι και να σας καθοδηγεί ευλαβικά μέρα με την ημέρα. Ανάμεσα στις πλατφόρμες αυτές βρίσκονται οι:

  • Training Peaks
  • RunMotion
  • Ultra Trail Coaching (by Karel Sabbe & Xavier Thévenard παρακαλώ!)
  • AI Endurance
  • Humango
  • κ.α

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Suunto σε συνεργασία με την σειρά αγώνων Golden Trail Series η οποία περιλαμβάνει αγώνες το Zegama-Aizkorri, Pikes Peak, Sierre Zinal κ.α μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε στο ρολόι πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όπως την πορεία του αγώνα, τι ανάβαση έχουμε μπροστά μας, πότε είναι ο επόμενος σταθμός τροφοδοσίας, εκτιμώμενος χρόνος τερματισμού και άλλα ωραία. Θα μου πείτε πόσοι από εμάς θα βρεθούμε σε κάποιον από αυτούς? Δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε!

Βέβαια οι επιλογές εδώ είναι ανεξάντλητες αφού μέσα από το SuuntoPlus Store μπορείτε να «κατεβάσετε» και ενεργοποιήσετε στο ρολόι πολλά διαφορετικά applications και guides.

Suunto App

Όταν η SUUNTO είχε πάρει την απόφαση να καταργήσει τo Movescount, την desktop πλατφόρμα προβολής και επεξεργασίας προπονήσεων, τότε πολλοί – ανάμεσά τους κι εγώ – δεν το είχαμε πάρει με καλό μάτι. Για όσους έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε μπροστά σε υπολογιστή ήταν ένα πισωγύρισμα. H Suunto είχε πάρει την απόφαση να επενδύσει στο Suunto mobile app σαν το μοναδικό interface ανάμεσα στο ρολόι και τον χρήστη για να το εξελίξει σε αυτό που έχουμε σήμερα στα χέρια μας. Πράγματι, το Suunto App είναι πλέον ένα ολοκληρωμένο application με άπειρες οθόνες πληροφοριών οι οποίες χρειάζονται ένα άρθρο από μόνες τους. Τα πάντα γίνονται από το Suunto App: ανέβασμα διαδρομών για μεταφορά στο ρολόι, customization οθονών προπόνησης κ.α Για όσους θέλουμε και υπολογιστή, το πολύ καλό integration – μέσω αυτόματου upload μετά το τέλος της προπόνησης - με third party προπονητικές πλατφόρμες όπως το Strava, δίνει την έμμεση δυνατότητα να έχουμε και στον υπολογιστή μας όλη την πληροφορία.

Notifications

Εδώ θα κάνει τα απολύτως βασικά όπως να λάβουμε όσα notifications έχουμε ορίσει ότι θέλουμε να παίρνουμε ενώ το κάτι παραπάνω μας το δίνει η δυνατότητα – μόνο για Android συσκευές - να απαντάμε σε μηνύματα μέσω προκαθορισμένων απαντήσεων. Μπορούμε να ορίσουμε ποιές εφαρμογές από το κινητό επιτρέπουμε να μας στέλνουν ειδοποιήσεις μέσα από το Suunto App.

Sleep trackingStress and recovery

Μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, δεν μπορεί όμως να μην ικανοποιεί το γεγονός ότι αγοράζοντας ένα προπονητικό ρολόι έχουμε και έναν καθημερινό οδηγό κούρασης αλλά και καταγραφής ύπνου. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάτι τέτοιο και είναι απολύτως χρήσιμα αν κάποιος το παρακολουθήσει σε τακτική βάση. Ειδικά στο ζήτημα του ύπνου, κάτι το οποίο είναι πλέον βασικό για να αντιμετωπιστεί μια δύσκολη καθημερινότητα με εργασιακά 10ωρα, υποχρεώσεις και κάπου μέσα στριμωγμένη μια προπόνηση πολλές φορές εξαντλητική. Δεν είναι να απορείς μετά «γιατί σήμερα σέρνομαι». Για όλα υπάρχει μια εξήγηση. Μέσα λοιπόν από αυτά τα δύο χαρακτηριστικά του Suunto Vertical μπορείτε να εποπτεύσετε τόσο τον ύπνο σας όσο και τα επίπεδα ενέργειας του σώματός σας.

Για την σωστή καταγραφή του “Stress and Recovery” θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η καθημερινή καταγραφή καρδιακών παλμών μέσω του optical HR που διαθέτει το ρολόι.

Μέτρηση κορεσμού οξυγόνου

Κάτι που μάθαμε (καλώς ή κακώς…) στην covid εποχή… Παρότι λοιπόν στην covid εποχή μάθαμε να «μετράμε το οξυγόνο» μας, αυτό το χαρακτηριστικό στο ρολόι δεν έχει ιατρικούς σκοπούς. Ουσιαστικά απευθύνεται σε ορειβάτες κυρίως, που μένουν για ημέρες σε πολύ υψηλά υψόμετρα, στα οποία το ποσοστό οξυγόνου στο αίμα πέφτει αρχικά από τις κανονικές τιμές στο επίπεδο της θάλασσας (96 – 99%) σε τιμές λίγο χαμηλότερα και σταδιακά με τον εγκλιματισμό ανεβαίνει και πάλι. Η μειωμένη τιμή του οξυγόνου είναι επίσης και μια ένδειξη υπερπροπόνησης / κούρασης. Η μέτρηση είναι στιγμιαία, δεν υπάρχει δλδ ιστορικότητα όπως στην μέτρηση καρδιακών παλμών - σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν ξέρουμε αν η Φινλανδική εταιρεία την προσθέσει  σε μελλοντική αναβάθμιση.

Σημαντική σημείωση εδώ! Μην δοκιμάσετε μέτρηση κορεσμού οξυγόνου στον καρπό. Αφού θα περιμένετε αρκετή ώρα, το λιγότερο θα σας τρομάξει μιας και θα δείξει αρκετά χαμηλότερη τιμή. Για σωστή μέτρηση, βγάλτε το ρολόι και βάλτε το δάκτυλό σας πάνω στον αισθητήρα (εκπέμπει κόκκινο φως) και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα λάβετε την σωστή μέτρηση!


Πληροφορίες προπονητικής απόδοσης

  • PTE (Peak Training Effect). Tο Peak Training Effect (PTE), οποίο ουσιαστικά μας δίνει - σε μια τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 1-5 - την επίδραση που είχε η συγκεκριμένη προπόνηση στο επίπεδο της αεροβικής μας κατάστασης. Το 1 αντιστοιχεί σε προπόνηση αποκατάστασης, το 2 σε συντήρηση της αερόβιας ικανότητας, το 3 σε βελτίωση της, το 4 σε μεγάλη βελτίωση αλλά πρέπει να γίνεται το πολύ 1-2 φορές την εβδομάδα και να ακολουθείται από 1-2 προπονήσεις τύπου 1 και το 5 δείχνει προπόνηση μέγιστης προσπάθειας και της μεγαλύτερης δυνατής βελτίωσης της αερόβιας ικανότητας αλλά δεν πρέπει να εκτελείται συχνά και σίγουρα να ακολουθείται από προπονήσεις τύπου 1.
  • EPOC. Για να υπολογιστεί το PTE γίνεται μέτρηση μιας άλλης παραμέτρου, την οποία επίσης μπορούμε να δούμε στο Suunto App αλλά και στο ρολόι μετά την προπόνηση, και αυτή είναι το Excess Post Exercise Oxygen Comsumption (EPOC). Το EPOC μας λέει ουσιαστικά πόσο πρόσθετο οξυγόνο χρειάζεται το σώμα μας για να κάνει αποκατάσταση μετά το τέλος της προπόνησης. Η EPOC αρχίζει να συσσωρεύεται από την αρχή της προπόνησης και κάποια στιγμή φτάνει μια μέγιστη τιμή, η οποία αντιστοιχίζεται σε μια τιμή του PTE. Όπως φαίνεται και στο πιο κάτω γράφημα, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης σε άλλους μπορεί η ίδια τιμή EPOC να δίνει π.χ. PTE 4,7 και σε άλλους 5,2. Δηλαδή να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε λιγότερο προπονημένους.
  • Recovery. Πολύ σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις μας παίζει η αποκατάσταση (recovery). Η μέτρηση αποκατάστασης σχετίζεται άμεσα με το PTE και μας δείχνει πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα μας για να αποκατασταθεί ώστε να μπει σε δυνατή προπόνηση και πάλι. Ο χρόνος αποκατάστασης συγκεντρώνεται από όλους τους τύπους άσκησης. Με άλλα λόγια, συγκεντρώνουμε χρόνο αποκατάστασης για μεγάλης διάρκειας και χαμηλές σε ένταση προπονήσεις, καθώς και για υψηλές σε ένταση. Ο χρόνος συγκεντρώνεται από όλες τις προπονήσεις, έτσι αν προπονηθούμε πριν τη λήξη του χρονικού ορίου, ο χρόνος που συγκεντρώθηκε πρόσφατα προστίθεται στον υπόλοιπο της προηγούμενης μας προπόνησης. Άρα, το PTE μας βοηθάει να κάνουμε προπονήσεις για αύξηση της μέγιστης απόδοσης μας, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης (recovery time) για βελτίωση της βασικής μας αντοχής, αλλά και για να μην μπαίνουμε σε δύσκολες προπονήσεις χωρίς να έχουμε αποκατασταθεί.


Έλεγχος μουσικής

Μπορούμε να έχουμε κάποιες βασικές λειτουργίες ελέγχου της μουσικής που ακούμε από το κινητό μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης τραγουδιών στο ρολόι.


Πλήρως προσαρμοσμένες πληροφορίες προπόνησης

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα 95 προκαθορισμένα sport modes, μέσα από το Suunto App έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε εμείς τις δικές μας προπονητικές οθόνες και να τις προσαρμόσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από τις πάνω από 50 διαθέσιμες παραμέτρους μέτρησης και καταγραφής. Άλλες πληροφορίες θέλουμε να βλέπουμε όταν τρέχουμε σε έναν ultra αγώνα, άλλες όταν κάνουμε διαλλειματική προφανώς.

Τιμή

Το ρολόι έρχεται σε 2 βασικές εκδόσεις:

Το ρολόι της δοκιμής ήταν η έκδοση Solar Titanium. Οι βασικές τους διαφορές;

  • Η απλή έκδοση δεν έχει bezel τιτανίου αλλά από ανοξείδωτο ατσάλι, με αποτέλεσμα να ζυγίζει και πιο πολύ φτάνοντας τα 86 γραμμάρια (74 γραμμάρια το Solar Titanium).
  • Η απλή έκδοση δεν έχει τη δυνατότητα ηλιακής φόρτισης, χάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε παραπάνω.

Η διαφορά τους σε χρήματα δεν είναι μικρή. Αξίζουν τα 200 επιπλέον ευρώ τα 12 γραμμάρια βάρος και το κέρδος της διάρκειας της μπαταρίας από την ηλιακή φόρτιση; Η απάντηση εγκειται στις προσωπικές εκτιμήσεις (και βέβαια οικονομικές δυνατότητες) του κάθε ενός από εμάς. Όταν για ένα ρολόι το κόστος φτάνει τόσο ψηλά, μπαίνεις πλέον στον πειρασμό να δώσεις το κάτι παραπάνω.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι το SUUNTO Vertical έρχεται για να μείνει ως μία από τις καλύτερες δημιουργίες της Φινλανδικής εταιρείας και να χτυπήσει πλέον στα ίσα τους ανταγωνιστές της στα high end μοντέλα. Επιτέλους αποφάσισε να επενδύσει σε ένα σύνολο με πολύ δυνατό hardware, κάτι που λύσει τα χέρια των μηχανικών λογισμικού που έχει έτσι ώστε στο μέλλον να δούμε ακόμα καλύτερες δυνατότητες όπως για παράδειγμα δυνατότητα πληρωμών, μουσική κατευθείαν από το ρολόι, χάρτες με πλοήγηση και πολλά άλλα. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη!

Τεχνικά χαρακτηριστικά κατασκευαστή

 

FREEDIVING

GPS TRACKING & NAVIGATION

ADAPTIVE TRAINING GUIDANCE

ACTIVITY TRACKING

MULTISPORTS

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ