Ο ΣΔΥΑ βραβεύει τον Λάζαρο Ρήγο!

By 07 Φεβ 2013
Με φόντο τις ψηλές κορφές του Ολύμπου... Με φόντο τις ψηλές κορφές του Ολύμπου...

Την Κυριακή 3 Φλεβάρη ο Σύλλογος Δρομέων Αθήνας (ΣΔΥΑ) τίμησε τον Λάζαρο Ρήγο για την προσφορά του στην ανάπτυξη του Ορεινού Τρεξίματος στην χώρα μας. Ο Λάζαρος, πολύτιμος συνεργάτης στο Advendure, είναι ένας άνθρωπος που έχει μοχθήσει και έχει φάει τα ελληνικά βουνά με το κουτάλι όσο κανείς για αυτό που σήμερα αποκαλούμε Ελληνικό Ορεινό Τρέξιμο και τιμήθηκε όπως ακριβώς του άξιζε από τον πρώτο σύλλογο δρομέων της χώρας μας. Τα περισσότερα λόγια είναι περιττά νομίζουμε, για αυτό παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία της προέδρου του ΣΔΥΑ Ελένης Μπερτσάτου, που έγινε την Κυριακή κατά την διάρκεια της βράβευσης.


"Για τον Δρομέα μας κάθε Δρόμος είναι μια περιπέτεια ή πολλές μαζί περιπέτειες. Με το ξεκίνημά του στο δρομικό χώρο χωρίς να το γνωρίζει ακολουθεί ταυτόχρονα και ένα άλλο παράλληλο δρομάκι. Σημαντικές στιγμές σημαδεύουν τις προσπάθειες που κάθε φορά καταβάλλει.

Η πορεία του πολλές φορές αλλάζει τα αρχικά δεδομένα. Γιατί του παρουσιάζεται το δρομάκι της εσωτερικής αυτογνωσίας.


Οι καθημερινές περιπλανήσεις γίνονται πλέον ανάγκη, γίνονται στόχος για να γνωρίσει ο Δρομέας μας τον γεμάτο μυστήριο κόσμο.


Τον ορεινό κόσμο του που είχε πλάσει η παιδική του φαντασία.


Αυτόν που γνώριζε τα καλοκαίρια μέσα από την επαφή του στα λατομεία της Βέροιας, τότε που απολάμβανε τον βουνίσιο αγέρα και εξοικειωνόταν με τα δάση, τις κορυφές και τις κακοτράχαλες πετρωτές πλαγιές.

 

Η εποχή της εφηβείας πέρασε, σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο θέλησε να περιπλανηθεί. Οργανωμένες εξορμήσεις σε γειτονικά μικρά βουνά. Στα φοιτητικά χρόνια μεγαλύτερες οργανωμένες ορειβατικές εξορμήσεις χειμωνιάτικες και καλοκαιρινές. Κατάφερε να γνωρίσει βουνά που μέχρι τότε είχε μόνο διαβάσει. Όλυμπο, Ροδόπη, Τύμφη, Άγραφα, βουνά της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας.

 

Το 1980 γνωρίζεται με τον πρωτοπόρο αθλητή των βουνών, τον Δημήτρη Μυστακίδη, τον άνθρωπο που έτρεχε οργανωμένα, χρησιμοποιώντας ελάχιστο εξοπλισμό. Η γνωριμία τους ήταν καταλυτική για τον Δρομέα. Άρχισε συστηματική προπόνηση, υιοθέτησε πρακτικές και τακτικές του μέντορά του.

 

Συμμετείχε με μεγάλες παρέες σε βουνά που δεν είχε ξαναπατήσει με έναν νέο ανατρεπτικό τρόπο.

 

Το 1985 ο ΕΟΣ Θεσσαλονίκης διοργανώνει τον πρώτο αγώνα ορεινού τρεξίματος επί ελληνικού εδάφους στον Όλυμπο. Χάρη στην έμπνευση νεαρών μελών του οι οποίοι είχαν επηρεαστεί από τις νέες τάσεις στις Άλπεις.

 

Ο Λάζαρος Ρήγος σε νεαρή ηλικία στα Ζωνάρια του ΟλύμπουΣυμμετέχει και τερματίζει στην 4η θέση ανάμεσα σε 90 αθλητές που απάντησαν στη νέα πρόκληση της εποχής. Ο περίφημος «Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου» είναι σήμερα ο μακροβιότερος αγώνας βουνού στη Ελλάδα.

 

Και είναι πλέον ο αγώνας που ο Δρομέας μας επηρεάστηκε, ‘βρήκε τον προορισμό του’ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

 

Για καιρό προσπαθούσε να βρει τρόπους για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση η οποία σημειωτέον δεν είχε καν όνομα. Πολλά χρόνια αργότερα υιοθέτησε την ονομασία ορεινό τρέξιμο προκειμένου να βρεθεί μια λέξη που να εκφράζει αυτό το άθλημα.

 

Οι προτάσεις το 1990 στην αθλητική ηγεσία και η επιμονή του για την διοργάνωση ενός διεθνή αγώνα στον Όλυμπο δεν έτυχαν ανταπόκρισης. Επιχειρεί την ίδια χρονιά ο ίδιος να τρέξει από τη βάση του Ολύμπου στο Λιτόχωρο μέχρι την κορυφή και πίσω δοκιμάζοντας μια διαδρομή που θα μπορούσε να καθιερωθεί σαν αγώνας.

 

Το 1988 τρέχει τον πρώτο του Μαραθώνιο στην Κλασική διαδρομή πετυχαίνοντας μια συμπαθητική επίδοση 3.06 χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Έτρεξε περίπου 10-12 Μαραθωνίους με καλύτερη εμφάνιση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1992 με 2.37.58 επίδοση που αποτελεί το ατομικό του ρεκόρ.

 

Σταματά το ενδιαφέρον του για το Μαραθώνιο και ξαναγυρίζει με μεγαλύτερο πάθος στα βουνά του όπως λέει.

 


Το 1996 ταξιδεύει με φίλο στα Ιμαλάϊα του Νεπάλ, για να γνωρίσουν την οροσειρά και τα μονοπάτια της. επιστρέφουν το 2000 με ποδήλατα. Σχέδιο παράτολμο, καταφέρνουν να φτάσουν στη βάση του Έβερεστ, χωρίς υποστήριξη σε ύψος 5.500 μέτρων και γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που το καταφέρνουν. Πετυχαίνουν και πεζοπορικό ρεκόρ στον περίφημο ‘Γύρο του Αναπούρνα’ μήκους 250χλμ σε 7 ημέρες χωρίς καμιά υποστήριξη.

 

Όταν επέστρεψε από την αποστολή δημιουργεί το Adventure Zone μια ιστοσελίδα που ασχολείται μέχρι σήμερα με τα αθλήματα αντοχής και περιπέτειας.

 

Το 1998 κάνει με ποδήλατο το μονοπάτι ευρωπαϊκών διαδρομών Ε4 από το ακρωτήριο Ταίναρο και φτάνοντας στη Φλώρινα μετά από 20 μέρες, περίπου 1000 χιλιόμετρα μακρύτερα.


Το 2003 ξεκινάει επαφές για την διοργάνωση του πρώτου διεθνή αγώνα ορεινού τρεξίματος στον Όλυμπο και το 2004 υλοποιείται για πρώτη φορά. Το όνομά του Olympus Marathon ήταν ο δεύτερος αγώνας του είδους του, αλλά ο πρώτος με διεθνή χαρακτήρα και έντονη δημοσιότητα. Έκτοτε έγινε γνωστός και εκτός Ελλάδας, κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 500 αθλητές.

 

Το 2005 τρέχει σε αγώνα βουνού 100 μιλίων στις Άλπεις. Μια συναρπαστική εμπειρία που τον επηρέασε, οδηγώντας τις σκέψεις του να διοργανωθεί και στην Ελλάδα ένας μεγάλος σε μήκος αγώνας.

 

Το 2007 με την υποστήριξη της Αυτοδιοίκησης της Δράμας διοργανώνει τον πρώτο ελληνικό αγώνα trail 100 χλμ τονVFT (Virgin Forest Trail) ο οποίος γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς στο χώρο των Ultra.

 

Το 2009 αποχωρεί από τη συγκεκριμένη διοργάνωση και δημιουργεί με τη συνεργασία φίλων τη ROUT (Rodopi Ultra Trail) αγώνα παρόμοιου ύφους στην ίδια περιοχή. Ο αγώνας αυτός το 2010 μετατρέπεται σε αγώνα 100μιλίων και σήμερα αποτελεί τον δυσκολότερο αγώνα στο είδος του.

 

Το 2012 δημιουργεί έναν αγώνα 100 χλμ στον Όλυμπο (Olympus Mythical Trail) έχοντας αποχωρήσει στο μεταξύ από τον Olympus Marathon.

 

Οι μεγάλες οργανωτικές υποχρεώσεις τα 10 τελευταία χρόνια δεν του επέτρεψαν να ασχοληθεί σοβαρά με τα αγωνιστικά του καθήκοντα. Νοιώθει όμως δικαιωμένος βλέποντας τους κόπους του να πιάνουν τόπο.

 

Στα μελλοντικά του σχέδια δεν υπάρχουν νέοι αγώνες, παρά μόνο προσωπικές αγωνιστικές εμπειρίες στα βουνά που τόσο αγαπά.

 

Από το 2008 ζει στο Λιτόχωρο, μαζί με την οικογένειά του, έχοντας καταλήξει σε μια ζωή πιο κοντά στη φύση και πιο ισορροπημένη στο μέτρο του ανθρώπινου, απολαμβάνοντας τις μικρές αξίες της.

 

Τρέχοντας στον 1ο Zagori Mountain RunningΗ δικαίωση για το ορεινό τρέξιμο που τόσο αγάπησε όλα αυτά τα χρόνια ήρθε όχι μόνο μέσα από τη διοργάνωση αγώνων που έκανε ο ίδιος αλλά και μέσα από τη διάδοση του αθλήματος στην Ελλάδα. Πάνω από 60 αγώνες διοργανώθηκαν το 2012 και περισσότεροι από 7.000 διαφορετικοί άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτούς. Το αν έβαλε ένα μικρό ή ένα μεγαλύτερο λιθάρι σ΄ αυτό το φαινόμενο θα το πουν οι άλλοι αναφέρει, δεν θεωρεί τον εαυτό του πρωτοπόρο, απλά έναν απόστολο σε μια διδασκαλία που μόνος του δημιούργησε, ένα πάθος που θέλησε να το μοιραστεί και με άλλους.

 

Οι φίλοι που έκανε όλα αυτά τα χρόνια είναι η δική του επιβράβευση.

 

Το μήνυμα που θέλει να στείλει. Προσφέρουμε αυτό που βγαίνει από την ψυχή μας, το ορεινό τρέξιμο δεν είναι επάγγελμα, είναι η πυξίδα στο ταξίδι για μια υγιή και με πραγματικές αξίες ζωή.

 

Πιστεύω ότι το όνομα του Δρομέα μας είναι γνωστό σε Όλους, εμείς απλά θα το αναγγείλουμε



Λάζαρος Ρήγος

 

Ο ΣΔΥΑ τιμάει τον Λάζαρο Ρήγο, τον άνθρωπο που προσπάθησε να ανακαλύψει τον γεμάτο μυστήριο ορεινό κόσμο και να διαδώσει το ορεινό τρέξιμο σ΄ αυτούς που το αναζητούν.




Ελένη Μπερτσάτου

Πρόεδρος Σ.Δ.Υ.Α.


Πηγή: www.alsosnews.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ