"La vuelta al mundo en 42 kilometros" Κύριο

Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου δανεικό από το Δημήτρη Τρουπή, το βιβλίο του Miguel Caselles “Ο Γύρος του Κόσμου σε 42 Χιλιόμετρα” (“La vuelta al mundo en 42 kilometros”). Περιείχε μάλιστα και ιδιόχειρη αφιέρωση του συγγραφέα που έγραφε: "ΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΕ ΑΦΟΣΙΩΣΗ & ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑ – Ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ – MIGUEL CASELLES".

 O Miguel Caselles συμμετείχε στον Olympus Marathon το 2009. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη, στην περιοχή του Carabanchel. Από παιδί, οι λόφοι γύρω από το σπίτι του προσέλκυσαν τα παιχνίδια του, συνεχίζοντας τα αργότερα στις μεγάλες οροσειρές και στα φυσικά περιβάλλοντα του κόσμου, όπου έχει συμμετάσχει σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, εκδρομές και ταξίδια προκειμένου να παρουσιάσει τους συγκεκριμένους τόπους. Έχει ανέβει πολλές φορές στο βάθρο σε αγώνες βουνού στην Ισπανία αλλά και στο εξωτερικό. Σχεδίασε και οργάνωσε τον Αλπικό Μαραθώνιο της Μαδρίτης, την Αλπική Διάσχιση Mulhacén, την Αλπική Διάσχιση του Telegraph καθώς και την Αλπική Διάσχιση των 7 κορυφών. Έχει γυρίσει την ταινία - ντοκιμαντέρ Maratonautas (κάνοντας παράφραση της λέξης Αστροναύτης και δημιουργώντας τη λέξη Μαραθωναύτης). Συμμετέχει σε διάφορες εκδόσεις ως εξωτερικός ανεξάρτητος συνεργάτης. Επίσης δίνει διαλέξεις και κάνει γενικότερες παρουσιάσεις για τα ταξίδια, τον αθλητισμό και την περιπέτεια σε διάφορα φόρα. Αρκετά από τα έργα του έχουν λάβει διάφορα δημοσιογραφικά βραβεία. Στον αθλητικό τομέα έχει λάβει διάφορες αναγνωρίσεις με κυριότερες αυτές από το Ανώτατο Αθλητικό Συμβούλιο και την Ισπανική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον και θεωρώ ότι απευθύνεται σε κοινό όχι μόνο δρομικό, αλλά γενικότερα σε ανθρώπους που τους αρέσουν τα ταξίδια σε μη «συνήθεις» τουριστικούς προορισμούς. Η ανά χείρας έκδοση είναι στα Ισπανικά (δεν γνωρίζω αν υπάρχει έκδοση σε άλλη γλώσσα) και λόγω της γλώσσας γραφής της η οποία είναι λογοτεχνική, υπήρχε δυσκολία στο διάβασμά του (Η γνώση μου της Ισπανικής γλώσσας είναι σε επίπεδο αντίστοιχο του Lower). Χρειάστηκε πολλές φορές να διακόψω το διάβασμά μου για να συμβουλευτώ λεξικά για τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνταν και γενικότερα μπορώ να πω ότι το διάβασμα του βιβλίου κυλούσε αργά. Παρόλα αυτά θεωρώ πως είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο που αξίζει να το διαβάσει κάποιος καθώς γίνεται σοφότερος και πιο ευαισθητοποιημένος. Περιέχει όμορφες εικόνες και περνάει διάφορα κοινωνικά μηνύματα από κάθε αγώνα που συμμετέχει ο συγγραφέας. 

Αναφέρει ο συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου του: Παρά το γεγονός ότι η κίνηση στα δύο πόδια ήταν ένας καθοριστικός κρίκος στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, σήμερα οι άνθρωποι τρέχουμε σαν συνήθεια, σαν απόδραση ή απλά γυμναζόμαστε με την ευχάριστη δραστηριότητα του τρεξίματος. Όπως είναι δομημένες οι κοινωνίες μας, μερικοί τρέχουν από συνήθεια, άλλοι σαν απόδραση και υπάρχει και μια προνομιούχα μειοψηφία που το κάνει παραδόξως ως ανακούφιση ή προσωπική υπέρβαση χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σκοπό. Επομένως η πράξη του τρεξίματος έχει διαφορετική σημασία ανάλογα με το ποιος την κάνει ή που γίνεται.

Αντιγράφοντας από τη σύνοψη του βιβλίου: Το τρέξιμο - κάτι τόσο απλό όπως το τρέξιμο - είναι το πρόσχημα που χρησιμοποιεί ο Miguel Caselles για ένα συναρπαστικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο τρέχοντας σε κάθε μία από τις επτά ηπείρους και τον Αρκτικό Ωκεανό. Η κάλυψη της μυθικής απόστασης των 42 χιλιομέτρων του Μαραθώνιου φτάνοντας στα γεωγραφικά άκρα της γης είναι ο κύριος «οδηγός» της ιστορίας των ταξιδιών και του τρεξίματος, αποτελώντας το κίνητρο αυτού του βιβλίου.

Χρησιμοποιώντας οχτώ διηγήσεις Μαραθωνίων, ο Miguel απομυθοποιεί διακριτικά τον ανταγωνισμό κάνοντάς μας να αισθανθούμε την προοπτική που προσφέρει η χρήση των αθλητικών παπουτσιών σε πανέμορφους φυσικούς χώρους της Ανταρκτικής, της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας, της Ευρώπης, της Ωκεανίας και του Βόρειου Πόλου.

Τρέχοντας αλλά και παρατηρώντας, ο Miguel «συνδέει» υπέροχους αγώνες Μαραθωνίου μακριά από την άσφαλτο και τις μεγάλες πόλεις, όλοι επιλεγμένοι έτσι ώστε να αποκαλυφτούν  κοινωνίες οι οποίες μπορεί να είναι προνομιακές ως προς την τοποθεσίας τους αλλά παράλληλα απειλούμενες, περιοχές όπου συνδυάζονται αρχαίοι πολιτισμοί και εθνικές μειονότητες, οικολογικές καταστροφές και κοινωνίες σε σύγκρουση. Τοποθεσίες που διδάσκουν, προκαλούν το θαυμασμό ή ακόμα και το δέος για αυτούς που τις βιώνουν. Αυτά είναι που τον οδήγησαν να διεκδικήσει, μαραθώνιο με μαραθώνιο, το σεβασμό που οι συγκεκριμένες κοινωνίες και το περιβάλλον τους αξίζουν.

Καθένα από τα κεφάλαια του βιβλίου αναφέρεται και σε έναν μαραθώνιο που συμμετείχε ο συγγραφέας σε κάθε ήπειρο προσπαθώντας να περάσει και κάποιο κοινωνικό μήνυμα. Αναλυτικότερα ο συγγραφέας συμμετέχει και περιγράφει τους εξής αγώνες:

α) στην Ανταρκτική όπου συμμετέχει στον ομώνυμο Μαραθώνιο όπου το κύριο μήνυμά του είναι «αφήστε τον κόσμο να τρέχει εν ειρήνη»

β) στη Βόρεια Αμερική όπου συμμετέχει στον Ultramaratón de los Cañones στο Μεξικό απόστασης 100 χιλιομέτρων για τον οποίο γράφει πως εξελίσσεται στην πιο ορμητική, δυναμική και χαρισματική διαδρομή που έχει γνωρίσει

γ) στην Ευρώπη στον Αλπικό Μαραθώνιο Galarleiz στην Ισπανία, στη χώρα των Βάσκων

δ) στη Νότια Αμερική στον αγώνα K42 Villa La Angostura στην Παταγονία

ε) στην Ασία στο Μαραθώνιο του Θιβέτ «Great Tibetan Marathon»

στ) στην Αφρική στο Μαραθώνιο της Σαχάρας

ζ) στην Αυστραλία στον Six Foot Track Marathon έναν ορεινό αγώνα 45 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός μονοπατιού στα Blue Mountains και τέλος

η) στον Αρκτικό Ωκεανό στον Μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου

Ολοκληρώνοντας αυτούς τους οχτώ αγώνες, ο συγγραφέας έγινε μέλος του Marathon Grand Slam Club, μιας ολιγάριθμης λέσχης η οποία αποτελείται από άτομα που έχουν τρέξει την απόσταση του Μαραθωνίου ή μεγαλύτερη σε κάθε μία από τις εφτά ηπείρους καθώς και τον Μαραθώνιο του Βόρειου Πόλου στον Αρκτικό Ωκεανό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να ανατρέξει στην ιστοσελίδα: http://www.npmarathon.com/

Για τον αναγνώστη που ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο υπάρχει το ιστολόγιο του Miguel Caselles (προς το παρόν είναι μόνο στα Ισπανικά). Πολύ όμορφο είναι και το ακόλουθο βίντεο που κάνει μια οπτικοακουστική παρουσίαση του βιβλίου:

 

 

Σε επόμενη συνέχεια θα παρουσιάσουμε σε μετάφραση τον πρόλογο του βιβλίου, γραμμένο απο το πολύ γνωστό άνθρωπο της περιπέτειας (που έτρεξε και αυτός τον Olympus Marathon 2009, αλλά και τον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2010) Juan Antonio Allegre ή Chinotto όπως είναι ευρύτερα γνωστός.

 

Βασίλειος Κάντζαρης


 

Βασίλειος Κάντζαρης

Ο Βασίλειος Κάντζαρης είναι Βιολόγος, ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου, παρουσίαση του νέου αγώνα από το @Advendure_Net :… https://t.co/YEKvZOScIy
Are you ready for @OlympusMarathon , the most prestigious skyrunning race in Greece? #OM #OM2020 #OlympusMarathon https://t.co/peTAE9L1ZL
Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run: https://t.co/aQN5lom4sR https://t.co/FxJ6rxM7ff
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου!»

Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run!

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού