Pole Track Expedition, με τη σκέψη στο Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Από 14 Μαρ 2005

Η “Pole Track” είναι μια διεθνής αποστολή με στόχο το Βόρειο Πόλο. Ξεκινά με σκοπό να υποστηρίξει την έρευνα των κλιματικών μεταβολών και να προκαλέσει την προσοχή του κοινού για την αλλαγή του κλίματος της Αρκτικής αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Η αποστολή συγκέντρωσε ένα μίγμα από έμπειρους εξερευνητές και παθιασμένους επαγγελματίες από το πεδίο της έρευνας, της προστασίας της φύσης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η αποστολή θα διασχίσει 1.000 χιλιόμετρα στον Αρκτικό Ωκεανό μέχρι τον Βόρειο Πόλο. Στη διάρκειά της, θα αναπτυχθεί μια νέα γενιά μετεωρολογικού εξοπλισμού και θα πραγματοποιείται καθημερινή μέτρηση του πάχους του χιονιού. Η “Pole Track” θα παίξει έναν ολοκληρωμένο ρόλο στην εξέλιξη επιστημονικών προγραμμάτων που διευθύνονται από επιστήμονες και ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Το σχέδιο έχει σκοπό να κινήσει το ενδιαφέρον στο πλατύ κοινό γι αυτή τη σπουδαία αποστολή και να προκαλέσει την προσοχή για λύσεις που θα βοηθήσουν «να σώσουμε το κλίμα μας».

Στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, η επιστημονική κοινότητα έχει δημοσιεύσει αναφορές που συμπεραίνουν ότι η μάζα του πάγου στον Αρκτικό ωκεανό έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες. Επιστήμονες κατέγραψαν σημάδια ανύψωσης της θερμοκρασίας, όπως επίσης και αλλαγές στην ατμόσφαιρα και στα θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή της Αρκτικής. Σύμφωνα με μερικά απ αυτά, οι τάσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε το λιώσιμο των πάγων του Αρκτικού ωκεανού.

Οργανισμοί προστασίας της φύσης, όπως η WWF ανησυχούν βαθειά με την επίδραση των αλλαγών που θα επηρεάσουν τους τοπικούς πληθυσμούς και την άγρια ζωή. Αυτές τις αλλαγές προσδιορίζουν το ζήτημα της αντιμετώπισης και άλλων ζητημάτων προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η συγκέντρωση τοξινών στον αέρα και στο νερό και ο έλεγχος του κυνηγιού ζωικών ειδών της Αρκτικής, όπως η Λευκή Αρκούδα. Η κλιματική μεταβολή παρουσιάζει ένα νέο είδος απειλής για την άγρια ζωή.

Οι ριζικές αλλαγές στην γεωγραφική περιοχή του Βόρειου Πόλου είναι μέρος της παγκόσμιας τάσης της κλιματικής μεταβολής και θα μπορούσε να έχει συνέπειες πολύ πιο πέρα από ένα ευάλωτο οικοσύστημα. Εάν πράγματι το παγοκάλυμμα του Αρκτικού Ωκεανού γίνει λεπτότερο στις επόμενες δεκαετίες, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το μοντέλο της θαλάσσιας κυκλοφορίας στον βόρειο Ατλαντικό, μεταβάλοντας την μεταφορά θερμών μαζών σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη.

Αν και η Αρκτική έχει μελετηθεί και έχει παρατηρηθεί επιστημονικά εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμα μακριά από ακριβείς προβλέψεις για σενάρια κλιματικών μεταβολών στην περιοχή. Αυτή η αποστολή αποτελεί μέρος από μία προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό την εξερεύνηση και την καλύτερη κατανόηση της Αρκτικής και των αλλαγών που συντελούνται εκεί.


Έχοντας την υποστήριξη μερικών από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα και την στήριξη της WWF, η ομάδα η ομάδα βοηθά να σχεδιαστεί ένας νέος «κλιματικός χάρτης» μιας περιοχής της Αρκτικής που προηγούμενα δεν είχε χαρτογραφηθεί από τους αρκτικούς κλιματολόγους. Η αποστολή συμβάλει σε δύο διαφορετικά επιστημονικά προγράμματα.

Πρώτα, θα συλλέξει δορυφορικά δεδομένα για την κίνηση του πάγου, θερμοκρασία και βαρομετρική πίεση, από ειδικά σχεδιασμένες μετεωρολογικές σημαδούρες σε διαφορετικές τοποθεσίες, για μια περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών. Τα δεδομένα αυτά θα τροφοδοτήσουν τη βάση δεδομένων του «Διεθνούς Προγράμματος Αρκτικών Σημαντήρων» (IABP), το οποίο θα παράσχει μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα για καιρικές προγνώσεις και για ερευνητικούς σκοπούς.

Εκτός από το παραπάνω, η αποστολή θα καταγράφει και θα ταξινομεί το είδος του παγωμένου τεραίν και τις καιρικές συνθήκες και θα παίρνει καθημερινές μετρήσεις στο πάχος του χιονιού. Αυτό θα βοηθήσει να επικυρωθούν οι παρατηρήσεις ενός δορυφόρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος (ESA), ο οποίος δίνει στοιχεία για να ελεγχθούν οι προβλέψεις για λέπτυνση του αρκτικού πάγου εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Marc Cornelisen, 1968 Ολλανδία (αρχηγός) : Όταν ο Marc ολοκλήρωσε το 1995 τις πανεπιστημιακές του σπουδές ως αρχιτέκτονας, αποφάσισε ότι τον εκφράζει περισσότερο η εξερεύνηση και η διοργάνωση αποστολών. Τα χρόνια που ακολούθησαν τον έφεραν στα τροπικά δάση του Περού, στην έρημο Gibson της Αυστραλίας και όλο και πιο συχνά στους Πόλους. Είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που κατάφεραν να φτάσουν με σκι στο Βόρειο (1997) αλλά και στο Νότιο Πόλο (2000). Οι εμπειρίες του αποτέλεσαν τη βάση για δημιουργία τηλεοπτικών παραγωγών, διαλέξεων, βιβλίων και άρθρων σε περιοδικά. Θορυβημένος από τις συνεχείς αναφορές για τις κλιματικές μεταβολές στην Αρκτική, ο Marc ξεκίνησε τη διοργάνωση της αποστολής Pole Track: «Η παρακίνηση να επιστρέψω για μια ακόμα φορά στον Βόρειο Πόλο για μια επιστημονική αποστολή αυτή τη φορά, ενισχύθηκε από την επιθυμία μου να συμβάλω σε μια καλύτερη κατανόηση της παγωμένης ερημιάς που τόσο αγαπώ. Μ αυτό το νέο σχέδιο θέλω να γεφυρώσω το χάσμα ανάμεσα στους ψυχρούς αριθμούς της επιστήμης και στον τρόπο που νοιαζόμαστε γι αυτή τη μεγάλη λευκή κηλίδα πάνω στον πλανήτη μας».

Doug Stoup, 1963 ΗΠΑ : Παρότι κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά, ο Doug απασχολήθηκε για χρόνια σε διάφορα επαγγέλματα, όπως αρχηγός αποστολών, οδηγός πεδίου, κινηματογραφιστής, παραγωγός, ορειβάτης, snowboarder. Το πάθος του για την περιπέτεια τον έχει φέρει σε τέσσερις ηπείρους. Τα τελευταία χρόνια έκανε αρκετές αποστολές στην Ανταρκτική. Το 2000 έφτασε με την 3μελή ομάδα του στον Νότιο Πόλο με σκι. «Κάθε ευκαιρία για εξερεύνηση της πολικής περιοχής είναι μια προσπάθεια που αξίζει τον κόπο. Όταν μια τέτοια εμπειρία μάλιστα συνδυάζεται με μια ωφέλιμη έρευνα για τον πλανήτη μας τότε δεν έχω άλλη επιλογή από το να συμμετάσχω». Η εμπειρία του Doug από το internet και την κινηματογράφηση θα βοηθήσει σημαντικά την αποστολή ώστε να επικοινωνήσει καλύτερα με το κοινό.

Petter Nyquist, 1978 Νορβηγία : Τα τελευταία χρόνια ο Petter έχει αναπτύξει μια σπουδαία καριέρα στον κόσμο των αποστολών, η οποία συνδυάζεται με τις επαγγελματικές του ικανότητες σαν φωτογράφου και σχεδιαστή προγραμμάτων για υπολογιστές. Ξεκίνησε στην Αρκτική το 2000 όταν πήρε μέρος σε μια «αποστολή της τελευταίας μοίρας» (από την 89η μέχρι τον Πόλο). Μετά απ αυτό έκανε αποστολές, στο παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας και στον Βόρειο Πόλο και πάλι το 2002. Πραγματοποίησε και αναβάσεις στον Καύκασο και στις Άνδεις. «Θα μάθω περισσότερα για το πρόβλημα και θα δουλέψω με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους που τους γοητεύει όμως το ίδιο πράγμα».


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Η αποστολή ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου από το ακρωτήριο Arktichevsky στη Σιβηρία με στόχο μια πορεία 1000 χιλιομέτρων που θα διαρκέσει 3 μήνες. Ο καθένας από τους τρεις εξερευνητές θα μεταφέρει τραβώντας στο χιόνι ένα έλκηθρο με 100-120 κιλά με τροφή και εξοπλισμό. Τα έλκηθρα έχουν πλευστικές ικανότητες και συμπεριφέρονται σαν καγιάκ, για τις περιπτώσεις όπου οι εξερευνητές θα συναντήσουν ανοιχτές εκτάσεις νερού που θα διακόπτουν τη συνέχεια του πάγου. Εκεί θα βουτούν στο νερό φορώντας ειδικές αδιάβροχες στολές και θα τραβούν κολυμπώντας τα έλκηθρα-βάρκες τους. Στην πορεία τους θα στήσουν τρεις πομπούς που θα μεταδίδουν μετεωρολογικά δεδομένα για περισσότερο από ένα χρόνο. Η θέση των πομπών αυτών –καθώς θα μετακινούνται μαζί με τους επιπλέοντες πάγους- θα μεταδίδεται με όργανα GPS με τα οποία θα είναι εφοδιασμένοι. Η αποστολή θα δεχτεί ανεφοδιασμούς από αέρα στη διάρκεια της τρίμηνης πορείας της.


Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

14 Μαρτίου – Μετά από πολλές καθυστερήσεις η ομάδα Pole Track ξεκίνησε την πορεία της στον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό το Σάββατο 12 Μαρτίου. Ένα ελικόπτερο τους άφησε στις 12 το μεσημέρι στο Arktichesky σε γεωγραφικό πλάτος περίπου 81ο βόρεια. Η καθυστέρηση της ομάδας στο θέμα της αναχώρησης ήταν απελπιστικά μεγάλη και οφειλόταν σε γραφειοκρατικά προβλήματα των Ρωσικών Αρχών. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε αναχώρηση στις 23 Φεβρουαρίου και τώρα πια τα σχέδια μεταβλήθηκαν στο θέμα του φορτίου αλλά και των ανεφοδιασμών που τα μέλη της ομάδας θα δεχτούν. Έτσι, αντί για 150 κιλά ο καθένας θα κουβαλά μόνο 100-120. Την πρώτη μέρα οι τρεις Trackers κάλυψαν 9,5 χιλιόμετρα και η θερμοκρασία ήταν -27ο C.


- Επισκεφθείτε το site της αποστολής

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ