GU: H ιστορία των ενεργειακών τζελ

Από 29 Φεβ 2012

Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να πάτε σε έναν αγώνα ή μια έκθεση αθλητικών προϊόντων χωρίς να προσέξετε το πασίγνωστο λογότυπο της GU. Τα ενεργειακά τζελ της GU, οι μασώμενες καραμέλες της και τα ενεργειακά ποτά της έχουν γίνει κάποιου είδους στάνταρντ στην βιομηχανία αθλητικής διατροφής και το λογότυπο της GU το πιο αναγνωρισμένο στις τάξεις των αθλητών παγκοσμίως. Η ιστορία των GU Energy Labs μας γυρνάει πίσω στην δεκαετία του 90 κατά την οποία ο ιδρυτής της William Vaughn, δρομέας και βιοχημικός πειραματιζόταν με υδατάνθρακες υπό την μορφή τζελ. Συμπτωματικά εκείνη την περίοδο δούλευε και σε ένα πρότζεκτ για την δημιουργία μίας από τις πρώτες ενεργειακές μπάρες. Ο Vaughn εμπνεύστηκε για την δημιουργία ενός ενεργειακού τζελ για να βοηθήσει την κόρη του Laura η οποία επρόκειτο να λάβει μέρος στον γνωστό αγώνα Western States 100 και η οποία σε μεγάλους αγώνες αντιμετώπιζε γαστρεντερικά προβλήματα. Λίγα χρόνια μετά γεννήθηκε το πρώτο τζελ εμπορικής χρήσης.

Εκείνη την εποχή δεν υφίστατο καν η έννοια των ενεργειακών τζελ, έτσι όταν το 1994 το GU βρέθηκε στα ράφια των καταστημάτων με τις γεύσεις Chocolate Outrage, Orange Burst and Vanilla Bean (οι οποίες ακόμη και σήμερα είναι οι πιο δημοφιλείς) έκανε πραγματική αίσθηση και άλλαξε δεδομένα και συνήθειες χρόνων!

Ο γιός του ιδρυτή της εταιρείας και νυν πρόεδρός της Brian Vaughn, καταξιωμένος ποδηλάτης και αυτός, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του και μας εκμυστηρεύεται το τι μπορούμε να περιμένουμε από την εταιρεία στο μέλλον.

Πως «δέχθηκε» το κοινό το πρώτο ενεργειακό τζελ της αγοράς;

Με ενθουσιασμό! Θυμηθείτε, μέχρι τότε δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, για αυτό κίνησε το ενδιαφέρον όλου του αθλητικού κόσμου. Οι αθλητές αντοχής είχαν στην διάθεσή τους τότε μόνο ενεργειακές μπάρες οι οποίες έκαναν μεν δουλειά, παρείχαν όμως και κάποια θρεπτικά συστατικά (λίπος, πρωτεϊνες, ίνες) σε ποσότητες οι οποίες δεν ήταν απαραίτητες –αν δεν έκαναν και κακό κιόλας. Για αυτό και εμείς δημιουργήσαμε έναν μοναδικό συνδυασμό σύνθετων και απλών υδατανθράκων με κάποια βασικά αμινοξέα και αντιοξειδωτικά σε μορφή εύκολα αφομοιώσιμη από τον οργανισμό και σε μια συσκευασία πρακτική για όλους τους αθλητές. Τα ενεργειακά τζελ μεταφέρουν ενέργεια στους καταπονημένους μύες μέσα σε ελάχιστα λεπτά χωρίς να δημιουργούν ερεθισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα. Κατευθείαν το προϊόν μας βρήκε ανταπόκριση σε όλον τον κόσμο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Τι σας δίνει έμπνευση για την δημιουργία νέων προϊόντων και γεύσεων;

Μα τι άλλο εκτός από τις δικές μας αθλητικές ανησυχίες αλλά και των ίδιων των αθλητών των οποίων ακούμε την γνώμη και την λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Ας πάρουμε εμένα για παράδειγμα. Είμαι ποδηλάτης αντοχής, πρόσφατα έλαβα μέρος στον γνωστό αγώνα αντοχής MTB Leadville Trail 100, κάτι το οποίο μου έδωσε κάποιες εξαιρετικές ιδέες για την δημιουργία κάποιων νέων προϊόντων. Η αδερφή μου Laura είναι κορυφαία δρομέας υπεραποστάσεων και με την εμπειρία της έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης της ανάπτυξης του τομέα των ενεργειακών τζελ αλλά και της κατεύθυνσης της εταιρείας γενικότερα. Οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε βασιζόμενοι στις ανάγκες των αθλητών μας, στηριζόμενοι σε μια απλή ερώτηση: πως μπορούμε, μέσω των προϊόντων μας, να υποστηρίξουμε και βελτιώσουμε τις επιδόσεις των αθλητών; Μετά, εκτός από την εμμονή μας με τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, έρχεται το πάθος μας για τις γεύσεις! Το Mandarin Orange GU είναι ένα καλό παράδειγμα. Είχαμε ένα προϊόν με πράγματι καλή γεύση, την Orange Burst την οποία όμως εξελίξαμε σε κάτι πραγματικά καλό, αυθεντικό και εξεζητημένο. Σου θυμίζει κατευθείαν ένα ζουμερό μανταρίνι!

Πως μπορείς να περιγράψεις τον τυπικό καναλωτή των προϊόντων σας;

Είναι αθλητές που τους αρέσει η τελειότητα και η βελτιστοποίηση της απόδοσής τους. Δεν χάνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και προϊόντα που θα τους βοηθήσουν όχι μόνο σε αυτό αλλά και στην βέλτιστη αποκατάσταση μετά από μια δυνατή προπόνηση ή αγώνα. Απευθυνόμαστε και στους ελίτ αλλά και στους ερασιτέχνες αθλητές που θέλουν το καλύτερο για να δουν βελτίωση στο πεδίο που τους ενδιαφέρει. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τελευταία βλέπουμε μεγάλη διείσδυση των προϊόντων GU και σε αθλητές ομαδικών αθλημάτων. Η εθνική ομάδα της Βραζιλίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πράγματι ενδιαφέρουσα εξέλιξη για εμάς. Τυπικοί πελάτες μας βέβαια χρόνια τώρα είναι ποδηλάτες, δρομείς και τριαθλητές. Θα δούμε επίσης και μεγάλη χρήση των προϊόντων μας από αθλητές των outdoors όπως ορειβάτες ή σκιέρ!

Τι νέα προϊόντα βρίσκονται στα σκαριά αυτήν την στιγμή;

Έχουμε δύο εξαιρετικά νέα προϊόντα στην φάση της παραγωγής αυτή την στιγμή: to Peanut Butter GU τζελ με γεύση φυστικοβούτυρο και ένα ενεργειακό ποτό Roctane. To φυστικοβούτυρο θα είναι στα ράφια των καταστημάτων μετά το καλοκαίρι και αναμένεται να κάνει μεγάλη θραύση. Το ποτό Roctane θα κάνει την μεγάλη διαφορά και όπως όλα τα προϊόντα Roctane περνάει μέσα από εκτεταμένες δοκιμές μέχρι την τελειοποίησή του. Θα είναι διαθέσιμο σε σκόνη και θα το δείτε περί τον Απρίλιο του 2012. Στην ιστοσελίδα μας είναι διαθέσιμα και από τώρα!

Πηγή: www.competitor.com

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας", δοκιμή και παρουσίαση από το @Advendure_Net :… https://t.co/OTd3LZTaOE
Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο @Advendure_Net Advendure:… https://t.co/RaPOCVRs4h
Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού: https://t.co/jfdIm2Qq2W https://t.co/0jmQQvbFt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μοναχική διάσχιση του 370 χιλιομέτρων "Epirus Trail" ο Π. Παναρίτης!

Κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Δίρφη!

Επιστολή προς φίλους του ορεινού τρεξίματος και όλων των ορεινών δραστηριοτήτων

La Sportiva Jackal - Ένα τσακάλι των βουνών στα πόδια σας!

Χριστίνα Φλαμπούρη - Η πρώτη Ελληνίδα που ολοκλήρωσε το 7 Summits project μιλάει στο Advendure!

Μετά-covid19 εποχή: Αργός και Υπο-Τουρισμός έναντι Μαζικού και Υπερ-Τουρισμού!

Έτοιμοι; (Ξανά) - Φύγαμε!

Η προστασία της κοινωνίας και των αθλητών είναι ηθική υποχρέωση των διοργανωτών!

DYNAFIT Ultra 100: Ultra προστασία, σταθερότητα & αίσθηση!

Αντιοξειδωτικά και άσκηση!

Και τώρα τι ....

Σουηδική Λαπωνία - Πεζοπορώντας στο μαγευτικό Βορρά!