Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου!»

Από τη στιγμή που το trail running άρχισε να διαδίδεται στην Ελλάδα, οι ορεινοί αγώνες άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά της χώρας μας! Φυσικά, αυτό ήταν αναμενόμενο αφού υπάρχουν δεκάδες όμορφες γωνιές της χώρας μας που περιμένουν να τις ανακαλύψεις. Η μία διοργάνωση έφερε την άλλη, τα 21 χιλιόμετρα έφεραν τα 40, τα 40 έφεραν τα 100 και ξάφνου τη τελευταία δεκαετία έχουμε αγώνες που ξεπερνούν τα 100 μίλια! Παράλληλα με την άνθηση του ορεινού τρεξίματος και τη θεαματική αύξηση του δρομικού κινήματος ξεκίνησε να διαδραματίζεται σε κάθε σχετική συζήτηση με το άθλημα, ένα αντίστοιχο παιχνίδι του θρόνου. Ποιος είναι ο καλύτερος ορεινός αγώνας στην Ελλάδα; Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτυχία έγινε συνώνυμο της δυσκολίας και όλοι εμείς οι ερασιτέχνες δρομείς συχνά αναδεικνύαμε βασιλιά των ορεινών αγώνων αυτόν που ήταν και ο δυσκολότερος. Μάλιστα, άρχισε να επικρατεί πολλές φορές μεταξύ μας η αντίληψη ότι αφού κάποιος έτρεξε έναν αγώνα με περισσότερα χιλιόμετρα και μεγαλύτερη θετική υψομετρική διαφορά τότε ήταν κατά κανόνα και καλύτερός μας.

 

 

Ωστόσο, μια παρέα από το νομό Δράμας έκανε μια διαπίστωση που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε. Το τρέξιμο είναι συνώνυμο της ταχύτητας, είτε αυτό γίνεται στην άσφαλτο είτε στο βουνό, συνεπώς δεν έχει νόημα να μιλάμε για τον δυσκολότερο αγώνα αλλά για το γρηγορότερο αγώνα! Έχοντας κατά νου αυτήν τη φιλοσοφία δημιούργησαν κάτι πολύ ξεχωριστό που υπόσχεται αρκετή συγκίνηση και πλήθος φρέσκων αναμνήσεων! Και το όνομα αυτού Speedway Ultra Trail ή αλλιώς SWUT

Η ονομασία της διοργάνωσης από μόνη της σε προϊδεάζει για κάτι “γρήγορο” που όμως σε βάζει σε σκέψεις με την αντίθεση που προκαλούν οι λέξεις. “Speedway σημαίνει αυτοκινητόδρομος. Άραγε πώς κατάφεραν οι διοργανωτές του SWUT να σχεδιάσουν έναν ultra ορεινό αγώνα σε έναν αυτοκινητόδρομο; Δεν το κατάφεραν. Σκέφτηκαν όμως διαφορετικά και αποφάσισαν να προσθέσουν τα στοιχεία ενός αυτοκινητόδρομου σε έναν αγώνα βουνού. Το SWUT αποτελείται από τέσσερις διαδρομές, τη μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων, μία μικρότερη 21 χιλιομέτρων, μία παιδική 1.000 μέτρων και έναν 6ωρο αγώνα που λαμβάνει χώρα μέσα σε μία πίστα καρτ! Ναι, καλά διαβάσατε, πίστα καρτ!

 

 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από την τελευταία. Μιλώντας για πίστα είναι αυτονόητο πως δεν πρόκειται να συναντήσουμε πουθενά κάποια απότομη ανηφόρα ή κακοτράχαλη, τεχνική κατηφόρα. Τα πάντα θα είναι ευθεία! Μια γλυκιά, ξεκούραστη ευθεία μήκους 1 χιλιομέτρου. Ξεκούραστη; Ναι, αν δεν έχεις σκοπό να πιέσεις τις μηχανές σου στα κόκκινα. Αντιθέτως, αν θέλεις να δεις τι τελική ταχύτητα μπορείς να πιάσεις τότε μόλις έκανες εγγραφή για τον καταλληλότερο αγώνα που υπάρχει. Η πίστα θα έχει ένα σταθμό τροφοδοσίας που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια των 6 ωρών και θα προσφέρει πλούσια σνακ και γεύματα ακόμη και σε άτομα που δεν περιλαμβάνουν το κρέας στη διατροφή τους! Νικητής θα στεφθεί ο γρηγορότερος. Άλλωστε, ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι; Αυτός, δηλαδή, που θα καταφέρει να διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα στη διάρκεια των 6 ωρών. Αν αναλογιστούμε, μάλιστα, πως κάθε στάση στο σταθμό θα είναι χρόνος που περνάει δίχως να τρέχουμε τότε έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη πρόκληση που θα δοκιμάσει όχι μόνο την ταχύτητά μας αλλά και την ικανότητά μας να χρησιμοποιήσουμε σωστά το Pit Stop. Επίσης, η διοργάνωση δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που το επιθυμούν να αγωνιστούν σε ομάδες των 3 ατόμων μοιράζοντας το 6ωρο σε 3 δίωρα αντίστοιχα, θυμίζοντας με αυτόν τον τρόπο κάτι από 24ωρο αγώνα του Le Mans όπου άλλαζαν οι οδηγοί μεταξύ τους. Με λίγα λόγια έχει να γίνει της “Formula 1” μόλις πέσει η καρό σημαία στις 21 Μαρτίου!

 

 

Ωστόσο, αρκετοί από εμάς έχουμε ανέβει κορφές και κορφές και γι’ αυτό δυσκολευόμαστε να κινηθούμε σε μια επίπεδη διαδρομή. Μας πιάνει εύκολα ναυτία! Χρειαζόμαστε την καθημερινή υψομετρική διαφορά μας, βρε αδερφέ. Και, φυσικά, θα έχουμε αυτό που θέλουμε. Η διαδρομή των 100 χιλιομέτρων του SWUT έχει θετική υψομετρική διαφορά 3.097 μέτρων δίχως ανηφόρες που θα μας γονατίσουν αλλά και κατηφόρες που θα μας καταστρέψουν. Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα να “τελικιάσουμε” εμείς μα και η διαδρομή να μη γίνει ποτέ βαρετή. Κάπου εδώ πρέπει να κάνω ένα προσωπικό σχόλιο που αφορά τη συγκεκριμένη διαδρομή και μου κέντρισε το ενδιαφέρον μέσα από τις φωτογραφίες που ανέβαζε η διοργάνωση στο λογαριασμό της στο Instagram. Το τοπίο που θα διασχίσουν οι δρομείς των 100 χιλιομέτρων είναι από αυτά που αποτυπώνονται για πάντα στη μνήμη σου! Πυκνό δάσος, ποτάμια και δε μπορώ να κρύψω την απορία μου, μα και τη λαχτάρα μου, για να δω τι μου επιφυλάσσει η διοργάνωση στο 26 χλμ. της διαδρομής που θα βρίσκεται το μαντρί του Άρη. Θα επισυνάψω στο κείμενό μου αυτούσια την περιγραφή από τη διοργάνωση για να πάρετε μια ιδέα για το τι λέω. “Στο 26ο χλμ της διαδρομής θα συναντήσεις το μαντρί του Άρη στο Κουρταλάρ. Εκεί ο αγαπητός μερακλής φίλος της διοργάνωσης θα περιμένει να σε υποδεχτεί μαζί με τη φαμίλια του και θα φροντίσουν να αναπληρώσεις τη χαμένη ενέργειά σου. 

Υ.Γ: Όποιος παραγγείλει dryager μπριζόλα δύσκολα θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό το υπόλοιπο του αγώνα :D. Τα συμπεράσματα δικά σας, φίλοι μου. Οι διοργανωτές του SWUT έχουν κακό σκοπό κι εγώ ανυπομονώ να τον μάθω.

 

 
Όμως, μην πάρετε αψήφιστα το συγκεκριμένο αγώνα. Μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων είναι μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων όπου πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι να την ολοκληρώσουμε. Για το λόγο αυτό η διοργάνωση εύστοχα επέλεξε να υποχρεώσει τους αγωνιζόμενους να κουβαλούν μαζί τους μια μικρή λίστα εξοπλισμού που θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα. Μία αλουμινο-κουβέρτα, φακός με καινούριες μπαταρίες και 2 δοχεία για υγρά και ηλεκτρολύτες δεν πιάνουν χώρο και αν υπάρξει ανάγκη κάποια από τα παραπάνω μπορεί να μας σώσουν τη ζωή! Παρόλα αυτά, θα υπάρχουν 5 σταθμοί τροφοδοσίας κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής ενώ σε έναν θα υπάρχει δυνατότητα για να αφήσουμε το δικό μας drop bag.

 

 

Αυτό, δε, που θα συναντήσουμε σε τούτον τον αγώνα και που δεν έχει ξαναγίνει σε άλλη αντίστοιχη διοργάνωση της χώρας είναι η “Συνοδεία αθλητή” ή αλλιώς Pacer. Από τον τελευταίο σταθμό στη διαδρομή των 100 χιλιομέτρων και έπειτα, για μια απόσταση 20 χιλιομέτρων, κάθε δρομέας μπορεί να επιλέξει να τον συνοδεύει κάποιος γνωστός για να του κρατήσει παρέα, να τον βοηθήσει να διατηρήσει το ρυθμό του ή και να του δώσει κουράγιο αν η ψυχολογία του έχει αρχίσει να κατηφορίζει για κάποιο λόγο. Πραγματικά, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορεί να επηρεάσει αυτό το στοιχείο την προσπάθεια των συμμετεχόντων ώστε να κινηθούν γρηγορότερα αλλά και αν οι υπόλοιποι διοργανωτές αγώνων αγκαλιάσουν αυτήν την ιδέα που στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένη. Φήμες λένε ότι η διοργάνωση θα χαρίσει στο νικητή του αγώνα των 100 χιλιομέτρων δωρεάν ζυγοστάθμιση και ευθυγράμμιση στα πόδια του, αλλαγή βαλβολίνες και φίλτρο λαδιού και καθαρισμό των μπεκ ψεκασμού ώστε να είναι έτοιμος να επιστρέψει καλύτερος την επόμενη χρονιά στον SWUT.   

 

 

Τώρα, αν τα 100 χιλιόμετρα και ο 6ωρος αγώνας σας ακούγονται πολλά δεν έχετε παρά να επιλέξετε να συμμετάσχετε στη διαδρομή των 21 χιλιομέτρων της διοργάνωσης που αποτελείται από τα 10 πρώτα και τα 10 τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής των 100 χιλιομέτρων συν μία γύρα εντός της πίστας καρτ. Τα 202 μέτρα θετικής υψομετρικής διαφοράς δε θα κουράσουν κανέναν και είναι μια μοναδική ευκαιρία για διασκέδαση κάνοντας ταυτόχρονα αυτό που αγαπάτε. Να τρέχετε γρήγορα, δηλαδή. Οι 2 σταθμοί τροφοδοσίας θα είναι αντάξιοι της μεγάλης διαδρομής οπότε για όποιον το επιθυμεί το μόνο που θα χρειαστεί για να τρέξει τον αγώνα αυτό είναι να έχει δέσει καλά τα κορδόνια από τα παπούτσια του.

 


Κι επειδή γνωρίζουμε πως η καρδιά αυτών που χτυπάει γρηγορότερα όντως τρέχουν και ταχύτερα η διοργάνωση φρόντισε να συμπεριλάβει στους αγώνες τις κι έναν για εκείνους τους φίλους που οι παλμοί τους δε πέφτουν ποτέ κάτω από τους 180! Όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 14 ετών έχουν τη δωρεάν δυνατότητα, με τη συγκατάθεση του γονέα τους, να μπουν στην πίστα, να βάλουν φωτιά στους κινητήρες τους και να γράψουν το γρηγορότερο γύρο που έγινε ποτέ. Καλό; Τέλειο! 

Αν και απέχουμε μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι την έναρξη του Speedway Ultra Trail οι διοργανωτές του φαίνεται πως δουλεύουν ασταμάτητα με μεράκι και πολλή αγάπη σε αυτό που επιχειρούν να κάνουν. Στοιχεία που είναι απαραίτητα για να πάει καλά η προσπάθειά τους. Το Advendure θέλοντας να στηρίξει τους διοργανωτές του SWUT θα βρίσκεται στο πλάι τους ως χορηγός επικοινωνίας. Μείνετε, λοιπόν, συντονισμένοι γιατί υπάρχουν πολλά ακόμη να μάθουμε γι’ αυτόν το συναρπαστικό αγώνα! 

 Είστε έτοιμοι; Τσίτα τα γκάζια και φύγαμε με 1.000 για Δράμα και Speedway Ultra Trail!

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης        

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ