Δύο έλληνες στην 3η ψηλότερη κορφή του κόσμου Kangchenjunga (8.586μ)

Ο Αντώνης Συκάρης ο οποίος πέρυσι τέτοιες μέρες είχε πατήσει το πόδι του στην Στέγη του Κόσμου και ο Φώτης Θεοχάρης τον οποίο έχετε γνωρίσει από τα άρθρα του στο Advendure κατάφεραν στις 20 Μαϊου 8:15 τοπική ώρα να πατήσουν το πόδι τους στην 3η υψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Kangchenjunga το οποίο στέκεται αγέρωχα 8.586 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Μια μεγάλη επιτυχία για τους δύο έλληνες ορειβάτες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι οι πρώτοι έλληνες που πατούν το πόδι τους στην κορφή του Kangchenjunga.

Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε στις 5 Απριλίου και διήρκεσε 46 μέρες μέχρι την επιτυχή ανάβαση στην κορφή. Στο μεσοδιάστημα οι δύο ορειβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν σκαμπανεβάσματα των καιρικών συνθηκών όπου σημειώθηκαν αρκετές χιονοπτώσεις και βέβαια να προσπαθήσουν να εγκλιματιστούν με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια πριν την τελική επιτυχημένη ανάβαση.

 

Η προσπάθεια για ανάβαση στην κορφή ξεκίνησε την Τετάρτη 16 Μαϊου στις 6:00 το πρωί τοπική ώρα όπου και νωρίς το μεσημέρι οι δύο ορειβάτες έφτασαν στο Camp 2 για ξεκούραση. H τελική προσπάθεια ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 19 Μαϊου στις 17:00 και στις 8:15 τοπική ώρα το επόμενο πρωί κατάφεραν να πατήσουν το πόδι τους στα 8.536 μέτρα πάνω από τη θάλασσα!


Το Kangchenjunga είναι το 3ο ψηλότερο και ίσως λιγότερα σκαρφαλωμένο βουνό στον κόσμο, βρίσκεται στα ινδονεπαλικά σύνορα και το όνομά του σημαίνει "οι πέντε θησαυροί του κόσμου" λόγω των 5 κορυφών του. Πρώτη φορά σκαρφαλώθηκε το 1955 από τους Joe Brown και George Band, μέλη της βρετανικής αποστολής που είχε τότε επιχειρήσει να ανέβει στο βουνό. Μάλιστα, μέχρι το 1852 υπήρχε η αντίληψη ότι αυτό είναι το υψηλότερο βουνό στον κόσμο και όχι το Everest, γνωστό τότε ως Peak XV.

 

Ευχόμαστε καλή επιστροφή στους δύο έλληνες ορειβάτες και αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το εγχείρημά τους τις επόμενές ημέρες!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ