“Θα τα Καταφέρεις, Γιατί το Αξίζεις” – Σπάρταθλον 2013! Κύριο

Από 03 Οκτ 2013
Ο Mike Morton στην Αρχαία Κόρινθο! Ο Mike Morton στην Αρχαία Κόρινθο!

Μέσα στην απόλυτη ησυχία της βαθιάς νύχτας και με έναν καταπληκτικό ουρανό γεμάτο αστέρια - ο οποίος λες και ήθελε να σπρώξει τους Σπαρταθλητές δίνοντας “φως” στην πορεία τους - ένας αθλητής φτάνει σε έναν σταθμό κάπου κοντά στην Τεγέα.  Φτάνουμε με τον Τάκη και τον Χρήστο κοντά και ξαφνικά ακούω έναν εθελοντή να του λέει: “Θα τα καταφέρεις, γιατί το αξίζεις”. Χίλιες εικόνες έρχονται στο μυαλό μου. Μα ναι, φυσικά και το αξίζει. Όχι μόνο ο αθλητής, αλλά και οι εθελοντές, οι διοργανωτές και οι υποστηρικτές για την ανεπανάληπτη εμπειρία που προσφέρουν σε όλους μας κάθε τέλος του Σεπτέμβρη. Τα κατάφεραν λοιπόν όλοι τους, και μάλιστα με πολύ εμφατικό τρόπο, σε όλα τα επίπεδα.

Το Σπάρταθλο στα δυο χρόνια που το παρακολουθούμε από κοντά με το Advendure μας δίνει την πολύ δυνατή εντύπωση της συλλογικής επιτυχίας. Σαν να δουλεύουν όλοι από κοινού – διοργανωτές, εθελοντές, αθλητές, υποστηρικτές – ώστε να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία μιας τέτοιας ιστορικής και αθλητικής διαδρομής. Να σπρώξουν τους αθλητές στα βήματα του Φειδιππίδη μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα. Ο αγώνας έχει μια ιδιότητα που λίγοι αγώνες στον πλανήτη μπορούν να “καυχηθούν” ότι κατέχουν: να σε κάνει να θέλεις να τον τρέξεις παρότι είσαι μάρτυρας της τεράστιας δυσκολίας του, η οποία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σου. Του πόνου και της κακουχίας. Ίσως να είναι η ταπεινότητα των αθλητών που συμμετέχουν οι οποίοι δεν ξεχνούν να πουν μια καλή κουβέντα στους εθελοντές ή στον κόσμο που τους ενθαρρύνει στην προσπάθεια τους. Ίσως να είναι η ιστορικότητα της διαδρομής. Ίσως πάλι να είναι η τεράστια συγκίνηση του τερματισμού, όπου τα δάκρυα ξεχειλίζουν και οι καρδιές σπάνε. Ίσως και όλα αυτά μαζί τελικά...Της απόγνωσης στα μάτια των αθλητών τις δύσκολες στιγμές. Ίσως να είναι η ταπεινότητα των αθλητών που συμμετέχουν οι οποίοι δεν ξεχνούν να πουν μια καλή κουβέντα στους εθελοντές ή στον κόσμο που τους ενθαρρύνει στην προσπάθεια τους. Ίσως να είναι η ιστορικότητα της διαδρομής. Ίσως πάλι να είναι η τεράστια συγκίνηση του τερματισμού, όπου τα δάκρυα ξεχειλίζουν και οι καρδιές σπάνε. Ίσως και όλα αυτά μαζί τελικά.

 

Ο κάθε αθλητής αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία και προσωπικότητα μέσα στο Σπάρταθλο. Όπως έχει γράψει και η τεράστια Lizzie Hawker, απογυμνώνεται και νιώθει ευάλωτος. Η προσωπικότητα του καθενός καθορίζει και πως το αντιμετωπίζει αυτό. Είδαμε αθλητές κλεισμένους στον εαυτό τους, οι οποίοι έδιναν βουβά την μάχη με τις σκέψεις τους και την δυσκολία της διαδρομής και των χιλιομέτρων. Είδαμε αθλητές που επικοινωνούσαν συνεχώς μαζί μας και με τους εθελοντές, γελούσαν και μιλούσαν προσπαθώντας να διώξουν τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό τους. “Είδαμε” ένα απερίγραπτο πλήθος συναισθημάτων αλλά και αλλαγών συμπεριφοράς, κάτι οικείο σε όλους όσους ασχολούμαστε με υπεραποστάσεις.

 

Ένας ουρανός γεμάτος αστέρια πάνω από τον Joao Oliveira, κάπου κοντά στην Τεγέα!

 

Εκεί όμως που θέλω να σταθώ είναι στους αθλητές που έφτασαν οριακά στην Σπάρτη, και των οποίων την τεράστια προσπάθεια αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε από κοντά ώστε να την μεταδώσουμε μέσω του διαδικτύου, χάνοντας το live κάποιων σίγουρων τερματισμών. Αυτοί όμως οι αθλητές έδιναν μάχη όχι μόνο με τα χιλιόμετρα και την κούραση, αλλά και με τον αδυσώπητο χρόνο που τους κυνηγούσε και τους πίεζε αφόρητα. Έπρεπε λοιπόν να ενημερωθείτε άμεσα για την προσπάθεια τους. Μας εντυπωσίασαν με το σθένος τους. Μας συγκίνησαν με την ψυχική τους δύναμη και την επιμονή τους να κυνηγήσουν μέχρι τέλους το όνειρο του τερματισμού. Τα κατάφεραν και το άξιζαν πραγματικά.

 

Το Σπάρταθλο είναι ένα τεράστιο project, το οποίο απαιτεί τον μέγιστο δυνατό συγχρονισμό ώστε να πετύχει και δεν συγκρίνεται σε πολυπλοκότητα και οργανωτική δυσκολία με κανέναν άλλο ελληνικό αγώνα. Πλήθος σταθμών, τεράστια απόσταση, ένα βουνό – το Αρτεμίσιο – που θέλει ιδιαίτερο Περιμένοντας τους αθλητές στην Αρχαία Κόρινθο!χειρισμό, εξαιρετικά μεγάλος διασκορπισμός των αθλητών οι οποίοι μάλιστα προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες, μεγάλη πολυπλοκότητα σηματοδότησης για μέρα αλλά και για νύχτα. Η δική μας εντύπωση μετά από σχεδόν δυο ημέρες πάνω-κάτω στην διαδρομή είναι ότι διοργανωτικά υπήρξε μια εξαιρετικά πετυχημένη χρονιά η φετινή σε όλα τα επίπεδα. Τα κατάφερε η διοργάνωση και προσέφερε στους αθλητές έναν αγώνα αντάξιο της ιστορίας του, με σημαντικές βελτιώσεις σε πολλά ζητήματα, όπως η live μετάδοση του αγώνα, η καταπληκτική σηματοδότηση (με αποκορύφωμα την γραμμή των ανακλαστικών και των φωτεινών ράβδων που έβλεπες να ανεβαίνει το μονοπάτι στο βουνό. Αλλά και στις κρίσιμες διασταυρώσεις  με τα φωσφορίζοντα sticks στα δέντρα – πανέμορφη εικόνα μέσα στην νύχτα - και τα σωστά βέλη στην άσφαλτο), η σαφώς βελτιωμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση μέσα στις πόλεις που διέρχεται η διαδρομή. Βοήθησε σημαντικά και ο καιρός, με το δροσερό αεράκι τις κρίσιμες πρωινές ώρες και το γεγονός ότι η θερμοκρασία δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από 28-29 βαθμούς.

 

 

Αλησμόνητες εικόνες:

 

- Περιμένουμε τον τερματισμό του τρίτου αθλητή, ενώ φαίνεται ότι η διαφορά που είχε πάρει ο Stu από τον Cudin μειωνόταν σταθερά  παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο μεγάλος Ιταλός αθλητής σχεδόν στην μισή διαδρομή του αγώνα (στομαχικά και μια πτώση στο βουνό με χτύπημα στο γόνατο). Δυο σταθμούς πριν από το τέλος ο Cudin έχει πιάσει τον Stu, και φαίνεται ότι θα τον προσπεράσει και θα τερματίσει τρίτος. Όχι όμως. Αποφασίζουν να πάνε μαζί μέχρι το άγαλμα του Λεωνίδα και να τερματίσουν χέρι-χέρι. Τεράστια σε ηθική αξία απόφαση από δυο πρώην νικητές του Σπαρτάθλου και μεγάλους αθλητές. Νομίζουμε ότι αυτός ο τερματισμός χαρακτηρίζει το φετινό Σπάρταθλο. Είναι η μεγάλη του στιγμή και συμβαδίζει απόλυτα με το πνεύμα του Ολυμπισμού και της διοργάνωσης.

 

- Πέρσι ο Πορτογάλος Joao Oliveira είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει στις ανηφόρες μετά την Αρχαία Κόρινθο και εγκατέλειψε σε άσχημη κατάσταση πριν την Νεμέα. Φέτος μας εντυπωσίασε η τεράστια αποφασιστικότητα του αλλά και η έξυπνη στρατηγική που ακολούθησε. Η ταχύτητα του δε καθώς πλησίαζε στην Σπάρτη ήταν απίστευτη. Μας εντυπωσίασε επίσης η πρωτιά του χωρίς ομάδα υποστήριξης, γεγονός πολύ δύσκολο γα αυτό το επίπεδο συναγωνισμού και σε τέτοιον αγώνα. Μεγάλος μαχητής και κορυφαίος αθλητής. Θα αφήσει την δική του ιστορία στον αγώνα.

 

Ο Ιάπωνας Kochi Hayato αγκαλιάζει τα παιδιά του φτάνοντας στον σταθμό της Κορίνθου!

 

- Στις υπεραποστάσεις δεν διακρίνονται εύκολα νεαροί αθλητές.  Το αγώνισμα θέλει πολύ υπομονή, επιμονή και σφυρηλάτηση στην κακουχία που είναι ιδιότητες που έρχονται με τα χρόνια. Όχι όμως για τον νεαρό Γερμανό Florian Reus που με αποφασιστικότητα ανέβηκε σημαντικά στο δεύτερο μισό του αγώνα και  έφτασε δεύτερος στην Σπάρτη. Ο χαμογελαστός Florian μας άφησε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

- Πολλοί σταθμοί του αγώνα βρίσκονται σε μικρά χωριά της διαδρομής, και στελεχώνονται με ανθρώπους που επιτελούν κορυφαίο εθελοντικό έργο για δεκαετίες. Υπάρχουν εθελοντές που είναι ζωντανή ιστορία για το Σπάρταθλον. Εκπληκτική υποδοχή – ακόμη και μέσα στην βαθιά νύχτα και με πανό που καλωσόριζε σε όλες τις γλώσσες των αθλητών που συμμετέχουν - από όλους τους κατοίκους, και ιδιαίτερα τους γέροντες που ζούσαν τον αγώνα με τον δικό τους τρόπο!

 

- Το αναπάντεχο … Ο Mike Morton – μεγάλο φαβορί πριν την εκκίνηση - παρότι πήγαινε θαυμάσια εγκατέλειψε λόγω ενός σκύλου! Είναι τέτοιο το μέγεθος του Σπαρτάθλου – αλλά και των αγώνων υπεραπόστασης γενικά -  που ποτέ δεν πρέπει να είναι κάποιος σίγουρος για οτιδήποτε, μιας και το αναπάντεχο καραδοκεί και κάθε λεπτομέρεια είναι κρίσιμη. Μάθημα για όλους τους αθλητές υπεραποστάσεων, να μην εφησυχάζουν ποτέ.

 

- Ο Ουρανός, ο μεγάλος ουρανός που λέει και το τραγούδι … μια καταπληκτική νύχτα, με τα αστέρια να φέγγουν και την θερμοκρασία ιδανική. Ανεπανάληπτο το νυχτερινό κάδρο για το φετινό Σπάρταθλο. Εικόνες μαγικές και μυστηριακές ταυτόχρονα, που έδιναν ενέργεια και φώς.

Η βάση του βουνού μέσα στην νύχτα. Ο Ολλανδός Lantnik έχει αρχίσε την ανάβαση!

 

- Οι Σπαρτιάτες δρομείς, που γνώρισαν απίστευτη αποθέωση. Τόσο κόσμο σε τερματισμό - αλλά και από την γέφυρα του Ευρώτα ακόμη και λίγο πιο πριν - να χειροκροτεί με ενθουσιασμό δεν είχαμε ξαναδεί σε αγώνα υπεραπόστασης στην Ελλάδα. Τους ανέβασαν στα ουράνια και τους έσπρωξαν προς το άγαλμα του Λεωνίδα!

 

- Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες. Το επίπεδο έχει ανέβει σημαντικά, και αυτό αξίζει μια ιδιαίτερη μνεία. Έδωσαν μεγάλο αγώνα, και άσχετα αν κατάφεραν να τερματίσουν ή όχι, τους αξίζουν συγχαρητήρια. Σε αγώνα τέτοιας σκληρότητας και μόνο το να σταθείς στην γραμμή εκκίνησης είναι μια νίκη. Αν τον τερματίσεις είναι θρίαμβος, απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό και τα όρια σου. Μια επισήμανση που έχουμε να κάνουμε προς την οργανωτική επιτροπή είναι ότι ο αριθμός των 45 Ελλήνων αθλητών που γίνονται δεκτοί είναι πλέον μικρός. Η αθλητική κοινότητα των υπεραποστάσεων έχει μεγαλώσει πολύ, καθώς και οι ικανότητες των Ελλήνων δρομέων. Ίσως θα έπρεπε να δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερους να δοκιμάσουν στην ιστορική διαδρομή του Σπαρτάθλου. Είναι ένα αίτημα που ακούμε από πολλούς συναθλητές, που έχουν την δυνατότητα να μπουν στον αγώνα και να παλέψουν - και νομίζουμε ότι είναι δίκαιο.

 

Η ομάδα του Advendure εν δράσει...

 

 

Εν κατακλείδι…

 

Άλλο ένα Σπάρταθλον πέρασε στην ιστορία, με δυνατές συγκινήσεις και εικόνες. Ομολογουμένως η πιο επιτυχημένη διοργάνωση των τελευταίων ετών. Εμείς, προσπαθήσαμε φέτος να πάμε ένα βήμα πιο μακριά όσο αφορά την live διαδικτυακή μετάδοση του αγώνα, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα CoveritLive και δίνοντας μεγάλη έμφαση στην φωτογραφική αποτύπωση της προσπάθειας των αθλητών, ταυτόχρονα με την λεκτική (twitter) μετάδοση της προσπάθειας τους. Όχι στατική απεικόνιση αλλά δυναμική, που να είναι ταυτόχρονη με την εξέλιξη και την ροή που μεταδίδουμε ζωντανά. Η δουλειά μας συνδυάστηκε με τον καλύτερο τρόπο με την live αναμετάδοση από την οργάνωση του Σπαρτάθλου, ώστε να υπάρχει μια όσο πιο πλήρης εικόνα. Σίγουρα υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτίωσης και τα έχουμε ήδη εντοπίσει ώστε την επόμενη χρονιά να βελτιώσουμε περισσότερο την μετάδοση, καλύπτοντας ακόμη μεγαλύτερο μήκος πεδίου ταυτόχρονα.

 

Ευχαριστούμε τον συνεργάτη μας, τον Χρήστο Μπουκώρο για την εξαιρετική του δουλειά στο θέμα των φωτογραφιών, όχι μόνο στο πεδίο αλλά και γενικότερα σε όλες τις εκδηλώσεις του Σπαρτάθλου. Ιδιαίτερη μνεία στον Σταύρο Σταυρόπουλο, τον Βασίλη Κάντζαρη και την Άντζελα Τερζή που συνεχώς μας τροφοδοτούσαν με πληροφορίες για τα περάσματα και την κατάσταση των Ελλήνων αθλητών σε σημεία που δεν μπορούσαμε να βρεθούμε.  Ευχαριστούμε τέλος τους χορηγούς μας (Fifth Element, Coffee Island και Medicore Hellas) για την χορηγία της ζωντανής μετάδοσης και φυσικά την διοργάνωση του Σπαρτάθλου - από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο εθελοντή - για την θερμή υποδοχή, τις διευκολύνσεις αλλά και την άψογη συνεργασία που είχαμε αυτές τις μέρες.

 

 Ραντεβού τον Σεπτέμβρη του 2014, κάτω από την Ακρόπολη, για το Σπάρταθλον 2014!

 

Δημήτρης Τρουπής

Image (c): Chris Boukoros - Greece in Action - Free Life productions

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Get read for the most important #trailrunning week! @UTMBMontBlanc @ultratrailwtour https://t.co/sZStRDJmBc #UTMB… https://t.co/oZqsfSbZ7i
@PikesPeakRun Marathon & Ascend - To ακατάρριπτο ρεκόρ και ο ... @kilianj : https://t.co/iuovwUqenS https://t.co/SSCddPRb6T
Read the @SCARPAspa Instinct VSR review at @Advendure_Net : https://t.co/q28bV846qc https://t.co/nVas23Pzbf
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

UTMB® 2019: O Βασιλιάς των Αγώνων Βουνού είναι εδώ!

Pikes Peak Marathon & Ascend - To ακατάρριπτο ρεκόρ και ο ... Kilian!

Scarpa Instinct VSR!

Η εμπειρία μου από τον Salewa Olympus Mythical Trail 2019!

Altra Olympus 3.0: Δοκιμή και παρουσίαση!

Ελπίδες & Όνειρα για την ελληνική αποστολή στο Youth Skyrunning World Championships!

Νεκρή αθλήτρια από κεραυνό στο Sudtirol Ultra Skyrace 2019!

La Sportiva Kaptiva - Ταχύτητα και πρόσφυση στο maximum

Zagori Mountain Running 2019 - Πάρτε σβάρα τα βουνά!