Η Χριστίνα Κουρή και ο Λουκάς Πρατίλας μας μιλάνε για το Naxos Trail Race 2019!

Από 12 Απρ 2019

Το Naxos Trail Race ξεκίνησε δυνατά την πορεία του το 2017, αλλά απογειώθηκε την περσινή χρονιά με εντελώς νέες και άκρως ενδιαφέρουσες διαδρομές, αλλά και την μεταφορά του στην Χώρα του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού. Είναι μια διοργάνωση που δίνει μεγάλη έμφαση σε παράλληλες δραστηριότητες τόσο αθλητικού όσο και πολιτιστικού χαρακτήρα, αλλά δεν φοβάται και να καινοτομήσει προσφέροντας καινούργια πράγματα κάθε χρονιά. Φέτος τόλμησε ένα άνοιγμα σε αθλητές από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και ο κορυφαίος Moritz Auf der Heide, δίνει έμφαση στο περιβάλλον με ένα ισχυρό οικολογικό μήνυμα, ενώ μας ετοιμάζει και μια σειρά εκπλήξεων και εντυπωσιακών παροχών φιλοξενίας. Για όλα αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα συζητήσαμε με την επικεφαλής της διοργάνωσης Χριστίνα Κουρή και τον Τεχνικό Διευθυντή του Naxos Trail Race Λουκά Πρατίλα, και σας τα παρουσιάζουμε σε μια αποκλειστική συνέντευξη τους στο Advendure, το οποίο είναι επίσημος χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης!

 

 

[Advendure]: Από την περσινή κιόλας χρονιά το “κέντρο επιχειρήσεων” του Naxos Trail Race μεταφέρθηκε στην χώρα της Νάξου, με απόλυτη επιτυχία. Τι μένει ίδιο, τι αλλάζει και τι έχει προστεθεί φέτος στην διοργάνωση, τόσο στο οργανωτικό όσο και στο αγωνιστικό πλαίσιο.  

[Χριστίνα Κουρή]: Η μεταφορά αυτή πέρα από την αλλαγή που έγινε πέρυσι στις διαδρομές των αγώνων άλλαξε και τις παράλληλες εκδηλώσεις, αφού μας δίνει τη δυνατότητα βρισκόμενοι στο κέντρο του πολιτισμού να προσθέτουμε νέες. Δίνεται στους αθλητές η δυνατότητα να γνωρίσουν το νησί της Νάξου, την κουλτούρα του και τον πολιτισμό του. Οι διαδρομές μας παραμένουν ίδιες, με μικρά σημεία βελτίωσης που θα προστίθενται κάθε χρόνο. Αυτό που αλλάζει, είναι η προσθήκη παράλληλων δραστηριοτήτων.

Η ξενάγηση του Σαββάτου στο κάστρο αλλά και το παραδοσιακό γεύμα το βράδυ στην πιο όμορφη ταράτσα στην κορυφή του κάστρου, σε συνδυασμό με παραδοσιακά νησιώτικα ακούσματα, αποτελούν μια οργανωμένη πολιτιστική εκδήλωση. Εξάλλου η χώρα της Νάξου πάντα εκπέμπει μια μαγεία στον επισκέπτη που έχει την διάθεση να περιπλανηθεί στα σοκάκια του Ενετικού κάστρου για να ανακαλύψει τις μαγευτικές γωνιές του.

 

 

[Advendure]: Τόσο οι διαδρομές της Κυριακής (30,5 & 11 Km), όσο και το castle-trail του Σαββάτου, είναι χαραγμένες έτσι ώστε να δώσουν στον αθλητή την δυνατότητα να γνωρίσει τα πανέμορφα τοπία της Νάξου. Δώστε μας μια εικόνα από τα ωραιότερα και πιο χαρακτηριστικά σημεία των διαδρομών.

[Λουκάς Πρατίλας]: Η Νάξος είναι ένα πολύ μεγάλο νησί με ενδοχώρα που αξίζει κάποιος να γνωρίσει. Μάλιστα έχει και το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων τον «Ζα» με 1004 μέτρα υψόμετρο. Βέβαια οι αθλητές που έρχονται σίγουρα θέλουν να δουν και θάλασσα. Έτσι κάναμε μια χάραξη που τα περιλαμβάνει σχεδόν όλα. Η εκκίνηση δίνεται στο κέντρο του νησιού και οι δρομείς θα τρέξουν αρχικά σε δυο παραλίες πριν ανέβουν στα βουνά. Θα συναντήσουν στα ημιορεινά τις έφορες κοιλάδες του νησιού αλλά και ένα πανέμορφο δίκτυο παραδοσιακών χτιστών μονοπατιών που ενώνουν τους οικισμούς. Τα χωριά μέσα από τα οποία θα περάσουν  είναι γραφικά κυκλαδίτικα και στα σοκάκια θα τους εμψυχώσουν οι Ναξιώτες με τον τρόπο που μόνο αυτοί ξέρουν. Στην διαδρομή θα συναντήσουν ποτάμια, νερόμυλους, ξωκλήσια και πλούσια βλάστηση που σπάνια συναντάμε σε νησί των Κυκλάδων.

Φυσικά στη μικρή διαδρομή των 11 χιλιομέτρων δεν θα μπορέσει ο αθλητής να δει όλα αυτά αλλά μιας και έχει κοινά χιλιόμετρα με την μεγάλη θα περάσει από την φημισμένη σπηλιά και θα δοκιμαστεί σε τεχνικά σημεία (τρέξιμο σε παραλίες και τερέν σε βράχους).

Όσο για το castle-trail του Σαββάτου τι να πρωτοπεί κανείς; Πρώτα από όλα να αναφέρουμε το πέρασμα των δρομέων από το σήμα κατατεθέν του νησιού, την περίφημη «Πορτάρα». Αλλά και η συνέχεια μέσα από τα πολύ στενά σοκάκια του κάστρου έχει μια άλλη ατμόσφαιρα που σε φέρνει σε άλλες εποχές! 

 

 

[Advendure]: Σε τεχνικό επίπεδο και μιλώντας κυρίως για την μεγάλη διαδρομή των 30,5 Km (+1.350 m), ποιες τεχνικές δυσκολίες θα συναντήσουν οι αθλητές και τα πρέπει να προσέξουν;

[Λουκάς Πρατίλας]: Πάνω στα μονοπάτια έχει γίνει αρκετή δουλειά. Πέρα από τα κλασικά κλαδέματα που είναι αναγκαία (αφού μιλάμε για ένα κατάφυτο νησί) έχει γίνει πλήρης καθαρισμός από φερτά υλικά. Άρα σε γενικές γραμμές η διαδρομή είναι πολύ «καθαρή» και τρέχεται ευχάριστα. Παρότι βουνίσια θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως δρομική διαδρομή, καθώς η υψομετρική των 1350 μέτρων είναι «απλωμένη» στα 30,5χλμ. Επίσης το «μαλακό» τερέν προσφέρεται για μεγάλες ταχύτητες. Το μόνο σημείο που χρήζει προσοχής είναι κατά την επιστροφή η κατάβαση μετά την σπηλιά που είναι λίγο σαθρή αλλά εκεί θα υπάρχουν και διασώστες.

 

 

[Advendure]: Είδαμε φέτος ότι επιχειρήσατε ένα σημαντικό άνοιγμα στο εξωτερικό, τόσο με την συμμετοχή του κορυφαίου αθλητή Moritz Auf der Heide, συνέντευξη του οποίου δημοσιεύσαμε πρόσφατα στο Advendure, όσο και αθλητών από διάφορες άλλες χώρες. Πιστεύετε ότι υπάρχει δυναμική ώστε να γίνει η διοργάνωση της Νάξου γνωστή διεθνώς και να προσελκύσει πολλούς ξένους αθλητές;

[Χριστίνα Κουρή]: Η Νάξος είναι πολύ γνωστή στο εξωτερικό για τον αθλητικό τουρισμό που προσφέρει εδώ και πολλά χρόνια. Σφύζει τους καλοκαιρινούς μήνες από επισκέπτες που έρχονται για να μάθουν windsurfing, kite, scuba-diving, sailing. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η ζήτηση για πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού και sea kayak. Έτσι προέκυψε και η ιδέα για να στήσουμε ένα αγώνα trail running. Για αυτό το λόγο έχουμε κιόλας έτοιμα εβδομαδιαία πακέτα για ξένους δρομείς που θέλουν να απολαύσουν διακοπές με θαλάσσια σπορ και την Κυριακή να τρέξουν και μια βουνήσια διαδρομή. Θεωρούμε ότι οι συμμετοχές από το εξωτερικό ολοένα και θα αυξάνονται, δεδομένου του ενθουσιασμού που λαμβάνουμε από τους δρομείς που έρχονται. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς να έχουμε κοντά μας έναν αθλητή με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με τον Moritz Auf Der Heide μας ανοίγεται ένας καινούριος δρόμος, αφού ήδη ετοιμάζονται τα πρώτα άρθρα και αφιερώματα στα μεγαλύτερα περιοδικά της Γερμανίας που σχετίζονται με το ορεινό τρέξιμο.

 

Ο Moritz Auf Der Heide, την στιγμή του τερματισμού του με νεο ρεκόρ διαδρομής στο Cappadocia Ultra Trail  63Κ 2018!

 

[Advendure]: Εξαιρετικοί αθλητές θα συμμετάσχουν φέτος στους αγώνες της διοργάνωσης, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Είστε ευχαριστημένοι από την πορεία των εγγραφών αλλά και το επίπεδο του συναγωνισμού που θα απολαύσουμε στα μονοπάτια της Νάξου;

[Λουκάς Πρατίλας]: Πραγματικά φέτος θα φιλοξενήσουμε αρκετούς ελίτ αθλητές. Αναμένουμε μεγάλο συναγωνισμό και νέα ρεκόρ. Όμως πάνω από όλα το τρέξιμο στην φύση είναι απόλαυση. Είναι γνωριμία με την τοπική κουλτούρα αλλά και τους ανθρώπους του κάθε τόπου. Άρα εμείς θέλουμε ο κάθε δρομέας ανεξάρτητα από επιδόσεις πρώτα από όλα να γνωρίσει τη Νάξο και τις ομορφιές της!

 

 

[Advendure]: Φέτος βλέπουμε πολλές και ενδιαφέρουσες καινοτομίες στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων για τους αθλητές και τους συνοδούς τους. Θα μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες που σχεδιάζετε;

[Χριστίνα Κουρή]: Φέτος, σε συνεργασία με την Actionseaze, προσπαθούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε συμμετέχοντες και συνοδούς, να απολαύσουν μέσω της ιστιοπλοίας την εντυπωσιακή ακτογραμμή της Νάξου και να αποχωρήσουν από το νησί έχοντας γεμίσει εικόνες από την ενδοχώρα αλλά και διαδρομές στη θάλασσα. Επίσης κάτι νέο που προστίθεται στο πρόγραμμα, είναι ένα πολύ όμορφο, καλλιτεχνικό φινάλε, που θα μας προσφέρει η Extreme Aerial Dancer Performer Κατερίνα Σολδάτου, με εναέριο χορό πάνω από τη θάλασσα, με ιστιοπλοικό!

 

 

[Advendure]: Η μικρή διαδρομή του αγώνα άλλαξε όνομα και έγινε SEA CHANGE GREEK ISLANDS 11km, ως πρεσβευτής του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Δώστε μας περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και την πρωτοβουλία σας.

[Χριστίνα Κουρή]: Μία πολύ όμορφη συνεργασία ξεκινάει για εμάς με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στα πλαίσια του προγράμματος Sea Change Greek Islands, του οποίου είμαστε πρεσβευτές για το έτος 2019. Ο ρόλος του Πρεσβευτή του προγράμματος είναι να ενδυναμώνει με το παράδειγμά του τους υπόλοιπους  και να συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών που αφορούν στη μη χρήση πλαστικού αλλά και στην προσπασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με μια δέσμη δράσεων σε 10 νησιά των Κυκλάδων (Ανάφη, Αμοργό, Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κίμωλος, Σίκινος, Σέριφος, Φολέγανδρος). Συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση, την εμπειρία από τον χώρο τις εκπαίδευσης, τη δουλειά στο πεδίο, καθώς και τις καλές διεθνείς πρακτικές, αναλαμβάνει δράση σε τομείς αιχμής για την προστασία της θάλασσας και την υποστήριξη των ανθρώπων της.

Περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, πρόγραμμα citizen science για εφήβους και καθαρισμούς ακτών και βυθών.

Σκοπός μας λοιπόν είναι να συμβάλλουμε στο μέγιστο βαθμό στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα οφέλη της μη χρήσης πλαστικών μίας χρήσης, αλλά και σε συνεργασία μαζί τους, να καθαρίσουμε παραλίες, και να πάρουμε όλα τα μέτρα γαι την προστααία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

[Advendure]: Μαθαίνουμε ότι το pasta party που ήταν κάθε χρονιά ένα πολύ δυνατό σημείο της διοργάνωσης άλλαξε τοποθεσία φέτος. Θα απολαύσουμε το φαγητό και τους παραδοσιακούς χορούς με θέα την θάλασσα;

[Χριστίνα Κουρή]: Το pasta party της διοργάνωσης μεταφέρεται φέτος στην πιο όμορφη ταράτσα του κάστρου, στην ταράτσα του πνευματικού κέντρου Αγία Ούρσουλα της Ενορίας της Καθολικής Μητρόπολης Νάξου, στο 1739. Προσφέρεται απεριόριστη θέα, επομένως θα απολαύσουμε το φαγητό σε έναν πολύ όμορφο χώρο, συνοδευόμενο με παραδοσιακούς νησιώτικους ήχους και χορό.

 

 

[Advendure]: Οι παροχές προς τους αθλητές και τους συνοδούς τους ήταν πάντα δυνατό χαρτί για το Naxos Trail Race. Ισχύει και φέτος αυτό;

[Χριστίνα Κουρή]: Προσπαθούμε κάθε χρόνο να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές για τους συμμετέχοντες. Εκτός από αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, επιπλέον παροχές και καθόλου αμελητέες είναι η έκπτωση 35% στα ακτοπλοικά εισιτήρια που μας παρέχει η Blue Star Ferries, αλλά και οι πολύ προνομιακές τιμές σε καταλύματα, που ξεκινούν από την τιμή των 20 ευρώ του δίκλινου δωματίου τη βραδιά. Με αυτές τις παροχές, δίνεται η δυνατότητα σε δρομείς και συνοδούς, να απολαύσουν περισσότερες μέρες στο νησί.

 

[Advendure]: Το Naxos Trail Race έχει πια καθιερωθεί στο καλεντάρι των αγώνων ορεινού τρεξίματος της χώρα μας, και μάλιστα κάθε χρονιά βελτιώνεται προσθέτοντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και παροχές. Πως θα θέλατε να δείτε την διοργάνωση τα επόμενα χρόνια; Το αρχικό σας όραμα για τον αγώνα έχει παραμείνει όπως το είχατε σχεδιάσει;

[Χ. Κουρή- Λ. Πρατίλας]: Θέλουμε να δούμε τη διοργάνωση να μεγαλώνει συνέχεια, χωρίς να έχουμε κάποιο όριο συμμετοχών στα σχέδιά μας. Σκοπός μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες παροχές για τους συμμετέχοντες, που θα τους αφήνουν μία πολύ γλυκειά γεύση αφήνοντας πίσω το νησί έτσι ώστε να θέλουν να επιστρέφουν εδώ κάθε χρόνο. Το όραμά μας σε μεγάλο βαθμό έχει παραμείνει ίδιο, υπάρχουν όμως νέες ιδέες που προστίθενται και γίνεται σκληρή δουλειά ώστε να πραγματοποιούνται.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: Naxos Trail Race

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@CappadociaUltra @ultratrailwtour 2019 results https://t.co/Hxd7V6t1lZ https://t.co/7MQ0p2Phi5
RT @CappadociaUltra: Congratulations to the finishers of 2019 Salomon Cappadocia Ultra Trail that run along the hills and valleys of Cappad…
Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου, ένα άρθρο - ανάλυση του Ιωάννη Δαγκόγλ… https://t.co/2uloNxeib5
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Στο Limone έκλεισε η Skyrunning σεζον - Ruy Ueda & Sheila Aviles οι νικητές της φετινής Migu Run Skyrunner World Series

Πολλές ελληνικές συμμετοχές και αξιόλογες επιδόσεις στο Salomon Cappadocia Ultra Trail 2019!

X-Ultra Tihio Race, 10ος Rodopi Ultra Trail 100 miles: Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός όμως είναι αλλιώς!

Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου!

Γράφτηκε ιστορία με το 1:59:40 του Eliud Kipchoge στην Βιέννη!

INEOS 1:59 challenge: Θα καταφέρει ο Eliud Kipchoge να σπάσει το φράγμα  των 2 ωρών στο μαραθώνιο;

Κανόνες καλής συμπεριφοράς ...

ATR 2019, Άνδρος, ανεμογεννήτριες, αναρρίχηση και σχέδια για το μέλλον - Μια συζήτηση με την Αριάνα Μασέλου!

Μποτάκια πεζοπορίας SCARPA - SALEWA