Naxos Trail Race reloaded!

Κλείνοντας το περσινό άρθρο του Advendure για το Naxos Trail Race, επισημάναμε ότι στον απόηχο της 1ης διοργάνωσης στο νησί της Νάξου φαινόταν καθαρά στα μάτια και τις εκφράσεις του Μιχάλη Μανιού και της  Χριστίνας Κουρή η ικανοποίηση για το γεγονός ότι το όνειρο τους πήρε σάρκα και οστά, αλλά και η θέληση τους να προχωρήσουν ορμητικά με νέα και ωραία σχέδια για την φετινή δεύτερη χρονιά της διοργάνωσης. Όπως θα διαπιστώσετε στην αποκλειστική συνέντευξη του Μιχάλη και της Χριστίνας που δημοσιεύουμε σήμερα, τα σχέδια έγιναν πράξη. Νέος και πολύ έμπειρος Τεχνικός Διευθυντής (Λουκάς Πρατίλας), καινούργιες, συναρπαστικές διαδρομές καθώς και νέοι αγώνες που προστέθηκαν στο μπουκέτο της διοργάνωσης, διατήρηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πέρσι μας εντυπωσίασαν και αύξηση των παροχών προς τους αθλητές και τους συνοδούς τους! Ας δούμε αναλυτικά όλα τα στοιχεία του Naxos Trail Race 2018, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Απριλίου στο πανέμορφο Κυκλαδίτικο νησί.

 

[Advendure]: Δεύτερη χρονιά φέτος για το  Naxos Trail Race, μετά από μια ομολογουμένως πετυχημένη είσοδο το 2017 στο καλεντάρι των αγώνων ορεινού τρεξίματος. Ποιο το όραμα της φετινής διοργάνωσης; Υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασμός που συναντήσαμε πέρσι;

[Naxos Trail Race]: Φέτος ξεκινάμε σε κλίμα ανανέωσης, αφού έχουμε ριζικές αλλαγές στη διοργάνωση. Ο ενθουσιασμός μας είναι μεγαλύτερος και ενισχύεται με τη συνεργασία μας με το νέο μας Τεχνικό Διευθυντή Λουκά Πρατίλα αλλά και μέσα από τη στήριξη των Ναξιωτών.  Στοχεύουμε η δραστηριότητά μας στο να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό για το νησί, επιμηκύνοντας την τουριστική σεζόν.

 

[Advendure]: Οι διαδρομές του Naxos Trail Race 2018 έχουν αλλάξει εξ’ ολοκλήρου, έχοντας πλέον ως κέντρο τη Χώρα, ενώ προστέθηκαν και ένας αγώνας castle-trail και ένας για παιδιά. Εξήγησε μας λίγο τον λόγο αυτών των αλλαγών και μίλησε μας για τη νέα δομή του Naxos Trail Race.

[Naxos Trail Race]:  Είναι γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση έχουν γίνει πολύ μεγάλες αλλαγές. Ξεκινάμε από τη χώρα της Νάξου για αρκετούς λόγους. Αρχικά θέλαμε να προσθέσουμε και να αναδείξουμε νέες διαδρομές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα αλλά και να τερματίζουν επίσης στη θάλασσα, έται ώστε να μη χάνεται η επαφή με το νησιώτικο στοιχείο. Κάτι που επιδιώκουμε επίσης, είναι να συμμετέχει όσο το δυνατόν περισσότερο στη διοργάνωση ο κόσμος της Νάξου. Δεν αλλάζει βέβαια ο πρωταρχικός στόχος, που είναι να αναδειχθούν τα μονοπάτια της ενδοχώρας τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Η δομή φέτος αποτελείται από δύο νέους αγώνες, απομένως μιλάμε για αγωνιστικό διήμερο. Ο λόγος που προστέθηκε ο παιδικός αγώνας είναι να φέρουμε τους μικρούς μας φίλους να συμμετέχουν και αν μπορούμε, να δώσουμε κάποια ερεθίσματα. Το castle trail έχει στόχο να φέρει τους συμμετέχοντας σε επαφή με αρχαιολογικούς χώρους όπως την επιβλητική Πορτάρα που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού της Νάξου, αλλά και να δημιουργήσει ένα κλίμα γιορτής μέσα στο Ενετικό κάστρο με τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα στενά του καλντερίμια.

 


[Advendure]: Θα θέλαμε να μας δώσεις κάποια στοιχεία για τις νέες διαδρομές των αγώνων της διοργάνωσης, μιας και έχουν αλλάξει στο σύνολο τους. Ποια σημεία τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο όσο αφορά στο τοπίο και τα όμορφα σημεία του νησιού που διασχίζουν, όσο και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος από τα οποία περνούν.

 

[Naxos Trail Race]: Τα χαρακτηριστικά των δυο διαδρομών έχουν ως εξής:

Μικρή διαδρομή 11 χλμ +430: Αυθεντική διαδρομή βουνού με έντονες κλήσεις ανηφορικές και κατηφορικές, δεν υστερεί σε τίποτα από τη μεγάλη διαδρομή σε τεχνική δυσκολία, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή με σημείο ενδιαφέροντος το πέρασμα από σπηλιά. Περνάει από κορυφές με θέα, μονοπάτια, καλντερίμια, και ελάχιστο χωματόδρομο και ο τερματισμός γίνεται μέσα από την παραλία της Νάξου, περνώντας πρώτα περιμετρικά του κάστρου. Η μικρή είναι τμήμα της μεγάλης διαδρομής, καθώς επιδιώξαμε τα όμορφα σημεία να υπάρχουν και στις δύο.

Μεγάλη διαδρομή 30,8χλμ +1150: Τα πολύ όμορφα κομμάτια της μικρής διαδρομής περιλαμβάνονται και στη μεγάλη. Υπάρχουν πολλά στοιχεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος ξεκινώντας από τον Κούρο του Φλεριού έξω από το χωριό Μέλανες, όπου βρίσκεται πεσμένος και έχει σπασμένο το δεξί γόνατο. Ο κούρος αναπαριστά έναν έφηβο μήκους λίγο περισσότερο από 6 μέτρα και είναι ξαπλωμένος κάτω από ένα μεγάλο δέντρο σε μια κατάφυτη περιοχή. Επόμενο στοιχείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος, είναι το αρχαίο υδραγωγείο, το πρώτο, αρχαϊκό υδραγωγείο που ήταν κατα-σκευασμένο από πήλινους σωλήνες τοποθετημένους σε τάφρο και βρίσκεται κοντά στο Φλεριό. Η διαδρομή αποτελείται από καλντερίμια, διέρχεται από 5 γραφικά χωριά, συγκεκριμένα τις Εγγαρές, τον Κυνίδαρο, τους Μύλους, τις Μέλανες και τον Άγιο Θαλέλαιο. Οι διαδρομή τερματίζει περνώντας περιμετρικά από το κάστρο της Χώρας με τελικό σημείο την παραλία.

 


[Advendure]: Τεχνικά πως θα χαρακτήριζες τις νέες διαδρομές, σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας τους, οι οποίες να σημειώσουμε ότι πλέον φέρνουν την σφραγίδα του πολύ έμπειρου Λουκά Πρατίλα, που είναι ο νέος Τεχνικός Διευθυντής της διοργάνωσης. Ποια σημεία πρέπει να προσέξουν οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στο Naxos Trail Race 2018;

[Naxos Trail Race]: Παρότι είμαστε σε νησί οι διαδρομές είναι αμιγώς σε μονοπάτια. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τερέν που αποτελείται από παραλία με άμμο, παραλιακό μονοπάτι, ορεινό μονοπάτι, καλντερίμια, σκαλιά, κίνηση για 300μ. μέσα σε κοίτη ποταμού (στεγνού) και κίνηση off trail. Πολλά σημεία των διαδρομών απαιτούν καλή τεχνική από τους αθλητές. Το σημείο που απαιτεί προσοχή είναι στο 2,5χλμ όπου η κλίση είναι μεγάλη και έχουν τοποθετηθεί σχοινιά για 50 μ. το οποίο όμως χρησιμοποιείται και στην επιστροφή. Παρά τη δυσκολία το βάλαμε μέσα για να περνά δυο φορές μέσα από την όμορφη σπηλιά με την απεριόριστη θέα.

 


[Advendure]: Στην περσινή διοργάνωση ξεχώρισαν οι εξαιρετικές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως η πολύ όμορφη ξενάγηση στα σοκάκια του Κάστρου της Νάξου, το pasta party στο επιβλητικό αναπαλαιωμένο κτίριο της παλαιάς σχολής των Ουρσουλίνων που κατέληξε σε ένα όμορφο γλέντι με την συμμετοχή των αθλητών και η εκδρομή / πεζοπορία στην ψηλότερη κορφή του νησιού (Ζα). Θα απολαύσουμε και φέτος κάτι παρόμοιο; Ποιες παράλληλες εκδηλώσεις έχετε σχεδιάσει;

[Naxos Trail Race]: Συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει! Και φέτος οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την ξενάγηση στο κάστρο της χώρας από έμπειρο ξεναγό, στο οποίο οι συμμετέχοντες μετέπειτα θα τρέξουν, και το pasta party στο κτίριο των Ουρσουλίνων με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό και τις μαγειρικές ικανότητες φοιτητών της σχολής μαγειρικής του νησιού, ΔΙΕΚ Νάξου. Η περσινή διοργάνωση, συνέπεσε με το τριήμερο Πρωτομαγιάς, επομένως είχαμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε μια πεζοπορία στην κορυφή του νησιού. Φέτος η διοργάνωση είναι διήμερη και με την προσθήκη των δύο νέων αγώνων και τις περσινές παράλληλες εκδηλώσεις που συνεχώς βελτιώνουμε, μιλάμε για ένα γεμάτο διήμερο.

 


[Advendure]: Ένα δυνατό χαρακτηριστικό της περσινής διοργάνωσης ήταν το πακέτο παροχών προς τους αθλητές και τους συνοδούς τους. Τι να περιμένουμε φέτος;

[Naxos Trail Race]: Φέτος οι παροχές είναι μεγαλύτερες. Ξεκινώντας από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η Bluestar Ferries παρέχει έκπτωση 40% σε αθλητές, συνοδούς και τυχόν μεταφορά οχημάτων σε αντίθεση με πέρυσι που το ποσοστό έκπτωσης ήταν μικρότερο. Η τοπική κοινωνία συμβάλλει στο μέγιστο βαθμό και ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα οχήματα και καταστήματα μαζικής εστίασης παρέχουν προνομιακές τιμές για όλους. Η ξενάγηση στο κάστρο της χώρας, καθώς και το pasta party στη σχολή Ουρσουλίνων συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο παροχών όλων των αθλητών, ενώ στην τσάντα αθλητή των δύο μεγάλων αγώνων υπάρχει τεχνικό μπλουζάκι με νέο εντυπωσιακό σχέδιο!

 


[Advendure]: Η διοργάνωση μεταφέρθηκε φέτος νωρίτερα, και συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Απριλίου.  Ποιοι οι λόγοι αυτής της μετακίνησης;

[Naxos Trail Race]: Αυτό έγινε για δύο λόγους, ο πρώτος είναι ότι θέλαμε να αποφύγουμε την Πρωτομαγιά που δημιούργησε μια αναστάτωση την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρίες ανακοινώνουν απεργία την τελευταία στιγμή και κρατήσαμε την ημερομηνία που δεν συμπίπτει με κάποια άλλη μεγάλη διοργάνωση που να βρίσκεται κοντά μας.

 

[Advendure]: Ποια στοιχεία θα θέλατε να κρατήσετε από την περσινή διοργάνωση και σε ποια να δείτε βελτίωση;

[Naxos Trail Race]: Κρατάμε όλα όσα θεωρούμε ότι κάναμε σωστά την προηγούμενη χρονιά και προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα λάθη. Η συνεργασία μας με τον Λουκά τον Πρατίλα είναι ένα βήμα προς την άνοδο, καθώς η εμπειρία του στο χώρο είναι πολύ μεγάλη και μας βοηθάει να βελτιωθούμε σε όλα τα σημεία.

 


[Advendure]: Καθώς πάμε πλέον προς τo δεύτερο Naxos Trail Race, νιώθεις το νησί να αγκαλιάζει την διοργάνωση, κάτι που είχε φανεί την περσινή χρονιά; Υπάρχει το ίδιο πάθος για εθελοντές αλλά και χορηγούς;

[Naxos Trail Race]: Αυτή ήταν μία από τις μεγάλες εκπλήξεις φέτος. Ο κόσμος δείχνει μια ιδιαίτερη θέρμη να βοηθήσει στη διοργάνωση και εθελοντικά, αλλά και με χορηγίες. Ένας λόγος που μεταφερθήκαμε στη χώρα είναι ακριβώς αυτό: για να υπάρχει μεγαλύτερη επαφή του κόσμου με τους αθλητές.

 

[Advendure]: Την χρονιά του ενθουσιασμού την διαδέχεται η χρονιά της καθιέρωσης σε αγώνες που αφήνουν το αποτύπωμα τους. Παραμένει ίδιο το όραμα που είχατε σαν ομάδα όταν συλλάβατε αρχικά την ιδέα για έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος στη Νάξο; Πως θα θέλατε να δείτε το Naxos Trail Race σε λίγα χρόνια και μέσα σε ένα πλαίσιο εκατοντάδων αγώνων σε όλη τη χώρα;

[Naxos Trail Race]: Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια διοργάνωση άρτια οργανωμένη για τους ίδιους τους αθλητές, ώστε να μπορούν να τρέχουν με ασφάλεια, και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία της Νάξου, όπως τα όμορφα μονοπάτια της, τους αρχαιολογικούς της χώρους, τα μυθολογικά και πλούσια πολιτιστικά της στοιχεία, τη γαστρονομία της. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας στη συντήρηση των μονοπατιών που είχανε κλείσει ώστε να αποτελούν την παρακαταθήκη του νησιού. Το όνειρο που έχουμε για το Naxos Trail είναι να το βλέπουμε να εξελίσσεται κάθε χρόνο και περισσότερο

 

 

Το Advendure είναι Χορηγός Επικοινωνίας της διοργάνωσης, θα καλύψει το Naxos Trail Race 2018 με αρθρογραφία, αλλά θα συμμετάσχει επίσης και στο αγωνιστικό διήμερο της Νάξου, μεταφέροντας και φέτος την ατμόσφαιρα αλλά και τις εντυπώσεις μας από το την διοργάνωση και τις εκδηλώσεις της.

 

Δημήτρης Τρουπής


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ