"Απόδραση στην Φύση" - Γνωρίστε το βουνό!

By 05 Ιουν 2015

Το βουνό και η φύση γενικότερα τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει μία διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα για χιλιάδες ανθρώπους που ζούμε στο κλεινόν άστυ. Για τους ανθρώπους που έχουμε μεγαλώσει στην πόλη ακόμη και μία βόλτα στο βουνό μπορεί να τρομάζει αυτό ακριβώς να αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισής του. Ερχόμενοι πιο κοντά στην "δική μας" δραστηριότητα που δεν είναι άλλη από το τρέξιμο, πολλοί είναι οι δρομείς που ενώ θέλουν να δοκιμάσουν το τρέξιμο στο βουνό, δεν γνωρίζουν διαδρομές και μονοπάτια για να το κάνουν, με αποτέλεσμα να το αποφεύγουν. Μία επιλογή για κάποιον που θέλει να γνωρίσει για πρώτη φορά το βουνό είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι και οι εκδρομές που διοργανώνουν, πολλές όμως από τις οποίες απαιτούν από εμάς να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο ή απαιτούν εμπειρία και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Αυτό το κενό έρχεται λοιπόν να συμπληρώσει η "Απόδραση στην Φύση"!

«Μια φορά κι έναν καιρό, κάποια χρόνια πριν, μια μικρή παρέα φίλων -λάτρεις της πεζοπορίας- ξεκίνησε τις περιπλανήσεις της στα βουνά της Ελλάδας. Στη διάρκεια των περιπλανήσεων αυτών είδε μαγευτικά τοπία με κορφές και φαράγγια, περπάτησε ακούγοντας ήχους από πουλιά και ποτάμια και βίωσε δυνατές συγκινήσεις και περιπέτειες. Και τότε η παρέα σκέφτηκε πως θα ήταν όμορφο να προσφέρει και σε άλλους ανθρώπους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να ζήσουν αντίστοιχες εμπειρίες. Έτσι, γεννήθηκε η “Απόδραση στη Φύση”…» αναφέρει χαρακτηριστικά το ιδρυτικό στέλεχος της ομάδας Φώτης Θεοχάρης όταν τον ρωτήσαμε πως αποφάσισε να ξεκινήσει την πρωτοβουλία αυτή.

 

 

Σε ποιούς απευθύνεται η "Απόδραση στην Φύση"; Υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής στις εξορμήσεις της ομάδας; Απαιτούνται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες για να μπορεί κάποιος με ασφάλεια να ακολουθήσει;

Η νεοσύστατη ομάδα μας απευθύνεται σε όλους όσους μοιράζονται μαζί μας το κοινό πάθος για να βρεθούν στη φύση. Κόστος συμμετοχής, η θετική σας διάθεση. Οφέλη συμμετοχής, η σωματική άσκηση, η πνευματική ευεξία, η ψυχαγωγία και η επικοινωνία με νέους φίλους. Η «Απόδραση στη Φύση» εκδράμει σε βουνά εντός Αττικής από το 2013. Οι πεζοπορίες γίνονται υπό τη μορφή ανάβασης ή διάσχισης “βρέξει-χιονίσει” και ενίοτε υπό το φως της σελήνης. Οι διαδρομές που επιλέγονται μπορεί να είναι εύκολες απευθυνόμενες στο νέο περιπατητή, ή αυξημένης δυσκολίας προκειμένου να προσελκύσουν τον πιο έμπειρο ή απαιτητικό πεζοπόρο. Σε κάθε περίπτωση, δεν απαιτούνται γνώσεις ορειβασίας, αναρρίχησης ή ειδικός τεχνικός εξοπλισμός. Κλασσικός και ανεξάντλητος προορισμός, η Πάρνηθα.

 

 

Μπορείς να μας δώσεις ενδεκτικτά κάποια στοιχεία σχετικά με πρόσφατες εξορμήσεις σας; Σχεδιάζετε να ξεκινήστε και εξορμήσεις εκτός Αττικής;

Η «Απόδραση στη Φύση» έχει περπατήσει στον Πύργο Λοιμικού, το σπήλαιο Πανός, την κόψη Φλαμπουρίου, κ.ά.. Από τη λίστα μας δε θα μπορούσαν να λείπουν οι κλασσικές διαδρομές του Υμηττού αλλά και της Πεντέλης. Προάγοντας το πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας, η «Απόδραση στη Φύση» πραγματοποίησε πρόσφατα πεζοπορία στην Πάρνηθα μαζί με την ομάδα “Acharnai Ride” του δήμου Αχαρνών. Η εκδήλωση γνώρισε θερμή ανταπόκριση δίνοντας το έναυσμα για επανάληψή της. Η «Απόδραση στη Φύση» μελλοντικά σχεδιάζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής ενώ αναμένεται να οργανωθούν και αναρριχητικές δράσεις.

 

 

Εκτός από την πεζοπορία που είναι ο προφανής σκοπός ίδρυσης της "Απόδρασης στην Φύση", δραστηριοποιείστε και σε άλλους τομείς;

Η ομάδα μας δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλανθρωπίας. Στις 14 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε συμβολική πεζοπορία για το «Παιδικό Χωριό SOS Βάρης». Στην πεζοπορία συμμετείχαν συνολικά 117 άτομα τα οποία συνέβαλλαν στην επιτυχημένη έκβαση της εκδήλωσης είτε με τη φυσική τους παρουσία, είτε συγκεντρώνοντας τρόφιμα και ρούχα τα οποία διατέθηκαν στα παιδιά. Αντίστοιχη εκδήλωσε έγινε για την «Κιβωτό του Κόσμου» στις 04 Απριλίου 2015 όπου συμμετείχαν 113 πεζοπόροι. Η έκδηλη αγάπη και η προσφορά του κόσμου μας ωθεί για παρόμοιες δράσεις μελλοντικά.

 

 

Πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας και να γίνει μέλος της ομάδας;

Η «Απόδραση στη Φύση» διατηρεί δική της σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/groups/apodrasifisi/) και στο twitter (https://twitter.com/apodrasistifisi) όπου και αναρτά την πεζοπορική δράση της σε εβδομαδιαία βάση ενώ αρχειοθετείται πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Σύντομα αναμένεται να δημιουργηθεί και η οργανωμένη ιστοσελίδα της ομάδας μας. Αν ακόμα αναρωτιέστε ποια είναι η «Απόδραση στη Φύση» δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε στο βουνό την επόμενη κιόλας Κυριακή. Εμείς σας προτείνουμε, εσείς επιλέγετε. Περιηγηθείτε στη σελίδα της ομάδας και ετοιμαστείτε για (από)δραση!

 

Σε ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλές και ασφαλείς εξορμήσεις!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ