SALEWA Ultra Flex Mid GTX, για τρέξιμο, για πεζοπορία ή και τα δύο?

Παρασκευή απόγευμα. Η παρέα όπως πάντα είχε σχηματιστεί και ήταν αποφασισμένη. Οι αναφορές της τελευταίας στιγμής από το βουνό αλλά και η πρότερη εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις έδειχναν το βουνό ξέχιονο στα χαμηλά υψόμετρα αλλά με αρκετό χιόνι πιο ψηλά αμφιβόλου ύψους και ποιότητας και από την βορινή του μεριά, στην διαδρομή που θέλαμε να διασχίσουμε. Οπότε η απορία ανάμεσά μας ήταν εύλογη. Τι παπούτσι φοράμε; Χαμηλό τρεξιματικό ή ψηλό πεζοπορικό; Για εμάς που είχε τύχει μόλις εκείνη την ημέρα να πάρουμε στα χέρια μας για δοκιμή το SALEWA Ultra Flex Mid GTX, η απάντηση ήταν απλή!

Σχεδίαση – Αίσθηση

Καταρχάς είναι πανέμορφο! Τα βλέμματα σίγουρα θα τα τραβήξει. Μόλις όμως το φορέσετε να είστε σίγουροι ότι θα τραβήξει και τα … πόδια σας! Όσον αφορά την άνεση το παπούτσι απλά «δεν υπάρχει»! Έχοντας πρόσφατα την εμπειρία από την δοκιμή του χαμηλού ξάδερφου του, του Speed Beat GTX, περιμέναμε μια σκληρή αίσθηση στο πάτημα. Απλά καμία σχέση! Πολύ μαλακό πάτημα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και την επόμενη μέρα μετά από 6ωρο περπατοτρέξιμο / χιονοκολύμπι σε μικτό τερέν στεγνού / χιονιού και απορρόφηση κραδασμών βγαλμένη από τα καλύτερα τρεξιματικά παπούτσια της αγοράς!

Άλλωστε και το βάρος του για μποτάκι τέτοιου είδους είναι απλά κορυφαίο αφού φτάνει τα 357 γραμμάρια έχοντας μάλιστα επένδυση με μεμβράνη GORETEX, ελάχιστα δηλαδή πιο βαρύ από τα «βαριά» τρεξιματικά παπούτσια για ορεινό τρέξιμο!

Κορυφαία επίσης και η άνεση και ο χώρος μπροστά στα δάκτυλα ενώ το μόνο του σχεδιαστικό μειονέκτημα είναι ότι ενώ γενικά το παπούτσι έχει «φαρδιά γραμμή» (ίσως χρειαστεί να πάρετε μισό νούμερο μικρότερο), είναι αρκετά στενό στην περιοχή της καμάρας σε σημείο που να κρίνεται ακατάλληλο για δρομείς / πεζοπόρους με φαρδύ πέλμα σε εκείνο το σημείο.

 

Πάνω μέρος

Μην περιμένετε τίποτα καλύτερο από την κορυφαία ποιότητα της SALEWA. Κυριαρχεί το ύφασμα εξαιρετικής αντοχής με το οποίο είναι ντυμένο το παπούτσι αλλά και η περιμετρική προστασία 360o με έμφαση τόσο στα δάκτυλα και ακόμα περισσότερο στην φτέρνα.

Κάτω από το ύφασμα θα βρούμε την μεμβράνη GORE-TEX® Extended Comfort η οποία είναι σχεδιασμένη σε ήπιες και θερμότερες συνθήκες ή σε υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας. Επαναλαμβάνουμε επισημαίνοντας κάτι που πολλοί το γνωρίζουμε αλλά ίσως στους πιο άπειρους δεν έχει γίνει αντιληπτό. Η μεμβράνη GORE-TEX® στα παπούτσια δεν είναι πανάκεια και έχει συγκεκριμένη χρήση. Είναι ιδανική για χρήση σε κρύες και χειμερινές συνθήκες όπως για παράδειγμα σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν το 0, σε στεγνό χιόνι, ελαφριά βροχή και την πρωινή υγρασία του χορταριασμένου τερέν. Αν όμως οι θερμοκρασίες ανέβουν το πόδι, παρότι η μεμβράνη αναπνέει, δεν θα αποφύγει τον ιδρώτα. Αν χρειαστεί να περάσετε μέσα από ρυάκι ή ποτάμι, το πόδι και η κάλτσα θα βραχούν και δεν θα στεγνώσουν το ίδιο εύκολα. Επίσης μην ξεχνάμε και το εξτρά βάρος που προσθέτει η μεμβράνη στο παπούτσι.

Στην φτέρνα κυριαρχεί το πατενταρισμένο και πολύ λειτουργικό σύστημα 3F της SALEWA βάσει του οποίου ένα σύστημα πρόσδεσης με ιμάντες (ή με σύρμα σε πιο hardcore ορειβατικά μποτάκια), συνεργάζεται αρμονικά με τα κορδόνια του παπουτσιού για να προσφέρει καλύτερη εφαρμογή και στήριξη όλης της περιοχής η οποία δέχεται και τις περισσότερες καταπονήσεις. Σε αυτό, προσθέστε και το γεγονός του ότι η φτέρνα είναι ντυμένη με σκληρό καουτσούκ, οπότε και αυτό το μοντέλο της SALEWA προσφέρει άριστη πλευρική προστασία και στήριξη ειδικά σε πλάγιες κλίσεις και τραβερσαριστά μονοπάτια.

Στην εμπρός περιοχή η προστασία είναι πολύ καλή με σκληρό πλαστικό που περιβάλλει τα δάκτυλα, εκτείνεται σε όλη την περίμετρο του ποδιού και φτάνει μέχρι την φτέρνα.

Στην περιοχή της φτέρνας, το “Flex Collar” το οποίο είναι ιδιαίτερα μαλακό και χαμηλό δεν θα σας ενοχλήσει στον αχίλλειο μεν και θα σας αφήσει μεγάλο εύρος κίνησης τόσο σε απότομες αναβάσεις όσο και καταβάσεις. Η γλώσσα παχιά, μαλακιά και άνετη δεν θα προβληματίσει.

Για τα κορδόνια η SALEWA έχει επιλέξει ένα πρακτικό σύστημα γρήγορης πρόσδεσης το οποίο δουλεύει άψογα ενώ ένα πλέγμα στην πάνω περιοχή των κορδονιών έχει διττή αποστολή: να αποτρέψει σκόνη και μικρές πέτρες να μπουν στο παπούτσι και να αποθηκευτεί χωρίς να ενοχλεί το κορδόνι που περισσεύει από το σφίξιμο. Μας άρεσε πολύ πάντως και η ιδέα της SALEWA για γρήγορο λύσιμο του κορδονιού αφού από την μία μεριά λύνεται βγαίνει τελείως από την σκληρή πλαστική θηλιά όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

 

 

Σόλα

Για την σόλα η SALEWA έχει επιλέξει όπως και σε πολλά άλλα παπούτσια της, το λάστιχο Outdoor Compound (OC) της MICHELIN® με μία σχεδίαση η οποία ευνοεί περισσότερο το βρεγμένο και λασπώδες τερέν. Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ακριβώς υλοποίηση με δύο διαφορετικής σκληρότητας υλικά την οποία είχαμε συναντήσει και στα Ultra Train μόνο που εδώ το πράσινο χρώμα έχει αντικατασταθεί για σχεδιαστικούς λόγους από το πορτοκαλί. Μια σειρά ταπών με πορτοκαλί χρώμα που αποτελούνται από πιο μαλακό καουτσούκ, είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και τοποθετημένα κατά μήκος της εσωτερικής πλευράς του μπροστά τμήματος και της εξωτερικής πλευράς της φτέρνας, και τα υπόλοιπα σε μαύρο χρώμα, αρκετά σκληρότερο καουτσούκ, μικρότερα σε μέγεθος και πιο πυκνά. Η τοποθέτηση έχει γίνει έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη πρόσφυση και η μεγαλύτερη αντοχή στη φθορά στα σημεία που “πατάει” περισσότερο το πέλμα, ενώ ο συνολικός σχεδιασμός πετυχαίνει καλή πρόσφυση σε ποικιλία εδαφών. Διαφορά στο μέγεθος των επιθεμάτων εντοπίζεται και μεταξύ της φτέρνας (μεγαλύτερα) και του μπροστινού τμήματος (μικρότερα), ίσως για να "νιώθει" καλύτερα ο χρήστης το έδαφος στο πάτημα μπροστά αλλά και για καλύτερη πρόσφυση στα κατηφορικά μονοπάτια.

 

Συμπέρασμα

Ένα παπούτσι που θα το αγοράσετε για πολλούς λόγους, όχι όμως προφανώς με πρώτον από όλους το τρέξιμο, παρότι η SALEWA το κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τα τρεξιματικά της. Ίσως γιατί είναι το απολύτως κατάλληλο για αυτό που κατασκευάστηκε: “Speed Hiking”! Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν χρειαστεί να τρέξετε θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Ήταν η πλέον κατάλληλη λύση όταν έρχεται το πρόβλημα «του πως θα είναι ο καιρός αύριο, πόσο χιόνι θα έχει, πόση ώρα θα κάνουμε» αφού και η μεμβράνη Goretex κάνει πολύ καλά την δουλειά της στο στεγνό χιόνι σε συνδυασμό με ένα ζευγάρι καλές γκέτες.

Για να συνοψίσουμε: Πολύ άνετο πεζοπορικό μποτάκι, με πολύ χώρο μπροστά στα δάκτυλα, στενό στη μέση της πατούσας, κορυφαία – σχεδόν αποκαλυπτική - απορρόφηση κραδασμών, πολύ καλή περιμετρική προστασία, εκπληκτικά χαμηλό για την κατηγορία βάρος και πολύ καλή πρόσφυση, Στον αντίποδα η ελαφρώς «τσιμπημένη» τιμή του που φτάνει τα €190 μην ξεχνάμε όμως ότι το παπούτσι δεν είναι της «μίας σεζόν» αφού θα σας συνοδεύσει για αρκετά χρόνια τους χειμωνιάτικους μήνες. Εκτός των άλλων το άτιμο είναι πανέμορφο για βόλτες και στην πόλη!

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ