MERRELL Capra Mid GTX, ιδανικό για ήπιες πεζοπορίες σε όλες τις συνθήκες

Την Merrell την γνωρίσαμε εδώ στο Advendure παρουσιάζοντας το Agility Peak Flex 2, ένα παπούτσι για ορεινό τρέξιμο. Αν για κάτι όμως είναι γνωστή παγκοσμίως η Merrell για κάτι, αυτό δεν είναι άλλο από την μεγάλη γκάμα πεζοπορικών και  παπουτσιών για γενικότερη χρήση outdoor. Μία απλή περιήγηση στην επίσημη ιστοσελίδα θα σας πείσει για του λόγου το αληθές. Απλά να αναφέρουμε ότι με μια απλή αναζήτηση μετρήσαμε περισσότερα από 30 διαφορετικά μοντέλα για όλες τις χρήσεις! Αντικείμενο της σημερινής παρουσίασης είναι ένα κλασικό πεζοπορικό μποτάκι, το Capra Mid Goretex!

Όπως ακριβώς και στα παπούτσια για ορεινό τρέξιμο, δυστυχώς δεν υπάρχει ένα ζευγάρι παπούτσι που να τα κάνει όλα! Τουλάχιστον όχι, όταν αρχίζουν σιγά σιγά οι απαιτήσεις να ανεβαίνουν. Το ίδιο ισχύει και για τα μποτάκια πεζοπορίας / ορειβασίας. Η γκάμα πλέον είναι πραγματικά ατελείωτη, ακόμη μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των mountain running παπουτσιών και πριν αγοράσετε κάτι θα πρέπει να αναρωτηθείτε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για ποιόν σκοπό το θέλετε. Οι απαιτήσεις μπορεί να ποικίλλουν: από μία απλή βόλτα στο βουνό, μέχρι απαιτητική ορειβασία σε παγωμένα πεδία. Ενδιάμεσα … το χάος! Στην προκειμένη περίπτωση, τα Merrell Capra Mid GTX κινούνται ανάμεσα στην ελαφριά και μεσαία κατηγορία των απαιτήσεων ενός πεζοπόρου / ορειβάτη. Θα φορεθούν σε μονοήμερες πεζοπορίες σε ήπιο και όχι τεχνικό τερέν και με ένα σακίδιο με όχι μεγάλο βάρος χωρίς κανένα πρόβλημα ενώ ενσωματώνουν χαρακτηριστικά που συναντούμε και σε παπούτσια για τρέξιμο. Ας δούμε όμως τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους.

 

 

Σχεδίαση – Αίσθηση

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από την γοητεία του κλασικού. Κλασικό πεζοπορικό look όπου κυριαρχεί το δέρμα ενώ σε σημεία – κλειδιά η επίστρωση δέρματος αφήνει να φανεί η εσωτερική επένδυση. Αρκετά άνετος ο χώρος σε όλη την περίμετρο του παπουτσιού και ιδιαίτερα μπροστά στα δάκτυλα όπου χρειάζεται να υπάρχει περίσσευμα μετά από ώρες περπατήματος.

 

Πάνω μέρος

Κυριαρχεί το δέρμα σε όλη την περίμετρο του παπουτσιού κάτι που σημαίνει προστασία και αντοχή στον χρόνο. Όπου δεν υπάρχει δέρμα, υπάρχει δικτυωτό υλικό για διαπνοή ενώ κάτω από το σύνολο βρίσκεται μεμβράνη Goretex. Στο πίσω μέρος μαλακό καουτσούκ θα φροντίσει για την πλευρική στήριξη ενώ στα δάκτυλα μπροστά το σκληρό δέρμα θα φροντίσει για την προστασία από … στραβοκλωτσιές. Μας άρεσε πολύ η σχεδίαση στους αστραγάλους όπου ύφασμα neoprene με αφρώδη επένδυση τους αγκαλιάζει αρμονικά και βοηθάει στην άνεση αλλά και ευλυγισία της περιοχής για πολλές ώρες άνετο περπάτημα.

 

Η γλώσσα επενδυμένη κι αυτή με το ίδιο neoprene αφρώδες υλικό είναι πολύ άνετη ενώ στο κάτω μέρος της είναι επενδυμένη με την αδιάβροχη μεμβράνη M-SELECT DRY της  Merrell αλλά και ύφασμα στα πλάγια έτσι ώστε να αποφεύγεται η εισροή χώματος και μικρών πετρών. Τα κορδόνια είναι φαρδιά, λεπτά και ελαφριά και δεν θα λυθούν με τίποτα.

 

 

Μεσόσολα

H Merrell έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία Air Cushion βάσει της οποίας η εταιρεία υποστηρίζει ότι μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς έως και τέσσερις φορές το βάρος του αθλητή. Μέσα στην μεσόσολα στην περιοχή της φτέρνας ουσιαστικά η μεσόσολα έχει ένα «κενό αέρος» - δείτε την παρακάτω εικόνα - που λειτουργεί σαν μαξιλάρι έτσι ώστε να απορροφά τους κραδασμούς στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Κάτω από την μεσόσολα και πριν την σόλα, η Merrell εφαρμόζει ένα πιο σκληρό EVA, το Trailprotect Pad το οποίο λειτουργεί σαν «rockplate».  Σαν τελικό αποτέλεσμα, αυτό που παίρνουμε ως χρήστες είναι μια σόλα που ισορροπεί ανάμεσα στην μαλακή αίσθηση και την προστασία. Σίγουρα δεν θα προβληματίσει όταν το τερέν είναι σχετικά ήπιο, όταν όμως συναντήσουμε πιο τεχνικό, σκληρό  και απαιτητικό τερέν σάρες και κοφτερές πέτρες, εκεί θα δείξει τα όριά της.

 

 

Σόλα

Σταθερή αξία και γνωστή σε όλους πια η Vibram Megagrip, εδώ έρχεται με μια υλοποίηση η οποία ευνοεί το γλιστερό αλλά όχι λασπώδες τερέν παρόλο που οι τάπες έχουν ύψος 5mm. Η σχεδίασή της έρχεται από τα παπούτσια πρόσβασης σε μία αναρριχητική διαδρομή ή για εύκολο scrambling αφού το Capra Mid θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και για αυτόν τον λόγο.

 

 

Συμπέρασμα

Σε 5ωρο περπάτημα σε φρέσκο χιόνι χωρίς μεγάλο φορτίο στην πλάτη ήταν εντελώς απροβλημάτιστα! Τα πόδια βγήκαν στεγνά και ξεκούραστα. Πολύ άνετο και σχετικά ελαφρύ για μποτάκι του είδους του, είναι ιδανικό για μικρές πεζοπορίες με ελαφρύ σακίδιο σε ήπιο σχετικά τερέν. Άνετο για πολύωρο περπάτημα ενώ η επένδυση neoprene στους αστραγάλους θα σας χαρίσει περίσσεια άνεση. Πολύ χώρος στα δάκτυλα, πολύ καλή πρόσφυση και πλευρική προστασία, ενώ λόγω της επένδυσης δέρματος να είστε σίγουροι ότι θα αντέξει για πολλά χρόνια στο βουνό. Με πολύ φόρτο στην πλάτη η στήριξη που παρέχει στους αστραγάλους δοκιμάζεται ενώ το ίδιο θα δοκιμαστούν και οι πατούσες σας, αφού η μεσόσολα παρότι ενσωματώνει το Trailprotect Pad, δεν θα απορροφήσει τις ανωμαλίες όσο το τερέν … αγριεύει με πέτρες, σάρες και άλλες ανωμαλίες. Σαν τελικό συμπέρασμα, το Merrell Capra Mid GTX θα το λατρέψετε αφού θα σας συνοδεύσει απροβλημάτιστα στις περισσότερες εξορμήσεις / πεζοπορίες / εκδρομές στα ελληνικά βουνά! 

 

 

Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του

  • Πάνω μέρος: Συνδυασμός δέρματος και δικτυωτού υλικού
  • Αδιαβροχοποίηση Goretex
  • Προστασία στα δάκτυλα
  • Αδιάβροχη μεμβράνη M-SELECT DRY στην γλώσσα
  • Μεσόσολα Aircushion
  • Trailprotect Pad στην μεσόσολα ως “rockplate”
  • Σόλα Vibram Megagrip – 5mm lugs
  • Βάρος (EU 42 ανδρικό): 1.021 γρ.

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ