Brooks Cascadia 12: Ένα κορυφαίο μοντέλο ορεινού τρεξίματος στην καλύτερη του στιγμή!

Από 03 Ιαν 2018

Η πρώτη μου επαφή με τα Brooks Cascadia έγινε πριν αρκετά χρόνια και ήταν όχι μόνο πετυχημένη αλλά και όμορφη σαν ανάμνηση, αφού με “οδήγησαν” με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα χωμάτινα μονοπάτια, τις λάσπες και τα ποτάμια της παραμυθένιας Ροδόπης στην γραμμή τερματισμού του Rodopi Ultra-Trail 123K 2009. Ήταν η 6η έκδοση του πολύ δημοφιλούς μοντέλου της Αμερικανικής Brooks, μιας εταιρείας που εκτός των εξαιρετικών παπουτσιών  της για τρέξιμο σε κάθε είδους τερέν, περνάει και πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά μηνύματα, με δράσεις όπως οι συχνές δωρεές της σε Εθνικά Πάρκα και κυρίως με τις βιοδιασπώμενες σόλες χωρίς τοξικά υλικά που  χρησιμοποιεί στις σειρές των παπουτσιών της. Έκτοτε, έτρεξα και δοκίμασα διάφορα μοντέλα της Brooks, μέχρι που ξαναήρθε η στιγμή να φορέσω στα πόδια μου το Cascadia, στην 12η πλέον έκδοση του. Τι θα έλεγα με μια πρόταση για αυτό το παπούτσι; Ότι είναι στην καλύτερη του στιγμή και ότι και να του “δώσεις” .. όπου και να το “ρίξεις” .. τα “μασάει” όλα με άνεση! Ας δούμε όμως τι τεχνολογίες “φοράει” και τι ανταπόκριση είχε στις δοκιμές μας.

 

Εξωτερικό Μέρος:

 

Το μεγαλύτερο κομμάτι από το εξωτερικό μέρος του Cascadia 12 αποτελείται από δικτυωτό ύφασμα, το οποίο διακόπτεται από πλαστικές λουρίδες στα σημεία που απαιτείται καλύτερη στήριξη και δυο υφασμάτινες λουρίδες – σαφέστατα πιο σκληρές – στην εσωτερική πλευρά του παπουτσιού, οι οποίες καταλήγουν σε θηλιά στην οποία περνούν κορδόνια. Οι δυο αυτές λουρίδες – με το χαρακτηριστικό κιτρινόμαυρο χρώμα που δίνει και μια καλαίσθητη πινελιά στο μοντέλο – δίνουν στα κορδόνια μια ασυμμετρία, κάνουν το Cascadia 12 να εφαρμόζει εξαιρετικά στο πόδι αγκαλιάζοντας το και προσθέτουν πόντους στον τομέα σταθερότητα και ασφάλεια.

 

Ενισχυτική στον τομέα αυτό είναι η κατασκευή του παπουτσιού γύρω από τον αστράγαλο και στην φτέρνα, με δυο σκληρά τριγωνικά κομμάτια πλαστικού περιμετρικά και μια λωρίδα στην εξωτερική πλευρά  που ξεκινά από χαμηλά και ανεβαίνει μέχρι το ύψος των κορδονιών. Περιμετρικά – ακριβώς πάνω από την ενδιάμεση σόλα και εξωτερικά – διατρέχεται από μια πλαστική πολύ λεπτή και αδιάβροχη λωρίδα πλάτους περίπου ενός εκατοστού, που δεν επιτρέπει την είσοδο νερού ή λάσπης αν περάσουμε  από λασπωμένα μονοπάτια ή ρυάκια. Είναι ένα έξυπνο χαρακτηριστικό που προσθέτει πόντους στο παπούτσι και αφαιρεί το βρέξιμο και τις πιθανές φουσκάλες .. από το εσωτερικό του.

 

 

Η διαπνοή του Cascadia 12 κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα και σίγουρα είναι πολύ δυνατό σε αυτό τον τομέα, ιδιαίτερα σε πιο ζεστές ημέρες. Αυτό που δείχνει να έχει χάσει – σε σύγκριση με τις παλιότερες εκδόσεις που είχα δοκιμάσει – είναι ότι στεγνώνει δύσκολα αν μπει νερό στο εσωτερικό, και σε αυτό συντελεί και η αδιάβροχη περιμετρική πλαστική λωρίδα, αλλά και το “παχύ” ύφασμα στην περιοχή της φτέρνας.

 

Το σύστημα γλώσσας & κορδονιών δένει πολύ καλά το πόδι και συντελεί στην σταθερότητα του Cascadia 12, τα κορδόνια δεν λύνονται εύκολα – μάλλον βοηθάει και η ασυμμετρία τους σε αυτό – ενώ η γλώσσα είναι φτιαγμένη από το ίδιο διαπνέον δικτυωτό ύφασμα του εξωτερικού τμήματος, είναι παχιά και “κάθεται” όμορφα στο πόδι, αλλά δεν συγκρατείται και κάπου-κάπου μετακινείται λίγο πλάγια, χωρίς αυτό να είναι κάτι το σημαντικό κατά την άποψη μας.

 

 

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, το Cascadia 12 έχει πιο ευρύχωρο χώρο στα δάκτυλα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ultra-trail και πολύωρα τρεξίματα, ενώ έχει ενισχυθεί και το πλαστικό προστασίας των δακτύλων από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά. Στον τομέα αυτό βοηθάει και η αδιάβροχη περιμετρική πλαστική λωρίδα.

 

 

Πάντα το Cascadia διακρινόταν για την διαπνοή, την άνεση και την σταθερότητα του, αλλά στην 12η έκδοση του που δοκιμάσαμε νομίζουμε έχει φτάσει σε κορυφαίο σημείο, χάνοντας όμως σε αντιστάθμισμα λίγο στον τομέα “βάρος” με όλες αυτές τις προσθήκες στο εξωτερικό τμήμα του, μιας και ζυγίζει 343gr.

 

Ενδιάμεση Σόλα:

 

Στην ενδιάμεση σόλα του Cascadia 12, η Brooks εφαρμόζει μια γνωστή πλέον πατέντα της, την σχεδίαση BioMoGo® DNA, η οποία είναι βιοδιασπώμενη και δεν χρησιμοποιεί τοξικά υλικά, κάτι που ισχύει και για την διαδικασία παραγωγής. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα για μοντέλα της εταιρείας, η μεγάλη διαφορά που θέλει να προσδώσει η Brooks με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, είναι να διαφοροποιηθεί από την λογική της αντικραδασμικότητας που στοχεύει στον μέσο χρήστη- αφού κάτι τέτοιο είναι πολύ γενικό και αφήνει ακάλυπτο μεγάλο ποσοστό δρομέων που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο -  και να δώσει μια ενδιάμεση σόλα που προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του κάθε δρομέα και συγκεκριμένα στο βάρος, τον ρυθμό τρεξίματος του, τον διασκελισμό του καθώς και στην επιφάνεια που τρέχει κάθε φορά.

 

Η ενδιάμεση σόλα με βάση την πιο πάνω διαπίστωση είναι κατασκευασμένη από ένα non-Newtonian υλικό, δηλαδή υλικό που προσαρμόζεται στην δύναμη που ασκείται επάνω του. Αν κοιτάξει κανείς το υλικό στο μικροσκόπιο, θα διαπιστώσει ότι αποτελείται από μόρια που ενώνονται σε έλικες και σχηματίζουν αλυσίδες, οι οποίες αντιδρούν στην πίεση διαχέοντας την ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα. Τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν περισσότερο με υγρού παρά με στερεού στοιχείου. Οι προδιαγραφές της εταιρείας με βάση τα πειράματα και τις μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει δίνουν μια αύξηση της απορρόφησης των κραδασμών πολύ σημαντική που μπορεί να φτάσει το 25% σε σχέση με μια συμβατική σχεδίαση. Στο βίντεο που ακολουθεί αναλύεται η τεχνολογία BioMoGo® DNA:


 


Και στο Cascadia 12 η Brooks χρησιμοποιεί στην ενδιάμεση σόλα την σχεδίαση Segmented Crash Pad, που ουσιαστικά σημαίνει ότι τα διαφορετικά αντικραδασμικά στοιχεία και υλικά που την αποτελούν είναι έτσι τοποθετημένα και ενωμένα ώστε να προσδίδουν την μέγιστη δυνατή μετάδοση ενέργειας και ταχύτητας κατά την φάση μετάδοσης της κίνησης από την φτέρνα στο εμπρός μέρος του ποδιού και την απογείωση.

 

Μιλώντας για μεταφορά ενέργειας από την ενδιάμεση σόλα, το Cascadia 12 χρησιμοποιεί μια σχεδίαση που η Brooks την ονομάζει Pivot System, ώστε να ενισχύσει την ευλυγισία και την επιστροφή ενέργειας του παπουτσιού. Υπάρχουν δυο σημεία τέτοιου τύπου “ανάρτησης”, ένα μεταξύ φτέρνας και καμάρας και ένα κάτω από το μετατάρσιο. Η επιστροφή ενέργειας και η ευλυγισία του παπουτσιού που δίνει το Pivot System είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στα ανηφορικά μονοπάτια.

 Το Pivot System!

 

Είναι Ουδέτερο (Neutral), ενώ το drop των 10mm θα το χαρακτηρίζαμε ψηλό, αλλά η γενικότερη αίσθηση που αφήνει η ενδιάμεση σόλα είναι πολύ καλή. Νιώθεις πιο μαλακό το πάτημα σε σκληρές επιφάνειες, έχει πραγματικά κορυφαία προστασία από κραδασμούς, ενώ το υλικό έχει εξαιρετική αντοχή στον χρόνο. Η επιστροφή ενέργειας που υπόσχονται οι τεχνολογίες που ενσωματώνει το μοντέλο στην ενδιάμεση σόλα κινείται σε καλά επίπεδα, αλλά δεν μας εντυπωσίασε.

 

Εξωτερική Σόλα:

 

Η εξωτερική σόλα του Cascadia 12 επανασχεδιάστηκε, αλλάζοντας το μέγεθος και το σχήμα των επιθεμάτων (lugs). Έτσι παρατηρούμε τρείς διαφορετικούς τύπους επιθεμάτων, που σκοπό έχουν να τελειοποιήσουν την πρόσφυση τόσο στην ανηφόρα, όσο και στην κατηφόρα, αλλά και σε κάθε είδους έδαφος (λάσπη, χώμα, πέτρες, σαθρό και ξηρό κτλ…).  Ταυτόχρονα, το Cascadia 12 περιέχει και rock plate στο μπροστά τμήμα του πέλματος, ώστε να ενισχύσει την προστασία από πατήματα σε σκληρές πέτρες. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι έχει πολύ καλή πρόσφυση, τόσο σε ανηφόρα όσο και σε κατηφόρα και “κολλάει” πολύ καλά σε βράχια, ακόμη και βρεγμένα (βοηθά πολύ η περιμετρική σειρά εξαγωνικών επιθεμάτων). Η ενδιάμεση ζώνη επιθεμάτων με το μέγεθος τους, δίνει πολύ καλή πρόσφυση σε λάσπες και τα παράλληλα επιθέματα της φτέρνας σε κατηφόρες, ενώ οι αποστάσεις τους απομακρύνουν γρήγορα τη λάσπη. Εκεί που είδαμε ότι γλιστράει είναι σε βρεγμένη άσφαλτο και θέλει προσοχή. Τέλος, το rock plate παρέχει πολύ καλή προστασία από σκληρά εδάφη και πέτρες.

 

 

Το Cascadia 12 όχι μόνο συνεχίζει επάξια τον “ θρύλο” αυτού του μοντέλου, αλλά προσωπικά το θεωρώ το κορυφαίο της συγκεκριμένης σειράς για την Brooks. Είναι όμορφο παπούτσι, φοβερά ανθεκτικό στην φθορά, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για κάθε είδους μονοπάτι και αγώνες αλλά πιστεύω πως το στοιχείο του είναι τα πολλά χιλιόμετρα, μιας και είναι αρκετά βαρύ για γρήγορο τρέξιμο. Κορυφαία πρόσφυση, πολύ καλή προστασία από κραδασμούς και χτυπήματα και έξοχη σταθερότητα συμπληρώνουν αυτό το all-around μοντέλο. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα και πιστεύουμε ότι είναι από τα κορυφαία μοντέλα της αγοράς στην κατηγορία του.

 


Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 

Εξωτερικό Τμήμα: Δικτυωτό ύφασμα (mesh), πλάγια πλαστικά και υφασμάτινα τμήματα για στήριξη, πρόσθετη υποστήριξη στην φτέρνα

Ενδιάμεση σόλα: BioMoGo® DNA, Segmented Crash Pad, Pivot System

Εξωτερική σόλα: Τρία είδη επιθεμάτων (lugs), Pivot System

Drop: 10mm

Βάρος: 343γρ (9 US)

Υποστήριξη: Ουδέτερο (Neutral)

Κορδόνια: Συμβατικά, ασύμμετρα

Ενδεικτική Λιανική Τιμή: 140€

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Brooks  στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Shop and Trade, ενώ μπορείτε να βρείτε τα Cascadia 12 και σε πλήθος εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"@merrelloutside Choprock: Ένα υβριδικό πεζοπορικό παπούτσι", παρουσίαση και δοκιμή από το @Advendure_Net :… https://t.co/dCG1rl6aff
"@Sportiva Bushido II: Ένας Σαμουράι για τεχνικά μονοπάτια", αναλυτικό review του @Advendure_Net :… https://t.co/F1fBG52oNQ
Great news for Greek #trailrunning the election of Nikos Zanas in @ITRA_trail Steering Commitee! #ITRA… https://t.co/lBZPq4XxEh
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Merrell Choprock: Ένα υβριδικό πεζοπορικό παπούτσι!

La Sportiva Bushido II: Ένας Σαμουράι για τεχνικά μονοπάτια!

Ο Νίκος Ζάνας στην Διοικούσα Επιτροπή της ITRA!

Ο Αργύρης Βαμβακίτης και τα Scarpa Spin RS στον SALEWA Olympus Mythical Trail!

Olympus Ultra - Eμείς οι άνθρωποι είμαστε το παραμύθι του Θεού!

Salomon Ultra Pro: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail αγώνες και πολύωρες προπονήσεις!

Τρέχοντας στον Olympus Ultra με SALEWA - SCARPA

BROOKS Cascadia 14, η αναγέννηση ενός θρυλικού παπουτσιού

Δυο ελληνίδες στην “στέγη του κόσμου” -  Μια εφ όλης της ύλης συζήτηση με την Χριστίνα Φλαμπούρη και την Βανέσα Αρχοντίδου!