Ορειβατικός εξοπλισμός CAMP για τα πρώτα & ασφαλή βήματά σας στο χειμερινό βουνό

Την CAMP την γνωρίσαμε εδώ στο Advendure μέσα από την σειρά μπατόν ορεινού τρεξίματος που διαθέτει στην αγορά. H ιταλική εταιρεία όμως της οποίας η ιστορία ξεκινάει πίσω στο 1889 είναι γνωστή παγκοσμίως για τον ορειβατικό εξοπλισμό και εξοπλισμό ασφαλείας που κατασκευάζει έχοντας παρουσία σε 80 χώρες στον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές βέβαια και στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια μέσω της POLO, όπου όντας συνώνυμο της ποιότητας αλλά και των ανταγωνιστικών τιμών έχει εξοπλίσει και μυήσει στον κόσμο της ορειβασίας εκατοντάδες έλληνες φίλους του βουνού. Το τελευταίο πέρασμα της κακοκαιρίας ή μάλλον της … καλοκαιρίας για τους φίλους των χειμερινών σπορ, άφησε τα βουνά μας με περίσσιο χιόνι. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να ξεκινήσει κάποιος αρχάριος με ασφάλεια, είναι η παρακολούθηση μίας από τις πολλές Σχολές Ορειβασίας & Χειμερινού Βουνού που διοργανώνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα. Η CAMP διαθέτει οτιδήποτε χρειαστεί τόσο ο αρχάριος μαθητής μιας σχολής ορειβασίας όσο και ο πλέον έμπειρος ορειβάτης. Σήμερα θα παρουσιάσουμε κάποια «entry level» κομμάτια βασικού και υποχρεωτικού εξοπλισμού για κάποιον που ξεκινάει τα πρώτα του βήματα στο βουνό: Κραμπόν, πιολέ, κράνος και μποντριέ!

 

Κραμπόν: STALKER – UNIVERSAL

Η πλέον διαχρονική αξία της CAMP! Τα δετά κραμπόν της ιταλικής έχουν εξοπλίσει τα πατούμενα χιλιάδων ορειβατών για πολλά χρόνια. Τα STALKER ήταν τα πρώτα κραμπόν γενικής χρήσης που είχαμε βάλει στα πόδια μας πριν πολλά χρόνια και με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν την πρώτη επιλογή όταν μιλάμε για γενική χρήση στο βουνό. Χάρη στην διπλή ελαστική μπάρα που διαπερνούν τον σκελετό τους, μπορούν να φορεθούν σε οποιοδήποτε παπούτσι, ακόμη και ένα βαρύ trekking όπως το εικονιζόμενο Mountain Trainer της Salewa. Προσαρμόζονται πανεύκολα στο κατάλληλο μέγεθος χωρίς εργαλεία ανασηκώνοντας ένα μεταλλικό έλασμα με έναν πύρο. Διαθέτουν 12 ατσάλινες μύτες (8 μπροστά και 4 πίσω) με κλασική σχεδίαση για γενική ορειβατική χρήση (δεν θα τα χρησιμοποιήσετε σε μικτά πεδία – πάγο) ενώ περιλαμβάνεται «αντι-στομωτικό» χιονιού και στο εμπρός αλλά και στο πίσω μέρος, κάτι πολύ χρήσιμο αν συναντήσετε χιόνι λίγο «σουπιασμένο» και δεν θέλετε να περπατάτε με «χιονοτάκουνα»! Ο νάιλον ανθεκτικός ιμάντας ασφαλίζει τόσο στο εμπρός μέρος όσο και στο πίσω σε σκληρά θερμοπλαστικές δέστρες και δένεται πολύ γρήγορα με το κλασικό δέσιμο με τις δύο θηλιές. Με παγωμένα χέρια ή με χοντρά γάντια όμως θα δυσκολευτείτε πολλές φορές να το λύσετε. Στην συσκευασία θα βρείτε ένα πρακτικό και απαραίτητο σκληρό τσαντάκι μεταφοράς για να μην τραυματίσετε τον υπόλοιπο εξοπλισμό σας μέσα στο σακίδιο.

  • Μέγεθος 36-48
  • Βάρος: 960 γρ
  • Τιμή: 113,60

Τα STALKER εκτός από την έκδοση UNIVERSAL της παρουσίασης, διατίθεται και σε «ημιαυτόματη» έκδοση, για παπούτσια που όμως έχουν την κατάλληλη εγκοπή στο πίσω μέρος τους.

View this photo set on Flickr

 

Πιολέ: NEVE

Το εισαγωγικό πεζοπορικό πιολέ της CAMP έρχεται σε πολλά διαφορετικά μήκη ανάλογα με το ύψος του ορειβάτη. Σίγουρα θα το χρησιμοποιήσετε στο μεγαλύτερο ποσοστό των ορειβατικών εξορμήσεών σας, εκτός αν προχωρήσετε σε μεγαλύτερες κλίσεις, παγοαναρρίχηση, μικτά κλπ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση το NEVE θα σας καλύψει απόλυτα! Φοβερή σχέση ποιότητας / τιμής αφού στα 77 ευρώ περιλαμβάνεται και ιμάντας πρόσδεσης για το χέρι, απαραίτητο αξεσουάρ αν δεν θέλετε το πιολέ σας να χάνεται στο έρεβος μιας παγωμένης τραβέρσας … Αν πάλι σας ενοχλεί, βγαίνει εύκολα. Τόσο η κεφαλή όσο και η μύτη είναι κατασκευασμένα από ατσάλι ενώ διαθέτουν και οπές για καραμπίνερ ενώ το κυρίως σώμα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο πάχους 2,5 mm. Παρ’ ότι «εισαγωγικό», δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να σκάψετε σε σκληρό χιόνι αν χρειαστεί να φτιάξετε σκαλοπατάκια σε ένα παγωμένο λούκι μιας και το «σκεπάρνι» της κεφαλής του είναι αρκετά επιθετικό για πιολέ της κατηγορίας του.

  • 50 cm – 455 gr
  • 57 cm – 495 gr
  • 65 cm – 535 gr
  • 73 cm – 585 gr
  • 80 cm – 625 gr
  • Τιμή: 79,8 Ευρώ

 

View this photo set on Flickr

 

Κράνος: ARMOUR

Το Armour είναι ένα κλασικό ορειβατικό / αναρριχητικό κράνος κατασκευασμένο από ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene), ένα θερμοπλαστικό υλικό με εξαιρετική αντοχή και ανθεκτικότητα σε κρούσεις. Κάθεται αρκετά ψηλά στο κεφάλι αφήνοντάς το να αεριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα αφού διαθέτει δέκα οπές αερισμού. Στο εσωτερικό του κρύβει επένδυση για εφαρμογή, άνεση αλλά το κυριότερο, απορρόφηση κρούσεων. Διαθέτει κλιπ προσαρμογής φακού ενώ το λουρί προσαρμόζεται εύκολα και έχει στο κάτω μέρος κάτω από το πηγούνι, μαλακό υλικό που κλείνει με Velcro για άνεση. Προσαρμόζεται εύκολα σε μέγεθος κεφαλιού με τον περιστρεφόμενος τροχός ρύθμισης μεγέθους στο πίσω μέρος. Σχετικά βαρύ αφού φτάνει τα 360 γραμμάρια ενώ η τιμή του ανέρχεται στα 57,00 ευρώ.

 

View this photo set on Flickr

 

Μποντριε: Jasper CR 3

Απαραίτητο υλικό για ασφαλές περπάτημα στο χιόνι με μια σχοινοσυντροφιά αν δεν θέλετε να μπλέκετε με σχοινιά και κόμπους γύρω από την μέση. Προφανώς θα το χρησιμοποιήσετε και στις πρώτες αναρριχήσεις σας αφού … τρώγοντας έρχεται η όρεξη στο βουνό! Το Jasper CR 3 είναι σχετικά ελαφρύ, σχεδιασμένο για να διαχειριστεί κάθε είδους αναρρίχηση: sport, trad, πάγου. Διαθέτει αφρώδες EVA επένδυση 6mm στην μέση και 4mm στα πόδια ενώ είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, τόσο στην μέση όσο και στα πόδια. Οι ατσάλινες αγκράφες των ιμάντων πρόσδεσης κλειδώνουν εύκολα αλλά θα δυσκολευτείτε στην αρχή να βρείτε το κόλπο για να τις χαλαρώνετε. Οι πίσω μικροί ιμάντες που ενώνουν τα πόδια με την μέση είναι ελαστικοί για μεγαλύτερη άνεση και αποσπώμενοι. Τέσσερις μεγάλες θηλιές για τον αναρριχητικό εξοπλισμό σας είναι υπεραρκετές για να χωρέσουν τα καραμπίνερ, τα σετάκια, τις ασφάλειες κλπ. ενώ στο πίσω μέρος θα βρείτε και άλλες δύο θηλιές, μία για μεταφορά και μία ειδικά για τα CAMP Hub racking carabiners για μεταφορά παγόβιδων και ασφαλειών πάγου.

  • Βάρος: 390 γρ
  • Τιμή: 59,90

 

Τα προϊόντα της CAMP θα τα βρείτε στην POLO ΑΒΕΕ και τα POLOCENTER 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ