Ορεινός Αγώνας Ολύμπου Ζευς: Η προκήρυξη

30 Σεπ 2015

Την Κυριακή 7/8/2016, θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος πεζοπορικός αγώνας ανάβασης και κατάβασης στον Όλυμπο από χωματόδρομο με την επωνυμία ΖΕΥΣ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη δοκιμασία που απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση. Η συνολική απόσταση, είναι κοντά στα 47 χιλιόμετρα και η θετική υψομετρική 2.800μ. Αφετηρία και τερματισμός θα είναι το Πλατανόδασος Ολυμπιάδας-Σπαρμού (600 μ. υψόμετρο).

Οι συμμετέχοντες, θα κληθούν, με ανάβαση διαρκείας, να υψωθούν απ΄το πρώτο μισό της διαδρομής, σε υψόμετρο 2900 μέτρων, προσεγγίζοντας το «Θρόνο του Δία». Εκεί, θα κινηθούν για λίγο σε καλογραμμένο μέρος του Ε4 Διεθνούς Ορειβατικού Μονοπατιού, στο ψηλότερο σημείο του σε Ελληνικό έδαφος και θα επιστρέψουν.

 

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να «συ-Ζεύ-ξει» στον επιβλητικό αυτό χώρο, όλους τους πεζοπόρους (τρέξιμο και περπάτημα) αθλητές, αθλούμενους και θεατές σε μια κοινή διαδρομή, που κορφολογεί και ενώνει τα πιο ευχάριστα στοιχεία των αγώνων αντοχής βουνού και δρόμου. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ως προς το τυπικό της διαδικασία ο ΟΑΣΥΣ, με τη συνδρομή του Αθλητικού Συλλόγου Νομού Λάρισας «Υγεία» και την αρωγή του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας, επαγγελματιών, συλλόγων και φορέων της περιοχής.

 

Στο εγχείρημα θα διακρίνουμε δύο (τουλάχιστον) διοργανωτικές καινοτομίες. Μία γνωστική και μία βιωματική.

• Η πρώτη, στοχεύει σε ένα στατιστικό εμπλουτισμό των αποτελεσμάτων, με πολυεπίπεδες ερευνητικές προοπτικές. Εκτιμούμε, πως θα οδηγήσει αβίαστα, σε μια συνολικότερη μεταστροφή, στη σκέψη και πρακτική, ως προς την υποστήριξη της αθλητικής προετοιμασίας. Θα ακολουθήσει αναλυτικότερη τεκμηρίωση και αμφίδρομη επικοινωνία αρχικά στο f.b. του συλλόγου. Συγκεκριμένα, προτείνουμε η καταγραφή των αποτελεσμάτων (κ για διαχρονική σύγκριση), να μην περιορίζεται στη σειρά τερματισμού (όπως γινόταν παλιά, (π.χ. στην αρχαία Ολυμπία) όταν δεν υπήρχε δυνατότητα κάποιου τρόπου ακριβούς μέτρησης), ούτε να εξαντλείται με την καταγραφή της χρονικής επίδοσης (όπως γίνεται τώρα με το χρονόμετρο), αλλά να επεκτείνεται διαχρονικά στις τεχνολογικά εφικτές καταγραφές. Εμείς, θα ξεκινήσουμε, καταγράφοντας στοιχεία θερμοκρασίας, υγρασίας, συσχετισμού κλίσεων και υψομετρικής με παραμέτρους ταχύτητας και όσα δεδομένα θα μας αποστείλετε εσείς, από τις προσωπικές σας καταγραφές (π.χ. ενδείξεις προσωπικού παλμογράφου, ύψος, βάρος στη χρονική περίοδο του αγώνα, ή πριν και μετά τον αγώνα κλπ). Ευελπιστούμε να γίνονται αντιληπτές οι προοπτικές επέκτασης της πρότασης, με κοινό όφελος εταιριών (διαφήμιση και παροχή υπηρεσιών), ερευνητών και αθλητών (συνολικότερες προσωπικές μετρήσεις, αναλύσεις, εκτιμήσεις και πρακτικές).

• Κάποιες πτυχές που συνυφαίνουν μια πιο διευρυμένη βιωματική προοπτική της εκδήλωσης, έχουν προδιαγραφεί στο γνωστικό της σκέλος (αμφίδρομη επικοινωνία) και θα εντοπίζονται διάσπαρτες στη ροή της περιγραφής. Μια πιο απτή και καινοτόμο διοργανωτική έκφρασή της, θα περιγράψουμε εδώ, με την εισαγωγή μιας πρότασης, που ανατροφοδοτεί και ανακυκλώνει την παρακίνηση, για επικοινωνία, ψυχαγωγία και επίδοση. Την ανάπτυξή της, θα δείτε στην 4η περίπτωση των κατηγοριών συμμετοχής που ακολουθούν.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Επίσημα συμμετέχοντες στη διοργάνωση, θα θεωρούνται, όσοι έχουν ενταχθεί έγκαιρα, ονομαστικά, την ημέρα του αγώνα σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:


1) Συντελεστές του αγώνα: Θεωρούνται όσοι έχουν αναλάβει προκαθορισμένο ρόλο στην υποστήριξη της διοργάνωσης, μέχρι και μία εβδομάδα πριν την έναρξη του αγώνα. Θα εκδοθεί απ’ τη διοργάνωση ψηφιακό ομαδικό και ατομικό (απ’ όσους ζητηθεί) πιστοποιητικό συμμετοχής και εμπειρίας.

2) Θεατές: Θεωρούνται όσοι δηλώσουν μέχρι και την προηγουμένη του αγώνα την επιθυμία να λάβουν πληροφορίες και να ξεναγηθούν από ανθρώπους της διοργάνωσης. Η πρόσβαση στα σημεία εκκίνησης της ξενάγησης, θα γίνει με προσωπικό όχημα και ευθύνη των ίδιων. Θα υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση από τη διοργάνωση για τον τρόπο και το συνιστώμενο όριο προσπέλασης οχημάτων την ημέρα του αγώνα. Δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση.

3) Κατηγορία Αυτόνομων αθλητών: Η κατηγορία αυτή δημιουργήθηκε με το σκεπτικό να συμμετάσχουν:
• Έμπειροι αθλητές όλων των δρομικών χώρων, που θα δουν αυτόν τον αγώνα σαν απαιτητική ημιαυτόνομη δοκιμασία.
• Έμπειροι ορειβάτες, που αποφάσισαν, χωρίς να βγουν απ’ το ρυθμό τους, να «ενδώσουν», σε μια πιο κοινωνική εκδοχή των συνηθειών τους.
• Αθλητές και αθλούμενοι όλων των μορφών άθλησης, πολύ καλά γυμνασμένοι, που δε βρίσκονται στη φάση της αγωνιστικής τους ετοιμότητας, αλλά θέλγονται απ’ την ιδιαιτερότητα του χώρου ή από κάποια εκφραστική πτυχή του αγώνα.
• Αθλητές δρόμου καλά προετοιμασμένοι, χωρίς ορειβατική αγωνιστική εμπειρία, που επιθυμούν όμως να εισαχθούνστο χώρο του βουνού, μέσα από μια απαιτητική αγωνιστικά, εντυπωσιακή αισθητικά, αλλά τεχνικά πιο οικεία διαδρομή.
• Έμπειροι αθλητές βουνού και δρόμου, που σκοπεύουν να τρέξουν του χρόνου στην αγωνιστική κατηγορία και φέτος επιθυμούν να γνωρίσουν τη διαδρομή.

 

Θεωρούνται ως επίσημα συμμετέχοντες, όσοι δηλώσουν έγκαιρα, πως επιθυμούν να διανύσουν τη διαδρομή με σακίδιο αυτόνομα και φέρουν μαζί τους το διακριτικό συμμετοχής που θα τους αποδοθεί (Το σακίδιο πρέπει να περιέχει νερό σε δοχείο τουλάχιστο 3L, τρόφιμα, φακό κεφαλής, αντιανεμικό, και ό, τι άλλο θεωρεί ο καθένας απαραίτητο.). Η διοργάνωση, μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθειά τους σε τέσσερα σημεία με παροχή νερού (1L για κάθε σταθμό).Η καταγραφή τους, θα γίνεται στα σημεία υδροδότησης, στα μισά της διαδρομής και στον τερματισμό.

 

Η εκκίνησή τους, θα γίνει δύο ώρες νωρίτερα απ’ την αγωνιστική κατηγορία (4 πμ, με φακό κεφαλής) ενώ τα όρια και τα σημεία έγκαιρης προσπέλασης των σημείων ελέγχου και τερματισμού θα είναι κοινά.

 

Θα βραβευτούν με κύπελλο οι τρεις πρώτοι της κατηγορίας ανδρών και οι τρεις πρώτες της κατηγορίας γυναικών (κατηγορία σχηματίζεται με υπερκέραση των δέκα συμμετοχών του ίδιου φύλου. Διαφορετικά, βραβεύεται μόνο ο πρώτος αθλητής.).

 

Όσοι ολοκληρώσουν έγκαιρα την προσπάθεια, θα αναγραφεί το όνομά τους αλφαβητικά στο κοινό αναμνηστικό συμμετοχής στην κατηγορία αυτή, που θα εκδοθεί σε ηλεκτρονική μορφή.

 

Δίπλα απ’ το όνομα, θα αναγράφονται (για όσους δηλώσουν πως το επιθυμούν) τα στατιστικά στοιχεία της διοργάνωσης (π.χ. σειρά τερματισμού, χρόνος κλπ), καθώς και προσωπικά στοιχεία που πιθανώς να κατέγραψαν οι ίδιοι με φορητούς μετρητές και έχουν στείλει στη διοργάνωση.

 

Σε ηλεκτρονική μορφή θα εκδοθεί και το ατομικό πιστοποιητικό συμμετοχής και τερματισμού.

 

Δεν έχουν καμία οικονομική υποχρέωση.

 

Μετά το πέρας της διοργάνωσης και εντός δέκα ημερών, όποιος επιθυμεί (από τους έγκαιρα τερματίζοντες), μπορεί να παραγγείλει αναμνηστικό μπλουζάκι και μετάλλιο με την καταβολή δέκα ευρώ συν έξοδα αποστολής.

 

4) Συναγωνιστικά συμμετέχοντες αθλητές:

Με στόχο την επίδοση και προσχηματικό κίνητρο την οικονομική επιβράβευση, θα υπάρξει μια κατηγορία συμμετεχόντων, που θα την ονομάσουμε συναγωνιστική. Οι διοργανωτές, θα δοκιμαστούν και αυτοί, στην ιδιαίτερα απαιτητική εκδοχή της πρότασης. Η αρχική εγγραφή κοστίζει 40 ευρώ. Σε περίπτωση επιθυμίας για ακύρωση της συμμετοχής:

α) πριν τη λήξη των εγγραφών, το ποσό επιστρέφεται στο ακέραιο.
β) Μετά τη λήξη των εγγραφών και μέχρι τρεις εβδομάδες πριν τον αγώνα, θα επιστρέφονται τα 30 ευρώ μαζί με το μπλουζάκι του αγώνα, με αναγραμμένο το όνομα του αθλητή και το διακριτικό συμμετοχής (επειδή θα έχει ήδη γίνει η παραγγελία. Το μετάλλιο θα παρακρατείται απ΄ τους διοργανωτές).
γ) Μετά τη λήξη των εγγραφών και μέχρι δύο εβδομάδες πριν τον αγώνα, τα 25 ευρώ επιστρέφονται στον αθλητή. Τα υπόλοιπα 15 ευρώ παρακρατούνται απ’ τη διοργάνωση (αφού θα έχει ήδη συνυπολογιστεί και η συμμετοχή στα έξοδα υποστήριξης. Το μπλουζάκι και το διακριτικό συμμετοχής, θα είναι διαθέσιμα στον αθλητή).

* Όλες οι οικονομικές δοσοληψίες, θα γίνονται αυτοπροσώπως (με ταυτότητα, απόδειξη και υπογραφή).
* Σε περίπτωση αδυναμίας προσωπικής παραλαβής των χρημάτων, τα έξοδα αποστολής τα επιβαρύνεται ο αθλητής (θα δοθούν οδηγίες μαζί με την έναρξη των εγγραφών).
* Μετά το πέρας της καθορισμένης ημερομηνίας εγγραφών, ενδέχεται να μην αναγράφεται το όνομα του αθλητή στο μπλουζάκι .

Θεωρούμε πως σ’ αυτή την κατηγορία, οι αθλητές είναι έτοιμοι ψυχοσωματικά και θέλγονται απ΄ την ιδέα, να ελέγξουν τον εαυτό τους, σε μια πιο «οριακή» κατάσταση, με πλήρη υποστήριξη. Σκεφτήκαμε να ενισχύσουμε την παρακίνηση για μια αδιάλειπτη προσπάθεια, δίνοντας «πριμοδότηση» με τη μορφή της επιστροφής των χρημάτων της αρχικής εγγραφής. Επειδή τα οικονομικά μεγέθη της επιστροφής είναι περιορισμένα, θεωρούμε αυτονόητο, πως πρέπει να εκληφθούν σαν παιχνίδι προσωπικής παρακίνησης και τίποτα περισσότερο. Με εκτίμηση όχι μόνο στο ταλέντο, αλλά κυρίως στις στερήσεις και την προσπάθεια των πρωταθλητών του χώρου, προτάξαμε την οικονομική επιβράβευσή τους, θέτοντας την επίδοσή τους σε κεντρική και ουσιαστική θέση στο προτεινόμενο σύστημα πριμοδότησης. Στους ίδιους, αναθέτουμε, μέσα από το πρίσμα της δημοτικότητας, των επιδόσεων και των αγωνιστικών τους επιλογών, να καθορίζουν στο εξής, το ανταποδοτικό μέγεθος των προσπαθειών τους, καθώς και τις προοπτικές επέκτασης της πρότασης.

Παρακαλούμε δείτε με προσοχή την κατανομή του ποσού εγγραφής και τον τρόπο πριμοδότησης.

 

Κατανομή:

• 15 ευρώ = διοργάνωση (τεχνικό μπλουζάκι αθλητή, διακριτικά συμμετοχής, μετάλλια, υποστήριξη).
• 10 ευρώ= Επιστροφή στους έγκαιρα τερματίζοντες. Σε μη έγκαιρο τερματισμό, μοιράζονται στους πρωτεύσαντες αθλητές της γενικής κατηγορίας του αθλητή.
• 15 ευρώ = Θα επιστραφούν στον κάθε αθλητή, ή θα μοιραστούν στους πρώτους αθλητές, όπως αναλύεται παρακάτω.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ.

Ως προς το σκέλος της οικονομικής επιβράβευσης (και μόνο), υπάρχει διάκριση σε:
- Γενική κατηγορία Ανδρών.
- Γενική κατηγορία Γυναικών.

 

Άρα η λέξη «Γενική», αναφέρεται ξεχωριστά για τους άντρες και ξεχωριστά για τις γυναίκες.

 

Ποσοστά οικονομικής επιβράβευσης, διανέμονται και σε τρεις ομαδικές κατηγορίες:
α) Έξι αθλητών (με δύο γυναίκες τουλάχιστον).
β) Πέντε αθλητών (με μία γυναίκα τουλάχιστον).
γ) Τεσσάρων αθλητών (με μία γυναίκα τουλάχιστον).

 

Πριμοδότηση:
Ο χρόνος του πρώτου αθλητή της Γενικής (ξεχωριστά άντρες, γυναίκες), θα είναι η βάση για τον υπολογισμό όλων των κατανομών στον τρόπο πριμοδότησης. Αυτός ο χρόνος, θα εκληφθεί σαν κριτήριο για την επιστροφή χρημάτων ή τη διανομή τους στους πρώτους. Η επίδοση όλων, θα υπολογίζεται σε λεπτά (για διευκόλυνση των υπολογισμών). Αν υποθέσουμε π.χ. πως κάποιος τερματίζει σε μία ώρα και 59¨, γράφουμε 60 λεπτά (τα δευτερόλεπτα εξαλείφονται). Απ’ το χρόνο του πρώτου και ανά δεκάλεπτο καθυστέρησης, θα αφαιρείται ένα ευρώ απ’ το δυνητικό ποσό επαναδιεκδίκησης. Ο εντός του πρώτου δεκαλέπτου τερματισμός, πλην του πρώτου, ταυτίζεται με την επιστροφή του ποσού των 14 ευρώ (η ρύθμιση αυτή, ευνοεί πολύ τους πρώτους τέσσερις, δίχως να επιβαρύνει σημαντικά τους υπόλοιπους αθλητές).

 

Τα χρήματα απ΄ τους εγγραφέντες αθλητές, που δε θα επανακτηθούν, θα μοιραστούν στους πρώτους ως εξής:

• Πρώτος (κάθε) Γενικής = 40%
• Δεύτερος (κάθε) Γενικής = 20%
• Τρίτος (κάθε) Γενικής = 10%
• Τέταρτος (κάθε) Γενικής = 5% (μια παροδική, «ηθική» αποκατάσταση της θέσης αυτής. Όσοι έχουν τερματίσει τέταρτοι με το συνήθη τρόπο απονομών, μπορούν να αντιληφθούν το γιατί).
• Πρώτη ομάδα έξι αθλητών = 10% (άθροισμα των δύο γενικών).
• Πρώτη ομάδα πέντε αθλητών = 7% (άθροισμα των δύο γενικών).
• Πρώτη ομάδα τεσσάρων αθλητών = 3% (άθροισμα των δύο γενικών).
• Συντελεστές σταθμών = 5% (άθροισμα των δύο γενικών).

 

Το τελευταίο, ισχύει μόνο, αν η παρακίνηση και η διευκόλυνση των αθλητών, συμβάλει στον έγκαιρο τερματισμό τουλάχιστον του 85% αυτών ανά κατηγορία.

 

Αλλιώς, πάνε στον πρώτο αθλητή των γενικών κατηγοριών.

* Σε περίπτωση κοινού τερματισμού, η κατάταξη θα κριθεί με κλήρωση.
* Σε περίπτωση μη απαρτίας των θέσεων που αμείβονται (η αναφορά είναι κυρίως για την ομαδική κατηγορία), το ποσοστό θα διανέμεται, αντίστοιχα, στους πρώτους της γενικής.
* Στις ομαδικές κατηγορίες, αθροίζονται οι καλύτεροι χρόνοι των αθλητών κάθε ομάδας.

 

Φυσικά χαρακτηριστικά διαδρομής:

• Πανοραμική θέαση, που στα ψηλότερα σημεία επεκτείνεται περιφερειακά μέχρι την Πίνδο, τη Στερεά Ελλάδα, το Αιγαίο, τον Άθω και τα βουνά της Μακεδονίας.
• Εναλλαγή κλιματικών παραμέτρων.
• Πιθανότητα (για τους παρατηρητικούς, μάλλον σιγουριά) παρατήρησης ομάδων ημιάγριων αλόγων ή αγριοκάτσικων.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά διαδρομής:

• Τεχνική διάνοιξη, με δυνατότητα πρόσβασης τροχοφόρων στο μέγιστο μέρος της διαδρομής. Για το όριο πρόσβασης των οχημάτων, θα δοθούν αναλυτικές προτάσεις απ’ τα μέσα προβολής της διοργάνωσης, που θα εναρμονίζονται με το οικοσύστημα της περιοχής.
• Δύο χιλιόμετρα περίπου (συν δύο από τη σχεδόν κοινή επιστροφή) καλογραμμένο, ακίνδυνο μονοπάτι, μέρος του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε4, στο ψηλότερο σημείο του αγώνα, στη μέση της διαδρομής.
• Σύντομα, ευχάριστα, συνδετικά της κύριας διαδρομής, ανηφορικά μονοπάτια στην αφετηρία, για την αισθητική αναβάθμιση της διαδρομής, αλλά και για την πλήρωση του 20% που απαιτείται για το χαρακτηρισμό του αγώνα ως ορειβατικού.

Οι αρχικές χαράξεις των διοργανωτών προσανατολίζονταν στον τυπικό χαρακτηρισμό του αγώνα, ως αγώνα δρόμου (το μονοπάτι υπολειπόταν του 20% της διαδρομής). Μετά όμως από παραίνεση φίλων αθλητών του βουνού, για ένταξη στο σύστημα συλλογής βαθμών του Ο.Μ., μας οδήγησαν σε κάποιες μικροαλλαγές απ’ τον αρχικό σχεδιασμό. Ενώσαμε λοιπόν κάποια καλογραμμένα μονοπάτια, μόνο στο ανέβασμα (που δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη τεχνική). Αφαιρέσαμε μονοπάτι και προσθέσαμε δρόμο στο κατηφορικό τμήμα του αγώνα, ώστε να ευνοηθούν οι αθλητές δρόμου (δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές δεξιότητες), και να επισπευτεί ο χρόνος τερματισμού.Έτσι καταλήξαμε σε μια διαδρομή ιδιαίτερα απαιτητική σωματικά, αλλά ευχάριστη και ασφαλής, με δυνατότητα συλλογής τυπικών ορειβατικών αγωνιστικών διαπιστευτηρίων (βαθμών), αλλά και αντιπροσωπευτικών εμπειριών βουνού από τους αθλητές δρόμου.

 

• Μεγάλη υψομετρική διακύμανση.
• Κίνηση για μεγάλο μέρος της διαδρομής, σε υψόμετρα πάνω απ΄ τα 2000 μέτρα, στην καρδιά του βουνού.

 

Γενικά διοργανωτικά χαρακτηριστικά επαυξημένης ασφάλειας, ψυχαγωγίας, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, προβολής:

 

Αν και υπάρχει η δυνατότητα κυκλικής μετακίνησης, επιλέξαμε το ίχνος της διαδρομής στην επιστροφή, να ταυτίζεται με αυτό της ανάβασης (μπρος – πίσω), επειδή κρίναμε πως προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, επαυξάνοντας την ασφάλεια και το αγωνιστικό και αισθητηριακό ενδιαφέρον των αθλητών.

 

Συγκεκριμένα:

• Δίνεται η δυνατότητα του μέγιστου βαθμού ελέγχου και ευελιξίας του αγώνα σε περίπτωση απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων.
• Σε περίπτωση πυκνής ομίχλης, εξασφαλίζεται για τους λιγότερο έμπειρους η αβίαστη παραμονή στο ίχνος της διαδρομής και η ψυχολογική αναπτέρωση από συναντήσεις με συναθλητές, φιλάθλους ή ανθρώπους της διοργάνωσης.
• Διπλασιάζεται ο αριθμός των σταθμών ενεργειακής υποστήριξης (16) και κατανέμονται σε πυκνότερη διάταξη οι ελεγκτές ασφάλειας, ώστε να υπάρχει μια ρέουσα εκτίμηση για την κατάσταση της κίνησης όλου του όγκου των αθλητών. Θα επιδιωχθεί, μετά από κάθε σχεδόν στροφή, ο αθλητής να αισθάνεται (να βλέπει ή να ακούει) ανθρώπινη παρουσία.
• Παρέχεται η δυνατότητα αντίληψης της εξέλιξης του αγώνα (λόγω κλίσης) σε μεγάλο οπτικό εύρος, από τους ίδιους τους αθλητές.
• Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους αθλητές, να αλληλοσυναντηθούν, σε μια κατάσταση υπερβατικής σωματικής και συναισθηματικής φόρτισης, δημιουργώντας για όλους, ένα ευνοϊκό κλίμα διαρκούς, αμφίδρομης παρακίνησης, για επίδοση και αλληλογνωριμία.
• Δημιουργούνται προϋποθέσεις για σχετικά εύκολη παρακολούθηση του αγώνα απ’ τους φιλάθλους (με τις υποδείξεις των διοργανωτών, για όσους το επιθυμούν), από συγκεκριμένα σημεία με πανοραμική θέα.
• Αναδεικνύεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής με προοπτικές ελεγχόμενης και ήπιας προσέγγισης, (απόρροια των παραπάνω γενικών ρυθμίσεων, αλλά και με ειδικά επιπρόσθετα μέτρα που επισημαίνονται παρακάτω).
• Θα αναπτυχθούν αλληλοσυνδεόμενες δραστηριότητες, με προοπτικές ανάδειξης των παρολύμπιων κοινοτήτων: Καλυβίων, Καρυάς, Κοκκινοπηλού, Κρυόβρυσης, Ολυμπιάδας, Σκοπιάς, Σπαρμού (θα ακολουθήσουν διευκρινήσεις σε ανακοινώσεις απ’ τα μέσα επικοινωνίας της διοργάνωσης).

 

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης αντιλαμβάνονται την αδιάλειπτη, αμφίδρομη, ανθρώπινη επικοινωνία και αλληλεπίδραση, σαν κέρδος ζωτικής σημασίας. Αν και ο χώρος διαμονής και η επαγγελματική τους ενασχόληση δε συσχετίζονται, έχουν κοινό σημείο σύγκλισης, τα έντονα βιώματα που αποκόμισαν, απ’ τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Στις αισθήσεις και τη φαντασία όσων εξακολουθούν να νοιώθουν, απευθυνόμαστε, όταν σας καλούμε να κατακτήσουμε τον Όλυμπο. Στην αντιληπτική ευελιξία, όσων μπορούν να διαχειριστούν με ευχέρεια την αρμονία, απευθυνόμαστε, όταν σας προκαλούμε να δοκιμάσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις και τις αντοχές μας. Η εξωτερική, φυσική δοκιμασία, θα έχει μέτρο επιτυχίας την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Η εσωτερική, το βαθμό της ανεξαρτησίας μας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 7/8/2016

 

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ:

- Κατηγορία Αυτόνομων: 04:00 π.μ.
- Κατηγορία Συναγωνιστική: 06:00

 

ΑΦΕΤΗΡΙΑ-ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Πλατανόδασος Ολυμπιάδας-Σπαρμού.

 

ΜΗΚΟΣ: Περίπου 47 χιλιόμετρα.

 

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗ ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ: 2800μ

 

ΠΕΔΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ: Κυρίως τεχνική διάνοιξη, με δυνατότητα πρόσβασης τροχοφόρων, καλογραμμένα, ευδιάκριτα μονοπάτια.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Μπορούν να συμμετάσχουν αθλητές, με συμπληρωμένη ηλικία, άνω των 20 ετών, την ημέρα του αγώνα. Ο τερματισμός σε υπερμαραθώνιες και μαραθώνιες προσπάθειες, καθώς και η συμμετοχή σε αγώνες βουνού άνω των τριάντα χιλιομέτρων, είναι ένας δείκτης εμπειρίας (όχι όμως και αγωνιστικής ετοιμότητας). Θα υπάρξει προσωπική επικοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να συνεκτιμηθεί (όχι να κριθεί) η αγωνιστική τους ετοιμότητα.

 

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων απαιτήσεων του αγώνα, θεωρείται απαραίτητος ένας ιατρικός έλεγχος των συμμετεχόντων τους τελευταίους έξι μήνες. Έτσι ο κάθε αθλητής θα γνωρίζει αν η κατάσταση της υγείας του, του επιτρέπει να πάρει μέρος σε αυτόν.
Η διοργάνωση δε ζητάει από τους αθλητές κανενός είδους πιστοποιητικό υγείας, καθώς θεωρεί τους ίδιους υπεύθυνους γι’ αυτό.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η Διοργάνωση δε φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα στην υγεία ή τη σωματική ακεραιότητα (τραυματισμό ή και θάνατο) των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα. Ο κάθε αθλητής πρέπει να γνωρίζει τους δυνητικούς κινδύνους που συνεπάγεται ένας αγώνας τρεξίματος σε ορεινό περιβάλλον με αραιό οξυγόνο (υψόμετρα 2000μ. - 2900μ.). Με τη συμμετοχή του στον αγώνα, αποδέχεται αυτόματα την πλήρη ανάληψη της προσωπικής του ευθύνης, αλλά και την απαλλαγή των διοργανωτών από ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, ή σοβαρού κινδύνου, στον οποίο μπορεί να εκτεθεί ο ίδιος.

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: H διαδρομή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα απαιτητική, εξαιτίας της μεγάλης θετικής υψομετρικής, και του αραιού οξυγόνου (κίνηση για 20 χιλιόμετρα {12ο -32ο} σε υψόμετρο πάνω απ’ τα 2000 μ.).
Αν υπάρξει πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα εκτιμηθεί αν ο αγώνας καθυστερήσει, επισπευτεί, τροποποιηθεί, ή ματαιωθεί στο σύνολό του. Στην τελευταία περίπτωση, η διοργάνωση θα παρακρατήσει μόνο το ποσό των 15 ευρώ, για το λόγο που αναφέρεται παραπάνω.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ – ΕΠΑΘΛΑ.

ΚΥΠΕΛΛΑ:
Ατομικό: Οι τρεις πρώτοι της αγωνιστικής κατηγορίας Ανδρών και Γυναικών. Οι τρεις πρώτοι της ημιαυτόνομης κατηγορίας Ανδρών και Γυναικών.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ:
Στους τερματίζοντες της αγωνιστικής κατηγορίας.Για την ημιαυτόνομη κατηγορία, δείτε παραπάνω.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ.
Σε όλους τους τερματίζοντες, όλων των κατηγοριών.
*Για περισσότερες λεπτομέρειες ανατρέξτε στις κατηγορίες συμμετεχόντων και στο σύστημα πριμοδότησης.
*Στη συναγωνιστική κατηγορία, δεν ισχύει ο περιορισμός της υπέρβασης των δέκα συμμετοχών.

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Διοργάνωση κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφισης και κινηματογράφησης του αγώνα. Κάθε αθλητής λοιπόν, αυτόματα, αποδέχεται τον κανονισμό αυτόν, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση.

 

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΗ
Όσο διαρκεί ο αγώνας, ο κάθε αθλητής που συμμετέχει είναι υποχρεωμένος να φέρει σε εμφανές σημείο το διακριτικό του, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος των συμμετεχόντων. Οι διοργανωτές, επιθυμώντας να κάνουμε το πρώτο βήμα για μια πιο προσωποποιημένη έκφραση της εκδήλωσης, θα τυπώσουμε διακριτικά μόνο με το όνομα των αθλητών (δίχως αριθμό). Επιτρέπεται, για όποιον το επιθυμεί, έπειτα από επικοινωνία με τους διοργανωτές, να κατασκευάσει μόνος το διακριτικό του, όπως το επιθυμεί.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΗ- ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
Περισσότερες λεπτομέρειες, θα δοθούν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του αγώνα.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ο κάθε αθλητής είναι υποχρεωμένος να φέρει μαζί του υδροδοχείο χωρητικότητας τουλάχιστον 500ml υγρών. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, η υδροδότηση δεν θα γίνεται σε πλαστικά ποτηράκια. Για την αυτόνομη κατηγορία απαιτείται φακός κεφαλής και σακίδιο με 3Lνερό τουλάχιστον, τροφή και αντιανεμικό.

Προαιρετικά συστήνεται:
1. Αδιάβροχο μπουφάν.
2. Αλουμινοκουβέρτα.
3. Δεύτερος φακός κεφαλής.
5. Καπέλο ηλίου κ αντηλιακό.
6. Μακρυμάνικο μπλουζάκι.

Επίσης, αν κανείς το επιθυμεί, μπορεί να έχει μαζί του αντικείμενα που θεωρεί απαραίτητα, όπως: κινητό τηλέφωνο, μπατόν πεζοπορίας, γυαλιά ηλίου, γάντια, υγρά, Φαρμακείο (αιμοστατικό σπρέι, ελαστικός επίδεσμος) κ.α.

Οι Διοργανωτές, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ενδέχεται να κρίνουν σαν υποχρεωτική τη χρήση υλικών που στην προκήρυξη αναγράφονται ως προαιρετικά. Οι αθλητές θα ενημερώνονται για τις εξελίξεις απ΄ τα μέσα επικοινωνίας της διοργάνωσης ή με προσωπική επικοινωνία.

 

ΠΟΙΝΕΣ
Ο αθλητής αποκλείεται από τον αγώνα, αν υποπέσει σε κάποιο απ’ τα παρακάτω παραπτώματα.
- Απώλεια-παράκαμψη σημείου ελέγχου.
- Χρήση μεταφορικού μέσου, ή εξωτερική υποβοήθηση στη μετακίνησή του.
- Έκθεσή του σε κίνδυνο από απουσία στοιχειώδους εξοπλισμού.
- Εκπρόθεσμη αναχώρηση από Σταθμό με χρονικό όριο αποκλεισμού.
- Άρνηση συμμόρφωσης στις υποδείξεις εξουσιοδοτημένων προσώπων της διοργάνωσης.
- Εσκεμμένη απόρριψη σκουπιδιών στη διαδρομή.
- Απώλεια, διακριτικού συμμετοχής.

 

ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΕΓΚΥΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ
20.00 μ.μ. .

 

ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ
1. Σταθμός Σμέος 13ο χιλ 10..π.μ
2. Καταφύγιο Χριστάκη 20ο χιλ 12μεσημέρι.
3. Καταφύγιο Χριστάκη 25ο χιλ 14.00μ.μ.
4. Σταθμός Σμέος 32ο χιλ 16.00μ.μ.

 

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Αθλητής που θα εγκαταλείψει τον αγώνα, θα πρέπει να απευθυνθεί στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου, να παραδώσει το διακριτικό του και να ενημερωθεί για τον τρόπο μεταφοράς του στην αφετηρία.

 

ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
- Υπάρχουσα σήμανση μονοπατιών.
- Πινακίδες (που θα αφαιρεθούν μετά τη λήξη του αγώνα).

 

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ – ΥΔΡΟΔΟΣΙΑ.
Θα υπάρχουν 16 σταθμοί. Λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα.
Μόνο στα σημεία αυτά, θα υπάρχει σάκος απορριμμάτων.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ.
1. Σταθμοί ανεφοδιασμού
2. Διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Θα ισχύσει ο στατιστικός εμπλουτισμός των αποτελεσμάτων, όπως ορίζεται παραπάνω.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η υποβολή ερωτήσεων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή (αντί για προεγγραφή), θα γίνονται μέσω των e-mail που δίνονται στο τέλος, ξεκινώντας απ’ τις 12 Οκτωβρίου 2015. Θα επακολουθήσει προσωπική επικοινωνία και ενημέρωση από τους διοργανωτές. Η τελική εγγραφή στον κατάλογο των συμμετεχόντων, θα γίνει κατά τη διάρκεια της τυπικής ημερομηνίας έναρξης και λήξης των εγγραφών, που θα οριστεί αργότερα. Πριν την τελική εγγραφή, οι διοργανωτές θα στείλουν ατομική ειδοποίηση για επιβεβαίωση στους αθλητές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Η σειρά ειδοποίησης, θα γίνεται με βάση την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ η σειρά εγγραφής, με βάση την ημερομηνία επιβεβαίωσης της εγγραφής τους. Αυτή κατοχυρώνεται, με την ημερομηνία αποστολής του mail επιβεβαίωσης προς τη διοργάνωση. Η κατοχύρωση της συμμετοχής στη συναγωνιστική πρόταση, προϋποθέτει την καταβολή του οικονομικού κόστους (θα δοθούν πληροφορίες, ταυτόχρονα με την ημερομηνία έναρξης των τυπικών εγγραφών). Τυχόν χορηγίες σε περιορισμένη ποσότητα, θα εξαντλούνται στους πρώτους χρονολογικά, στη σειρά εγγραφής αθλητές όλων των κατηγοριών και θα παραδίδονται με προσωπική παρουσία, κατά την παραλαβή των διακριτικών συμμετοχής τους. Η διοργάνωση για φέτος, μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια μέχρι 300 αθλητών για κάθε κατηγορία.

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ανατρέξτε στο σημείο «ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ».

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ
Η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης των παρόντων κανονισμών, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.

 

Την προσπάθεια ξεκινούν αλφαβητικά:

- Ζάνας Νίκος. 6951956228 [email protected]
- Κουτσιούκης Κώστας. 6977138906 [email protected]
- Μπίλης Γρηγόρης. 6975673796 [email protected]
- Χατζής Δημήτρης. 6972469549 [email protected]

Facebook: Ορειβατικός Σύλλογος Σαλαμίνας

Υπό δοκιμή site: ΖΕΥΣ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ