Ιστορία: Το Χρονολόγιο της Κατάκτησης του Βόρειου Πόλου - Μέρος ΙΙI (1886-2000)

Από 30 Ιαν 2003

Η προσπάθεια του ανθρώπου να φτάσει στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη ανάγεται στην αρχαιότητα ακόμα και αντανακλά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανήσυχο πνεύμα της ανθρώπινης φύσης. Η ιστορία της αναζήτησης και της κατάκτησης του βορειότερου σημείου του πλανήτη δεν θα μπορούσε –εξαιτίας της αδυσώπητης φύσης της Αρκτικής- να είναι μια ιστορία γεμάτη ηρωισμό αλλά και ατέλειωτα δράματα που παίχτηκαν στις παγωμένες αχανείς εκτάσεις του μακρινού βορρά. Αρχικά η Αρκτική εξερεύνηση συνδέθηκε στενά με την ικανοποίηση οικονομικών επιδιώξεων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Πολύ αργότερα (μόλις στον 20ο αιώνα) ήρθαν οι γνήσιες προσπάθειες των adventurers, των ανθρώπων της περιπέτειας, που προσπάθησαν μέσα από τις αποστολές τους να ανακαλύψουν και τα δικά τους προσωπικά όρια. Διαβάστε ένα σύντομο χρονικό της Αρκτικής εξερεύνησης (με τη βοήθεια του Antarctica.org), μιας ιστορίας με συναρπαστική εξέλιξη και σπουδαίους πρωταγωνιστές.

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΟΛΟΥ   ΜΕΡΟΣ Ι   |   ΜΕΡΟΣ ΙΙ

1886-1894: Ο αξιωματικός του Ναυτικού των Η.Π.Α., Robert Peary, αφιέρωσε την ζωή του στην κατάκτηση του Βόρειου Πόλου. Η πρώτη του επαφή με την Γροιλανδία έγινε το 1886. Ακολούθησαν αργότερα, μια αποστολή στην βόρεια Γροιλανδία (1891/1892), ένα οδοιπορικό που απέδειξε ότι η «πράσινη στεριά» ήταν νησί (1893) και όχι μια ήπειρος που έφτανε ως τον πόλο, μια διάσχιση της Γροιλανδίας 800km (1894). Όλα αυτά αποτέλεσαν την προθέρμανση για την πρώτη του αποστολή στον Βόρειο Πόλο.

1898-1902: Ο Peary, ηγείται αποστολής προς αναζήτηση του Βόρειου Πόλου, συνοδευόμενος από τον φίλο και πιστό του συνοδό Henson. Δεν κατορθώνει να ξεπεράσει τον 84ο παράλληλο, αλλά κάνει σημαντικές παρατηρήσεις στην Ellesmere Land.

1903: Ο Roald Amundsen θέτει μέγιστη προθεσμία πέντε χρόνων, για να ολοκληρώσει ένα ταξίδι στο οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιήσει επιστημονικές μετρήσεις κοντά στον μαγνητικό πόλο και ακόμα να εγκαινιάσει το Βορειοδυτικό Πέρασμα μέσω του Βερίγγειου Πορθμού. Επτά άνθρωποι προετοιμάζονται για το ταξίδι και στο αμπάρι του Gjoa υπάρχουν προμήθειες που αρκούν για πέντε χρόνια, καύσιμα για τις μηχανές, σκυλιά για έλκηθρα και άφθονος εφεδρικός εξοπλισμός.
Στα 3 χρόνια του ταξιδιού (1903-1906), ο Νορβηγός ναυτικός και εξερευνητής, διέπλευσε πρώτος με το 20μετρο φαλαινοθηρικό Gjoa το Βορειοδυτικό Πέρασμα, μια ύπουλη, κυκλωμένη από πάγους διαδρομή, που περιελίσσεται μεταξύ του ηπειρωτικού Βόρειου Καναδά και των Αρκτικών Καναδικών νησιών. Παρέμεινε δύο χρόνια στο Gjoa Haven, στα νότια παράλια του King William Island, πραγματοποιώντας μαγνητικές, μετεωρολογικές, αστρονομικές, ζωολογικές, γεωγραφικές και ανθρωπολογικές παρατηρήσεις. Το Gjoa ξεχειμώνιασε για τρίτη φόρα, κοντά στις εκβολές του ποταμού Mackenzie, πριν καταφέρει να περάσει τον Βερίγγειο Πορθμό το 1906, στο ταξίδι της επιστροφής.

1908-1909: Νέα αποστολή του Peary με το πλοίο Theodore Roosevelt. Την 1η Μαρτίου, ο ίδιος και οι 23 άνδρες της ομάδας του – που ο Nansen αποκαλούσε «οι καλύτεροι μεταξύ αυτών που επιχειρούν την κατάκτηση του Πόλου» - ξεκίνησαν από το νησί Ellesmere για την τρίτη και τελευταία αναζήτηση του Βόρειου Πόλου. Στις 6 Απριλίου 1909 έξι άνδρες, οι Peary, Henson και τέσσερις Inuit, θα είναι οι μόνοι μάρτυρες της ύψωσης της Αμερικανικής σημαίας στον Βόρειο Πόλο.
Ο Peary ανακοινώνει την επίτευξη του στόχου, σε τηλεγράφημα που στέλνει στις Η.Π.Α. με το μήνυμα: «Η αστερόεσσα κυματίζει στον Βόρειο Πόλο». Δεν ήξερε ότι ένα άλλο τηλεγράφημα που έφτασε πέντε μέρες νωρίτερα, ανέφερε πως ο συμπατριώτης του Frederick Cook, ο χειρούργος της αποστολής Peary στην Β. Γροιλανδία το 1891-92, είχε φτάσει στον Βόρειο Πόλο στις 21 Απριλίου 1908 – ένα χρόνο νωρίτερα.

1918: Ο Amundsen, επαναλαμβάνοντας το καλομελετημένο σχέδιο του Nansen να αφήσει το πλοίο του να οδηγηθεί στον Βόρειο Πόλο από το θαλάσσιο ρεύμα, καταλήγει σε αποτυχία, καθώς το καινούργιο πλοίο του, Maud, παγιδεύεται στους πάγους.

1921: Ο Roald Amundsen, διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της κατάκτησης του πόλου, αφήνοντας το Maud στα χέρια του πλοίαρχου Wisting, για να φτάσει ο ίδιος ως εκεί με πηδαλιουχούμενο αερόστατο από την Αλάσκα. Το πλοίο σχεδόν διαλύεται στους πάγους, ενώ χαλάει το σύστημα προσγείωσης του αερόστατου κατά την επιστροφή από εκπαιδευτική πτήση. Οι δύο προσπάθειες να φτάσει στον πόλο αποτυγχάνουν.

1926: Ο αξιωματικός του Ναυτικού των Η.Π.Α. Richard Byrd, ισχυρίζεται ότι στις 9 Μαΐου με το αεροπλάνο Josephine Ford, που απογειώθηκε από το Spitsbergen (Γροιλανδία), πέταξε πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Συνεπιβάτης του, ο επίσης Αμερικανός Floyd Bennett, ενθουσιώδης οπαδός της αεροπορίας. Από στοιχεία που προκύπτουν από σημειώσεις του Byrd, αυτή η πτήση θεωρείται απίθανο να πραγματοποιήθηκε ποτέ.

1926: Οι Roald Amundsen, Lincoln Ellsworth και έντεκα ακόμη άτομα, ταξιδεύουν με το αερόστατο Norge, που σχεδίασε και πιλοτάρει ο αεροναυπηγός μηχανικός, συνταγματάρχης του Ιταλικού στρατού, Umberto Nobile. Το Norge απογειώνεται από το Svalbard και προσγειώνεται στην Αλάσκα, αφού πέταξε πάνω από τον Βόρειο Πόλο στις 12 Μαΐου 1926.

1928: Ο συνταγματάρχης Umberto Nobile, αναχωρεί για δεύτερη φορά με αερόστατο για τον Βόρειο Πόλο. Φτάνει με επιτυχία στον πόλο, αλλά κατά την επιστροφή, το αερόστατο θα συντριβεί στους πάγους με αποτέλεσμα οκτώ από τα δεκάξι μέλη της αποστολής να χάσουν την ζωή τους. Ο Roald Amundsen ηγείται μιας από τις αποστολές διάσωσης που οργανώνονται. Αυτό θα είναι και το τελευταίο ταξίδι του στον παγωμένο Βορρά. Ο Amundsen σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα.

1937: Ο Ivan Papanin (USSR) και οι σύντροφοί του, αναχωρούν από το αρχιπέλαγος Franz-Josef με αεροπλάνο και εγκαθιστούν την πρώτη προσωρινή βάση στις 89ο 26’ Β, στις 21 Μαΐου. Οι Papanin, Evgueny Fedorov, Petr Chirchov και Ernest Krenkel, κάνουν μετεωρολογικές, υδρογραφικές και άλλες επιστημονικές παρατηρήσεις μέχρι να περισυλλεγούν από παγοθραυστικό, στις 19 Φεβρουαρίου 1938 κοντά στο Scoresby Sound.

1937: Το νησί Rudolf γίνεται κέντρο ανεφοδιασμού σοβιετικών αεροσκαφών που επιχειρούν υπέρ-αρκτικές πτήσεις. Δύο απ’ αυτές, με πιλότους τους Mikhail Gromov και Georgiy Baidukov, ξεκίνησαν από την Μόσχα και πετώντας πάνω από τον Βόρειο Πόλο, έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε τρεις μέρες. Μια τρίτη πτήση είχε τραγική έκβαση. Τον Αύγουστο του 1937, ο πιλότος Sigismund Levenavskiy, χάθηκε κάπου στην διαδρομή και οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό του απέβησαν άκαρπες.

1948: Τρία αεροσκάφη LI 2, με πιλότους τους Ivan Cherevichny, Kotov και Vitali Maslennikov, και τέσσερις Ρώσους επιστήμονες επιβάτες, προσγειώνονται στις 90ο Β στις 23 Απριλίου.

1949: Οι Vitali Volovitch και Andrei Medvedef (USSR), πήδηξαν με αλεξίπτωτο στον Βόρειο Πόλο στις 9 Μαΐου.

1958: Πρώτη υποθαλάσσια άφιξη στις 90ο Β στις 3 Αυγούστου, από το πλήρωμα του Αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου Nautilus.

1959: Το πυρηνικό υποβρύχιο Skate (Η.Π.Α.), είναι το πρώτο υποβρύχιο που σπάει τον πάγο και αναδύεται στον Βόρειο Πόλο στις 17 Μαρτίου.

1968: Ο Ralph Plaisted και οι τρεις Αμερικανοί σύντροφοί του είναι οι πρώτοι που φτάνουν στον Βόρειο πόλο με μηχανοκίνητα επίγεια μέσα (snowmobiles) στις 19 Απριλίου 1968. Πρόκειται για την πρώτη επιστημονικά εξακριβωμένη “επίγεια” άφιξη στον Βόρειο Πόλο, καθώς καταγράφηκε από μετεωρολογικό αεροπλάνο της Αεροπορίας των Η.Π.Α. (υποστήριξη από αέρα).

1969: Οι Wally Herbert, Kenneth Hedges, Allan Gili και Roy Koemer (Βρετανία), μέλη της αποστολής Trans-Arctic επιχειρούν την διάσχιση του Αρκτικού Ωκεανού (Αλάσκα - Svalbard), με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά. Η πρώτη επίγεια μη μηχανοκίνητη άφιξη στον Βόρειο Πόλο σημειώνεται στις 6 Απριλίου (υποστήριξη από αέρα).

1971: Μια διεθνής αποστολή, αποτελούμενη από 4 Χιλιανούς, 2 Δανούς και 13 Inuit, αναχωρεί από το ακρωτήριο Columbia στις 2 Απριλίου με έλκηθρα σκύλων, φτάνει στις 90ο Β στις 19 Μαΐου και συνεχίζει ως την Βάση Τ3 (85ο 04’ Β), όπου καταλήγει στις 11 Ιουνίου.

1977: Το ατομικό παγοθραυστικό Arktika, είναι το πρώτο πλοίο που φτάνει από την επιφάνεια στις 90ο Β στις 17 Αυγούστου.

1978: Ο Kaneshige Ikeda, τρεις Ιάπωνες και ο Peter Peary (ο Inuk εγγονός του Robert Peary), αναχωρούν από το ακρωτήριο Columbia με έλκηθρο που σέρνουν σκυλιά και φτάνουν στις 90ο Β στις 28 Απριλίου (ανεφοδιασμός από αέρα).

1978: Ο Ιάπωνας Naomi Uemura, ξεκινάει από το ακρωτήριο Columbia με έλκηθρο σκύλων, φτάνει στις 90ο Β στις 6 Μαρτίου και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε αυτό το ταξίδι σόλο.

1979: Οι Ρώσοι Dmitri Shparo, Yuri Klemelevsky, Vladimir Ledenev, Anatoly Melnikov, Vassily Shishkarev, Vladimir Rakmanov και Vadim Davidov, ξεκινούν από το νησί Henrietta στις 16 Μαρτίου, φτάνουν στις 90ο Β στις 31 Μαΐου με σκι, χωρίς έλκηθρα (4 ανεφοδιασμοί). Είναι η πρώτη άφιξη στον Β. Πόλο χωρίς έλκηθρα σκύλων.

1984: Ο Jussi Kauma και οι πέντε σύντροφοί του (Φιλανδία), φτάνουν στις 90ο Β στις 20 Μαΐου, σέρνοντας τα pulkas τους με εφόδια.

1986: Οι D. Shparo, A. Fediakov, Y. Khemelevski, A. Rozoumienko, M. Malakhov, F. Konyukov, A. Bielaiev, V. Shishkarev, V. Ledenev, V. Kondratko, A. Melnikov, αναχώρησαν στις 29 Ιανουαρίου από την προσωρινή βάση PN-2 (82ο Β –174ο 55’Δ), έφτασαν στον πόλο και κατέληξαν στην βάση PN-27 (85ο14’ Β -147ο Α) στις 7 Μαρτίου, με σκι μεταφέροντας οι ίδιοι τον εξοπλισμό τους (1 ανεφοδιασμός).

1986: Οι W. Steger, P. Schurke, G. Carroll, Ann Bancroft (πρώτη γυναίκα στον Βόρειο Πόλο) από τις Η.Π.Α., Bobby και Richard Weber (Καναδάς), ξεκινούν με έλκηθρα σκύλων από το Drep Camp (Ellesmere) στις 8 Μαρτίου, φτάνουν στις 90ο Β στις 2 Μαΐου. Είναι η πρώτη αποστολή με έλκηθρα σκύλων στον Βόρειο Πόλο χωρίς ανεφοδιασμό.

1986: Ο Jean-Luis Etienne, αναχωρεί από το Ward-Hunt στις 9 Μαρτίου και φτάνει στις 90ο Β στις 11 Μαΐου (5 ανεφοδιασμοί). Είναι η πρώτη σόλο άφιξη στον πόλο χωρίς σκύλους με ανθρώπινες δυνάμεις.

1987: Ο S. Kazama (Ιαπωνία) φτάνει στις 90ο Β με μοτοσικλέτα, με υποστήριξη από snowmobile.

1988: Η Ρωσο-Καναδική αποστολή (D. Shparo, A. Beliaev, F. Konyukov, V. Ledenev, M. Malakhov, A. Melnikov, A. Fediakov, Y. Khmelevsky, V. Shishkarev – USSR – R. Weber, L. Dexter, C. Holloway, M. Buxton – Καναδάς), αναχωρεί από το ακρωτήριο Arkticheskiy, φτάνει στις 90o Β στα τέλη του Απρίλη και συνεχίζει για το ακρωτήριο Columbia, όπου φτάνει μετά από 91 μέρες.

1989: Οι Robert Swan (GB), Mikhail Malakhov (USSR), Ruppert Summerson (GB), Darryl E. Roberts (USA), Hiro Onishi (Ιαπωνία), Graeme Joy (Αυστραλία), Arved Fuchs (Ali.) Angus Kaanerk Cockney (Inuk, Καναδάς) ξεκινούν από το ακρωτήριο Aldrich (Ellesmere Land) στις 20 Μαρτίου και φτάνουν στον Βόρειο Πόλο στις 14 Μαΐου, με τα πόδια, σέρνοντας τα έλκηθρα τους (με ανεφοδιασμούς).


1990: Ρωσική πενταμελής ομάδα (V. Chukov, V. Iarovoy, V. Loscits, A. Podriadchikov, V. Kaushan) αναχωρεί από το ακρωτήριο Arktichevsky στις 10 Μαρτίου και φτάνει στις 90ο στις 15 Μαϊου, με τα πόδια τραβώντας τα έλκηθρα μόνοι τους (ένας ανεφοδιασμός).

1990: Οι Νορβηγοί Borge Ousland και Erling Kagge, ξεκινούν από το Ward-Hunt στις 8 Μαρτίου, φτάνουν στις 90ο στις 4 Μαϊου, με τα πόδια (ένας ανεφοδιασμός)

1990: Ο Feodor Konyukov, φεύγει μόνος από το ακρωτήριο Arkticheskiy στις 2 Μαρτίου, φτάνει στις 90ο Β στις 5 Μαΐου, σέρνοντας το έλκηθρο με τις προμήθειές του, με μια μετακίνηση 200km από ελικόπτερο.

1991: Ο Κορεάτης Y. Hou Choi, φτάνει στις 90ο Β, σέρνοντας μόνος το έλκηθρο με τις προμήθειες (με ανεφοδιασμούς).

1992: Ο Καναδός Richard Weber και ο Ρώσος Mikhail Malakhov, αναχωρούν από το Ward-Hunt στις 13 Μαρτίου, φτάνουν σε πλάτος 89ο 39΄ στις 14 Ιουνίου και επιστρέφουν προς την κατεύθυνση του ακρωτηρίου Columbia (ανασύρονται από ελικόπτερο στις 88ο 50΄ στις 21 Ιουνίου) με τα πόδια, τραβώντας τα έλκηθρά τους και χωρίς ανεφοδιασμό.

1992: Οι Willy Gautvik και Per Einar Bakke (Νορβηγία), ξεκινούν από την Ρωσική πλευρά, φτάνουν στις 90ο Β στις 12 Μαΐου, σέρνοντας μόνοι τους έλκηθρα με τα εφόδιά τους. Στην διαδρομή δέχονται εφόδια από αέρα. Από τον πόλο συνεχίζουν προς τις Καναδικές ακτές μέχρι την αποκομιδή τους στις 88ο 05’ Β στις 3 Ιουνίου.

1994: Πρώτη σόλο άφιξη από τον Νορβηγό Borge Ousland, χωρίς υποστήριξη και ανεφοδιασμό.

1995: Ο Richard Weber (Καναδάς) και ο Mikhail Malakhov (Ρωσία), ξεκινούν (για δεύτερη φορά μετά το 1992) από το Ward-Hunt στις 14 Φεβρουαρίου, φτάνουν στις 90ο Β και επιστρέφουν στο Ward-Hunt στις 15 Ιουνίου, μεταφέροντας μόνοι τους τις προμήθειες, χωρίς υποστήριξη.

1997: Ο Mitsuro Ohba (Ιαπωνία), ξεκινάει μόνος, σέρνοντας το έλκηθρό του, από το ακρωτήριο Arktichevsky στις 25 Φεβρουαρίου, φτάνει στις 89ο 57’ Β στις 3 Μαΐου χωρίς ανεφοδιασμό και συνεχίζει προς το ακρωτήριο Columbia, όπου φτάνει στις 24 Ιουνίου, μετά από 121 μέρες συνολικά και 4 ανεφοδιασμούς.

1997: Ομάδα 20 γυναικών (Βρετανία) με μορφή σκυταλοδρομίας (5 x 4) και επικεφαλείς τις Matty McNair και Denise Martin (Καναδάς) που συμπλήρωσαν ολόκληρη την διαδρομή, ξεκινούν από το Ward-Hunt στις 13 Μαρτίου και φτάνουν στον Βόρειο Πόλο στις 26 Μαΐου.

2000: Οι Νορβηγοί Torry Larsen και Rune Gjeldness, αναχωρούν από το ακρωτήριο Arktichevsky στις 15 Φεβρουαρίου, φτάνουν στον Β. Πόλο στις 29 Απριλίου, σέρνοντας μόνοι τους τα έλκηθρα με τις προμήθειές τους και συνεχίζουν ως το ακρωτήριο Discovery (83ο 04’ Β), όπου φτάνουν στις 3 Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη πλήρη διάσχιση του Αρκτικού Ωκεανού, χωρίς ανεφοδιασμό.

Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΟΛΟΥ    ΜΕΡΟΣ Ι   |   ΜΕΡΟΣ ΙΙ

 

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Τor des Geants 2019 - μια λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από τον αγώνα, του Βαγγέλη Δημζά: https://t.co/TbY6WIdOeo https://t.co/eEWRP80CD0
RT @ultratrailwtour: The #UTWT 2019 is now over and we’re gearing up towards 2020! 💥 To conclude this amazing year we will host an award ce…
Pau Capell & Courtney Dauwalter winners of 2020 @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/c0rX1kTgTj https://t.co/b5dmdRWzt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ask The Coach: Τράβηγμα στον δικέφαλο

Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου: Μία νέα σηματοδοτημένη διαδρομή 190 χλμ γεννιέται στο Βουνό των Κενταύρων!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2019 – Και στο βάθος Όλυμπος!

Ανάβαση στα Κ2 (8611μ) & Broad Peak (8051μ) θα επιχειρήσει ο Φ. Θεοχάρης το 2020!

Διεθνής Ημέρα Βουνών … Ας τα αφήσουμε να τη χαρούν!

Marmot Minimalist & Precip Eco, δύο διαχρονικοί σύμμαχοι κατά της βροχής

Τor des Geants 2019 - μια λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από τον αγώνα!

Highlands Σκωτίας - Αναζητώντας το Ανεμοδαρμένο Ακρωτήρι!

Pau Capell & Courtney Dauwalter οι νικητές του φετινού Ultra Trail World Tour!

Artemisio Mountain Running, ένας skyrunning προσομοιωτής - Τα αποτελέσματα των αγώνων

Όλα έτοιμα για το Artemisio Trail Run - οι τελευταίες οδηγίες

14η χρονιά για τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα με ρεκόρ συμμετοχών και δυνατά ονόματα του Ορεινού Τρεξίματος!