Expedition Arktika: Διάσωση του Gilles Elkaim στον Σιβηρικό Βορρά

Από 06 Δεκ 2002
Τον Γάλλο πολικό εξερευνητή, Gilles Elkaim, περισυνέλεξε στις 21 Νοεμβρίου, Ρωσική στρατιωτική ομάδα διάσωσης, από τους ογκόπαγους του Σιβηρικού Βορρά, όπου βρέθηκε παγιδευμένος σε αποκολλημένο κομμάτι πάγου χωρίς διάδρομο διαφυγής προς την ξηρά. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του στα παγωμένα τεραίν της Σιβηρίας (έκτο στάδιο της προσπάθειάς του), ο Gilles συνάντησε εύθραυστη επιφάνεια πάγου, η οποία στην κυριολεξία έσπαγε κάτω από τα πόδια του. Ο Elkaim απομακρύνθηκε από την παγωμένη «κόλαση», τρεις ώρες μετά το σήμα κινδύνου που έστειλε.

Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε 20 μόλις λεπτά, κατόρθωμα που οφείλεται στον άριστο συνδυασμό ανθρώπινων ψυχικών και νοητικών επιτεύξεων, σε τρεις τομείς: στον επιχειρησιακό έλεγχο, το ψυχικό σθένος και την τεχνολογία.

Επιχειρησιακός έλεγχος Ο Dmitri Shparo, τεχνικός σύμβουλος της αποστολής Expedition Arktika, ενέργησε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, από την στιγμή που ο Gilles τον ειδοποίησε τα ξημερώματα της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου για την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο Dmitri επικοινώνησε με τον διευθυντή του μετεωρολογικού σταθμού στο Tiksi, για να ενημερωθεί για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν και προβλέπονταν για την περιοχή. Μόλις έλαβε την ανακοίνωση των έκτακτων ατμοσφαιρικών συνθηκών για τις επόμενες τρεις μέρες, επικοινώνησε με τον Gilles και μαζί πήραν την απόφαση να εκπέμψουν σήμα κινδύνου. Το πρώτο σήμα κινδύνου ελήφθη στις 5:58 π.μ. (ώρα Μόσχας). Αμέσως ειδοποιήθηκε ο διοικητής της Αεροπορικής Μονάδας Igor Kudrychov, ώστε να προετοιμάσει την αποστολή διάσωσης.

Τα Ρωσικά ελικόπτερα δεν απογειώνονται όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα 18m/sec, εκτός αν υπάρχει επείγουσα περίπτωση. Όταν ελήφθη το σήμα κινδύνου, οι άνεμοι έπνεαν με 20m/sec στην περιοχή που ήταν καθηλωμένος ο Gilles. Για να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν απαραίτητη μια σειρά εγκρίσεων. Χωρίς την μεσολάβηση του Dmitri Shparo, η εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων θα απαιτούσε πολύ χρόνο. Το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Αεροπορική βάση στις 8:16 (ώρα Μόσχας), τρεις ώρες μετά την εκπομπή του πρώτου σήματος κινδύνου.

Χαρακτηριστικό της επιχείρησης ήταν η ταχύτητα και ο τέλειος συντονισμός: 16 λεπτά μετά την απογείωση, το ελικόπτερο προσέγγισε τον Gilles και σε 4 λεπτά είχαν επιβιβαστεί σκυλιά και εξοπλισμός και απομακρύνονταν από την παγωμένη «φυλακή». Συνολικός χρόνος της επιχείρησης διάσωσης: 20 λεπτά.

Το ελικόπτερο ΜΙ-8, δεν προσγειώθηκε στο λεπτό στρώμα του πάγου, αλλά αιωρούνταν κοντά στην παγωμένη επιφάνεια, επιτρέποντας στο πλήρωμα να φορτώσει χέρι-χέρι τον εξοπλισμό και τις προμήθειες. Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, δεδομένης της ταχύτητας των ανέμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Gilles είχε έτοιμα τα σκυλιά και τον εξοπλισμό του για την βιαστική επιβίβαση.Παράγοντας Άνθρωπος
Ανεκτίμητη υπήρξε η άμεση και καίρια αντίδραση του Dmitri Shparo, πρέπει όμως να τονιστεί ιδιαίτερα και το απίστευτο θάρρος και η αυτοθυσία που επέδειξαν οι Ρώσοι στρατιώτες, μέλη του πληρώματος του ελικόπτερου, που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

Τεχνολογία Αυτή η επιχείρηση διάσωσης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την σύμπραξη της σύγχρονης τεχνολογίας που διέθετε ο Gilles Elkaim. Ένα δορυφορικό κινητό τηλέφωνο, δορυφορικά μέσα επικοινωνίας για την καταγραφή της θέσης του, ένα φορητό υπολογιστή για να διατηρεί ηλεκτρονική αλληλογραφία, ένα Argos που εκπέμπει σήματα στο Cospas-Sarsat, ένα δορυφορικό σύστημα λήψης και εντοπισμού σημάτων κινδύνου.

Ο εξοπλισμός παραχωρήθηκε στον Gilles Elkaim από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία για την υποστήριξη της αποστολής.

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Get read for the most important #trailrunning week! @UTMBMontBlanc @ultratrailwtour https://t.co/sZStRDJmBc #UTMB… https://t.co/oZqsfSbZ7i
@PikesPeakRun Marathon & Ascend - To ακατάρριπτο ρεκόρ και ο ... @kilianj : https://t.co/iuovwUqenS https://t.co/SSCddPRb6T
Read the @SCARPAspa Instinct VSR review at @Advendure_Net : https://t.co/q28bV846qc https://t.co/nVas23Pzbf
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

UTMB® 2019: O Βασιλιάς των Αγώνων Βουνού είναι εδώ!

Pikes Peak Marathon & Ascend - To ακατάρριπτο ρεκόρ και ο ... Kilian!

Scarpa Instinct VSR!

Η εμπειρία μου από τον Salewa Olympus Mythical Trail 2019!

Altra Olympus 3.0: Δοκιμή και παρουσίαση!

Ελπίδες & Όνειρα για την ελληνική αποστολή στο Youth Skyrunning World Championships!

Νεκρή αθλήτρια από κεραυνό στο Sudtirol Ultra Skyrace 2019!

La Sportiva Kaptiva - Ταχύτητα και πρόσφυση στο maximum

Zagori Mountain Running 2019 - Πάρτε σβάρα τα βουνά!