Ιστορία: Το Χρονολόγιο της Κατάκτησης του Βόρειου Πόλου - Μέρος Ι (330π.Χ.-1818)

Από 11 Νοε 2002
Η προσπάθεια του ανθρώπου να φτάσει στα πιο απόμακρα σημεία του πλανήτη ανάγεται στην αρχαιότητα ακόμα και αντανακλά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ανήσυχο πνεύμα της ανθρώπινης φύσης. Η ιστορία της αναζήτησης και της κατάκτησης του βορειότερου σημείου του πλανήτη δεν θα μπορούσε –εξαιτίας της αδυσώπητης φύσης της Αρκτικής- να είναι μια ιστορία γεμάτη ηρωισμό αλλά και ατέλειωτα δράματα που παίχτηκαν στις παγωμένες αχανείς εκτάσεις του μακρινού βορρά. Αρχικά η Αρκτική εξερεύνηση συνδέθηκε στενά με την ικανοποίηση οικονομικών επιδιώξεων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Πολύ αργότερα (μόλις στον 20ο αιώνα) ήρθαν οι γνήσιες προσπάθειες των adventurers, των ανθρώπων της περιπέτειας, που προσπάθησαν μέσα από τις αποστολές τους να ανακαλύψουν και τα δικά τους προσωπικά όρια. Διαβάστε ένα σύντομο χρονικό της Αρκτικής εξερεύνησης (με τη βοήθεια του Antarctica.org), μιας ιστορίας με συναρπαστική εξέλιξη και σπουδαίους πρωταγωνιστές.

ΜΕΡΟΣ  ΙΙ  |  ΜΕΡΟΣ  ΙΙΙ

330πΧ, ο Έλληνας Πυθέας από την Μασσαλία, έλεγε ψέματα;

Ο Πυθέας, ένας σπουδαίος Έλληνας θαλασσοπόρος που ζούσε στην Μασσαλία, γύρω στα 330 π.Χ., επιχειρεί ένα μεγάλο θαλάσσιο ταξίδι στις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης. Όπως είναι φυσικό, λίγα έγιναν γνωστά για το εγχείρημά του και ακόμη λιγότερα μπορούν να επιβεβαιωθούν, πέρα από το γεγονός ότι είδε στην πραγματικότητα τον μεταμεσονύκτιο ήλιο και ότι αγκυροβόλησε σε μια στεριά που ονόμασε Αρκτική. Μετά την επιστροφή του, οι συμπατριώτες του, μη πιστεύοντας το κατόρθωμά του, τον αποκάλεσαν ψεύτη.

982, ο Βίκινγκ, Κόκκινος Έρικ, εκδιώκεται από την Ισλανδία…

Ο Έρικ, αναγκάζεται να φύγει από την γενέτειρά του την Ισλανδία, επειδή δολοφόνησε τους δύο γιους ενός από τους αντιπάλους του. Αντί να επιστρέψει στην Νορβηγία, την γη των προγόνων του, ξεκινάει ένα ταξίδι κατευθυνόμενος νότιο-δυτικά. Έπειτα από πέντε μέρες στην θάλασσα, αντικρίζει μια στεριά, με καταπράσινα λιβάδια. Αυτή τη χώρα, ονομάζει Γροιλανδία (Greenland).
Είκοσι χρόνια αργότερα, ένας από τους γιους του, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε Αμερικανικό έδαφος, όταν αποβιβάστηκε στην Newfoundland.

1553, ο Sir Hugh Willoughby καπετάνιος της πρώτης αποστολής

Η εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων ξεκινάει. Ανάμεσα στα σχέδια της Αγγλίας προέχει να βρεθεί μια βόρεια διαδρομή, πιο σύντομη και πιθανώς πιο ασφαλής, για την Ινδία. Ο Sir Hugh Willoughby αναλαμβάνει αυτή τη σημαντική αποστολή. Το 1553, ο Άγγλος θαλασσοπόρος, εκπλέει για τις βόρειες θάλασσες με τρία πλοία.

Παγιδεύεται όμως στους πάγους, στις Σιβηρικές ακτές. Ο έμπειρος ναυτικός αναγκάζεται να ξεχειμωνιάσει στις σκληρές πολικές συνθήκες με το πλήρωμά του. Οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής, βρίσκουν, την επόμενη χρονιά, τα μέλη του πληρώματος νεκρά.

Ο Richard Chancellor, ο καπετάνιος του τρίτου πλοίου, θα σταθεί τυχερός: βρίσκει καταφύγιο στον κόλπο Arkhangelsk. Όταν το μαθαίνει ο τσάρος, τον προσκαλεί στην Μόσχα. Δύο χρόνια αργότερα, το 1555, ιδρύεται η Αγγλο-Ρωσική Εταιρεία.

1576, ο Martin Frobisher …χτυπάει ¨φλέβα¨ χρυσού στον μακρινό Βορρά

Μετά από δεκαπέντε χρόνια αναζήτησης οικονομικών υποστηρικτών, ο Βρετανός θαλασσοπόρος και τυχοδιώκτης Martin Frobisher, ξεκινάει για την Αρκτική με δυο πλοία. Τον Ιούνιο του 1579 φτάνει στην νότια Γροιλανδία, όπου συναντάει τους πρώτους Εσκιμώους (έτσι ονομάζουν οι Ευρωπαίοι που φτάνουν στον Βορρά, τους κατοίκους των Αρκτικών περιοχών. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται Inuit).

Επιστρέφει στην πατρίδα φέρνοντας μαζί του πέτρες με κίτρινα στίγματα. Στο Λονδίνο κυκλοφορεί η φήμη πως βρήκε χρυσό. Δυο ακόμα αποστολές ετοιμάζονται και πραγματοποιούνται το 1577 και 1588. Τελικά, αποδεικνύεται “άνθρακας” ο …θησαυρός.

1585, ο Άγγλος John Davis, ανακαλύπτει “θεωρητικά” το πέρασμα για την Ινδία

Στα τρία ταξίδια που επιχειρεί ο Βρετανός θαλασσοπόρος John Davis, δεν καταφέρνει να φτάσει στο στενό πέρασμα, που θα ονομάζονταν μεταγενέστερα, Βορειοδυτικό Πέρασμα (Northwest Passage). Το Βορειοδυτικό Πέρασμα για την Ινδία, που ανακάλυψε θεωρητικά ή τουλάχιστον προέβλεψε ο Davis, αποδείχτηκε σωστό. Οι παρατηρήσεις του βοήθησαν μελλοντικές αποστολές.

Από το 1597, ο Barents και οι Ολλανδοί στρέφονται στην αναζήτηση του περιβόητου περάσματος. Μόλις οι πολιτείες των Κάτω Χωρών απελευθερώνονται από την Ισπανική κυριαρχία, πραγματοποιούν τα πρώτα ταξίδια για την κατάκτηση του Βορειοδυτικού Περάσματος που οδηγεί στις Ανατολικές Ινδίες. Ο Ολλανδός κυβερνήτης, Willem Barents, πραγματοποιεί τρία ταξίδια, αλλά οι αποστολές του είχαν ελάχιστη επιτυχία. Σε ένα από τα ταξίδια χάνει ένα μέλος του πληρώματος, όταν κατά την διάρκεια κυνηγιού αρκούδας, που επιδίδονταν οι ναύτες του, τραυματίζεται θανάσιμα από ένα γιγάντιο αρσενικό ζώο.

Στο τρίτο ταξίδι, ο Barents αγκυροβολεί στο Spitzberg, πριν συνεχίσει την πορεία του νότιο-ανατολικά. Στις 19 Αυγούστου 1596, η αποστολή παγιδεύεται στους πάγους. Οι άντρες του πληρώματος ετοιμάζουν ένα πρόχειρο καταφύγιο για τον χειμώνα που έρχεται. Εννέα μήνες αργότερα, τον Μάιο του 1597, ο Barents και οι ναύτες του εγκαταλείπουν το παγιδευμένο στους ογκόπαγους πλοίο. Οι δεκαπέντε άνδρες επιβιβάζονται στην λέμβο του πλοίου και σε ένα κανό και κατευθύνονται προς τον Νότο. Στις 20 Ιουνίου, ο Ολλανδός καπετάνιος, πεθαίνει από σκορβούτο.

1607 – 1610, η τραγική μοίρα του Henry Hudson

Ο Άγγλος θαλασσοπόρος, Henry Hudson, ένας από τους ήρωες της κατάκτησης του Βόρειου Πόλου, κάνει το πρώτο του ταξίδι για λογαριασμό της Αγγλίας, το 1607. Επιλέγει να πλεύσει προς Βορρά (προηγούμενες προσπάθειες από Ανατολικά και Δυτικά είχαν αποτύχει) και έτσι φτάνει στις 80ο 23’, 1,065km από τον Βόρειο Πόλο, σημειώνοντας ένα ρεκόρ που θα κρατούσε 166 χρόνια.

Τον επόμενο χρόνο, κάνει μια νέα προσπάθεια, από Βορειοδυτικά αυτή τη φορά: άλλη μια αποτυχία.

Το τρίτο ταξίδι του ο Hudson, το αναλαμβάνει για λογαριασμό των Ολλανδών. Ακολουθεί την Βορειοδυτική διαδρομή και ανακαλύπτει – όχι το περίφημο Πέρασμα – αλλά τον ποταμό, που θα πάρει το όνομά του, καθώς και την τοποθεσία που θα χτιστεί στο μέλλον η πόλη της Νέας Υόρκης.

Στο τέταρτο ταξίδι του ο Hudson με το ιστιοφόρο Discovery, φτάνει και πάλι ως τον κόλπο Hudson, αλλά αναγκάζεται να ξεχειμωνιάσει εκεί. Οι άντρες του πληρώματος στασιάζουν και την άνοιξη του 1611 αναγκάζουν τον καπετάνιο να εγκαταλείψει το πλοίο. Ο Hudson επιβιβάζεται σε μια λέμβο και τον ακολουθούν ο γιος του, ο μαθηματικός του πλοίου και έξι μέλη του πληρώματος που του μένουν πιστοί, για να τον συνοδεύσουν στο τελευταίο του ταξίδι.

Οι στασιαστές με το ιστιοφόρο, αγωνίζονται και τελικά φτάνουν στις ακτές της Αγγλίας, έχοντας κάνει μια στάση στη διαδρομή, κατά την οποία οκτώ ναύτες σφαγιάζονται από Εσκιμώους.

1615, την μέρα που πεθαίνει, ο W. Baffin ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει Βορειοδυτικό Πέρασμα

Ο William Baffin, ο Άγγλος θαλασσοπόρος, επιβιβάζεται το 1615 στο πλοίο του Hudson, Discovery. Υπό την σημαία της Hudson Bay Company, που ίδρυσε ο βασιλιάς Κάρολος II, ο Baffin, κυνηγώντας το όνειρο των προκατόχών του, πλέει στα δυτικά παράλια της Γροιλανδίας και στην περιοχή που είχε ιδρυθεί, πρόσφατα, Βάση από τους Αμερικανούς, στο Thule.

Την επόμενη χρονιά, κάνει ακόμα ένα ταξίδι. Κατευθύνεται βορειότερα (77ο 50’) και ανακαλύπτει την θάλασσα και την ξηρά που έμελλε να πάρει το όνομά του. Στρίβοντας δυτικά, περνάει τον πορθμό Lancaster, που οδηγεί στην Θάλασσα Beaufort. Αν ο καιρός ήταν ευνοϊκός, ο Baffin αναμφίβολα θα ανακάλυπτε το Βορειοδυτικό Πέρασμα. Για να αποφύγει να παγιδευτεί στους πάγους, γυρίζει πίσω. Λίγο πριν τον θάνατό του, ο Baffin είπε πως το περιζήτητο πέρασμα δεν υπάρχει.

1619, η “αφύπνιση” της Δανίας

Καθώς αποκαλύπτονται με το πέρασμα του χρόνου, πιθανότητες εμπορικών συναλλαγών στις επικίνδυνες Αρκτικές θάλασσες, οι Δανοί αντιλαμβάνονται ότι πρέπει επειγόντως να λάβουν μέρος στις διεθνείς ερευνητικές προσπάθειες, ούτως ώστε κάποια μέρα, να μοιραστούν τα δικαιώματα αλιείας στην περιοχή. Ο βασιλιάς Χριστιανός IV, αναθέτει στον Δανό Jens Munk, κυνηγό φαλαινών, την αποστολή έρευνας για το πέρασμα. Ακολουθώντας την εντολή του βασιλιά, ο Munk, επιχειρεί την δυτική διαδρομή. Όμως ο βαρύς χειμώνας δεν επιτρέπει στο πλοίο να συνεχίσει το ταξίδι, έτσι τα μέλη της αποστολής ξεχειμωνιάζουν στον κόλπο Hudson. Οι συνέπειες του χειμώνα που πέρασε (εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες) ήταν τραγικές: από τα 59 μέλη του πληρώματος, θα επιζήσουν μόνο τρία, ανάμεσά τους και ο Munk.

Κατά τη διάρκεια του αιώνα, σημειώθηκαν πολυάριθμες απόπειρες να βρεθεί το πέρασμα προς τον Ειρηνικό ωκεανό και την Ανατολή.

1725, Ιανουάριος: η είσοδος του Δανού Bering στο προσκήνιο

Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Μεγάλου Πέτρου, η σύζυγός του, Αικατερίνη, επικυρώνει τα σχέδιά του και επιβεβαιώνει την ανάθεση της αποστολής στον Vitus Bering, που του είχε εμπιστευτεί ο ίδιος, μερικά χρόνια νωρίτερα – την ανακάλυψη του Βορειοδυτικού Περάσματος.
Αυτή τη φορά, είναι ζήτημα χρόνου να διασχίσει την Σιβηρία πεζός (8,000km από την Πετρούπολη), να ναυπηγήσει δύο πλοία και να ξεκινήσει την αναζήτηση από τον Ειρηνικό ωκεανό.

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Bering είναι έτοιμος. Περνάει τον πορθμό που θα πάρει το όνομά του, αλλά λόγω του πρόωρου χειμώνα δεν καταφέρνει να φτάσει στην Αλάσκα και τις Αμερικανικές ακτές. Έτσι επιστρέφει άπραγος. Στην Μόσχα, αυτή η περιπέτεια θεωρείται παραλίγο επιτυχία.

Το 1731, η αυτοκράτειρα Άννα, πείθει τον Bering να επαναλάβει το εγχείρημα. Δέκα χρόνια αργότερα, αποπλέουν δυο πλοία από το Okhotsk, το πρώτο υπό τις διαταγές του Bering και το δεύτερο με κυβερνήτη τον Ρώσο Tchirikov. Το δεύτερο έμελλε να είναι το τυχερότερο των δυο. Στην πραγματικότητα, μόλις πέρασε την χερσόνησο Kamtchatka το πλοίο του Bering ναυάγησε. Όταν έφτασε η βοήθεια, ήταν πια αργά.

Ο Tchirikov, έχοντας την τύχη με το μέρος του, φτάνει στις ακτές της Αλάσκα μετά από 41 μέρες στη θάλασσα. Εξακολουθεί να μην μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη του Βορειοδυτικού Περάσματος: δεν είναι σε θέση να πει αν η Ρωσία και η Αμερική ενώνονται δια θαλάσσης ή ξηράς. Επομένως, πρόκειται για μια νέα αποτυχία.

Εντωμεταξύ, τον 18ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι κουρασμένοι από τα ταξίδια για την αναζήτηση του Βορειοδυτικού Περάσματος, επιδίδονται στο εμπόριο και την αλιεία.

1818, μετά τον Ναπολέοντα, δεν κατακτούμε του Πόλους;

Το 1818, σημειώνονται νέες επιχειρήσεις από τους Άγγλους: στέλνουν δυο πλοία προς το Βορειοανατολικό Πέρασμα και άλλα δυο προς το Βορειοδυτικό. Άλλη μια αποτυχία. Τα τέσσερα πλοία επιστρέφουν χωρίς να βρουν κάτι.

Την επόμενη χρονιά, ο Edward Parry με δύο πλοία αναλαμβάνει μια νέα αποστολή: να προχωρήσει πέρα από τα στενά Lancaster, που τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν ένα φυσικό φραγμό για την ανθρωπότητα. Στις 4 Σεπτεμβρίου 1819, ο Parry περνάει τον 110ο μεσημβρινό δυτικά του Greenwich, στις 74ο 40’ βόρειο γεωγραφικό πλάτος, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Όταν ο καιρός βελτιώνεται, ο Parry προσπαθεί να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στον 113ο μεσημβρινό, αλλά είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία του δυτικά. Επιστρέφει στην Αγγλία.

Στην διάρκεια μεταγενέστερης αποστολής, ο Parry έχει δυο landing craft, που μπορούν να σέρνουν οι άντρες του πληρώματος κατά μήκος των πάγων (πρόδρομοι των έλκηθρων που θα χρησιμοποιήσουν οι μοντέρνοι φίλοι της περιπέτειας): σαλπάρει από το Spitzberg, αλλά γρήγορα αναγκάζεται να συνεχίσει με τα πόδια στον παγωμένο λαβύρινθο.

Ο Parry παρατηρεί ότι η κίνηση των παγωμένων μαζών, καθυστερεί την πορεία του προς τον Πόλο. Τρεις μήνες αργότερα, ο Parry και οι άνδρες της αποστολής επιστρέφουν στο λιμάνι του Spitzberg. Έχουν καλύψει περισσότερα από 2,000km στις παγωμένες επιφάνειες της Αρκτικής.

ΜΕΡΟΣ  ΙΙ  |  ΜΕΡΟΣ  ΙΙΙ
Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Τor des Geants 2019 - μια λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από τον αγώνα, του Βαγγέλη Δημζά: https://t.co/TbY6WIdOeo https://t.co/eEWRP80CD0
RT @ultratrailwtour: The #UTWT 2019 is now over and we’re gearing up towards 2020! 💥 To conclude this amazing year we will host an award ce…
Pau Capell & Courtney Dauwalter winners of 2020 @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/c0rX1kTgTj https://t.co/b5dmdRWzt1
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ask The Coach: Τράβηγμα στον δικέφαλο

Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου: Μία νέα σηματοδοτημένη διαδρομή 190 χλμ γεννιέται στο Βουνό των Κενταύρων!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2019 – Και στο βάθος Όλυμπος!

Ανάβαση στα Κ2 (8611μ) & Broad Peak (8051μ) θα επιχειρήσει ο Φ. Θεοχάρης το 2020!

Διεθνής Ημέρα Βουνών … Ας τα αφήσουμε να τη χαρούν!

Marmot Minimalist & Precip Eco, δύο διαχρονικοί σύμμαχοι κατά της βροχής

Τor des Geants 2019 - μια λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από τον αγώνα!

Highlands Σκωτίας - Αναζητώντας το Ανεμοδαρμένο Ακρωτήρι!

Pau Capell & Courtney Dauwalter οι νικητές του φετινού Ultra Trail World Tour!

Artemisio Mountain Running, ένας skyrunning προσομοιωτής - Τα αποτελέσματα των αγώνων

Όλα έτοιμα για το Artemisio Trail Run - οι τελευταίες οδηγίες

14η χρονιά για τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα με ρεκόρ συμμετοχών και δυνατά ονόματα του Ορεινού Τρεξίματος!