Πολικές Διασχίσεις: Σύντομα Νέα - 2003

Από 22 Δεκ 2002
16 ΣΕΠ 03 - ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΟΥ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ROALD AMUNDSEN
Η Νορβηγία μελετά αυτό τον καιρό την εκδοχή να στείλει ένα υποβρύχιο να ψάξει το βυθό του Αρκτικού ωκεανού για τα απομεινάρια του υδροπλάνου με το οποίο χάθηκε ο μεγάλος Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen το 1928. Ο υπουργός αλιείας της χώρας, είπε ότι θα ασκήσει πίεση για να γίνει έρευνα, μετά από την ανακάλυψη λίγους μήνες νωρίτερα ενός χάρτη που θα μπορούσε να υποδεικνύει τη θέση του αεροσκάφους. Μια σανίδα που επέπλεε και ένας χάρτης που σχεδιάστηκε από ένα ψαρά, μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να συμπληρωθεί το μυστήριο στο τι συνέβη στον Amundsen, τον διάσημο κατακτητή του Νότιου Πόλου το 1911.
Ο Amundsen θεωρήθηκε αγνοούμενος από τον Ιούνιο του 1928, ενώ αναζητούσε έναν Ιταλό εξερευνητή, μέλος του πληρώματος ενός αερόπλοιου ο οποίος είχε χαθεί νωρίτερα στην Αρκτική. Το γαλλικής κατασκευής υδροπλάνο του συντρίφθηκε κοντά στη Νήσο Bear σε νερό βάθους 100 μέτρων περίπου.
Νωρίτερα φέτος, ανακαλύφτηκε ένα σχεδιάγραμμα από ένα Νορβηγικό ψαροκάικο, που σημείωνε το σημείο όπου το 1933 είχε πιάσει στα δίχτυα του ένα αντικείμενο μήκους 3 μέτρων –πιθανόν κομμάτι από το φτερό του σκάφους. Πρόσφατα ένας απόμαχος κυνηγός φώκιας θυμήθηκε πώς είχε χρησιμοποιήσει ένα απομεινάρι από ξύλο ναυαγίου –το οποίο θα μπορούσε να είναι τμήμα από το υδροπλάνο- το 1964, για να επιδιορθώσει μια καλύβα σ ένα απομονωμένο νησί, σε απόσταση 1200 km από τον Πόλο. Ο Torbjoern Pedersen μόλις τώρα συνέδεσε αυτό το γεγονός με τον Amundsen.
Τώρα, ο Νορβηγός υπουργός αλιείας Svein Ludvigsen δηλώνει πως η χώρα του έχει εθνικό χρέος να ανακαλύψει την τύχη ενός από τα πιο διάσημα παιδιά της. Ένας ειδικός από το Μουσείο Αεροπλοΐας είπε ότι μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίς την ερχόμενη άνοιξη και ίσως τελικά δώσει την απάντηση στο υπόλοιπο από το μυστήριο για το τι συνέβη στον Amundsen.
Πηγή: BBC News

25 MAI 03 - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ Ο PEN HADOW
Στις 19 Μαΐου η παγκόσμια κοινή γνώμη έμεινε εντυπωσιασμένη από το κατόρθωμα του 41χρονου Βρετανού, που κατάφερε σε 64 μέρες να διανύσει 767 χιλιόμετρα χωρίς καμιά απολύτως υποστήριξη, από το νησί Ward Hunt του αρκτικού Καναδά μέχρι το Βόρειο Γεωγραφικό Πόλο. Ο Hadow ήταν ι πρώτος εξερευνητής που καταφέρνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Στο παρελθόν μόνο ο Νορβηγός Borge Ousland είχε καταφέρει κάτι ανάλογο, από την πλευρά της Σιβηρίας, το 1994.
Η ιστορία για την κοινή γνώμη σταμάτησε φυσικά την επόμενη μέρα. Όμως, ο Pen παραμένει "εγκλωβισμένος" στο Βόρειο Πόλο μέχρι και σήμερα (25/5), αφού οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν μία εβδομάδα τώρα στο αεροπλάνο που θα πετούσε, να τον παραλάβει και να τον φέρει πίσω στο νησί Baffin. Το μόνο αεροπλάνο που μπορεί αυτή τη στιγμή να πετάξει, πρέπει να προσγειωθεί σε σημείο ανεφοδιασμού στη διάρκεια της πτήσης του, καθώς τα αποθέματά του δεν αρκούν για συνεχόμενο ταξίδι με επιστροφή. Το σχέδιο που εξετάζουν και θα θέσουν σε εφαρμογή, προσβλέπει μεταφορά επιπλέον καυσίμων από το ίδιο το αεροπλάνο. Στο μεταξύ, ο Pen που μίλησε με το δορυφορικό του τηλέφωνο, είπε ότι είναι καλά και έχει εφόδια και καύσιμα που του επαρκούν για τρεις ακόμα ημέρες.

23 ΜΑΡ 03 – ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ NORTH WEST PASSAGE SKI
Οι Νορβηγοί Bengt Egil Rotmo και Randulf Valle, από το ταξίδι τους στην κλασική διαδρομή του Βορειοδυτικού Περάσματος αναφέρουν: «Το χιόνι και η κατάσταση του πάγου κάνουν δύσκολη την μετακίνησή μας κάποιες φορές και δεν είναι δυνατό να ακολουθούμε ευθεία πορεία. Τη Δευτέρα δοκιμάσαμε για ένα δίωρο να κάνουμε ski-sailing και δουλεύει μια χαρά. Οι καιρικές συνθήκες ποικίλουν, κάποιες μέρες χιονίζει ενώ άλλες είναι ηλιόλουστες. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ –16 και –32ο C - στις αρκτικές περιοχές άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τους –20ο C, θεωρείται “ζέστη”».
Κάθε μέρα για τους δύο εξερευνητές είναι μια σκληρή προσπάθεια να κινηθούν σέρνοντας τα έλκηθρα στην ανομοιόμορφη επιφάνεια των πάγων. Καταφέρνουν να προχωρούν 10-15km την μέρα και πάντα η πρόοδός τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Σωματικά και ψυχικά είναι δυνατοί και συνεχίζουν κατευθυνόμενοι στο Cambridge Bay που απέχει περίπου 320km.

16 ΜΑΡ 03 – ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ
Οι Νορβηγοί εξερευνητές, Bengt Egil Rotmo και Randulf Valle, εδώ και λίγες μέρες, ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην κλασική διαδρομή του Βόρειο-δυτικού Περάσματος. Στόχος της αποστολής, η διάσχιση του Περάσματος με cross-country ski και αφετηρία της το Kugluktuk στον ποταμό Coppermine. Αν η προσπάθεια των δυο Νορβηγών επιτύχει, θα είναι οι πρώτοι που θα διασχίσουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα με σκι.
Οι δύο άνδρες πέρασαν μόλις το δέλτα του ποταμού Coppermine και κατευθυνόμενοι στην έξοδο του Περάσματος στον Ατλαντικό Ωκεανό, θα καλύψουν απόσταση 2000-2500km. Αν όλα πάνε καλά θα φτάσουν στο Pond Inlet, σημείο τερματισμού της πορείας τους, στις αρχές Ιουνίου.
Ο καιρός είναι ψυχρός, με θερμοκρασίες γύρω στους –30ο C και μέτριους ανέμους, αλλά χωρίς ισχυρές χιονοπτώσεις. Η ομάδα βρίσκεται σε άριστη σωματική και ψυχολογική κατάσταση και κινείται ταχύτατα προς το Cambridge Bay, που απέχει 412km.

06 ΦΕΒ 2003 - ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ ΜΕ ΣΚΙ
Οι Νορβηγοί Bengt Egil Rotmo και Randulf Valle (29 και 28 ετών), θα βρεθούν στα χνάρια του συμπατριώτη τους Roald Amundsen, που διέσχισε πρώτος το Βορειοδυτικό Πέρασμα με το πλοίο του Gjoa. Το 2003 επέλεξαν οι σύγχρονοι εξερευνητές, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη επιτυχημένη διάσχιση με πλοίο του Βορειοδυτικού Περάσματος, θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη όσων συνέβαλαν στην εξερεύνηση του Βορειοδυτικού Περάσματος στους αιώνες που προηγήθηκαν.
Οι τολμηροί Νορβηγοί, σκοπεύουν με cross-country ski να διασχίσουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα, την θαλάσσια δίοδο βόρεια των Καναδικών ακτών, από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, που έμεινε γνωστή ως Βορειοδυτικό Πέρασμα. Θα επιχειρήσουν την πορεία τους από την αντίθετη κατεύθυνση, ξεκινώντας από την πλευρά του Ειρηνικού, κινούμενοι ανατολικά προς τον Ατλαντικό, στις αρχές Μαρτίου. Θα ξεκινήσουν από το Kugluktuk (Coppermine), θα περάσουν το Cambridge Bay, Gjoa Haven, Taloyoak και Arctic Bay πριν φτάσουν στο τέρμα της πορείας τους στο Pond Inlet. Θα καλύψουν συνολική απόσταση 2000-2500km.
Η αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει τον Μάρτιο και υπολογίζεται να επιτύχει τον στόχο της ως τις αρχές Ιουνίου. Στον δρόμο τους θα συναντήσουν πλήθος εμποδίων, πολικές αρκούδες, ρήγματα στον πάγο και τις χειρότερες καιρικές συνθήκες στην γη.
Αν οι δύο Νορβηγοί καταφέρουν το εγχείρημά τους, θα είναι οι πρώτοι που θα διασχίσουν το Βορειοδυτικό Πέρασμα με σκι (κατά περίσταση θα χρησιμοποιούν kite), προσπάθεια που δεν έχει επαναληφθεί ξανά.
Το κίνητρο τους δεν επικεντρώνεται στην πρωτιά του εγχειρήματος, αλλά στην πρόκληση που εκφράζει αυτό. Την ομάδα, δεν θα περιμένουν έπαθλα ή χρήματα στο τέλος της διαδρομής, στην πλευρά του Ατλαντικού και το Νορβηγικό κράτος δεν έχει δημοσιοποιήσει επιβράβευση για τους δύο πολίτες του. Όμως μετά από τρεις μήνες στους πάγους, το καλύτερο βραβείο για τους δύο άντρες θα είναι ένα ζεστό κρεβάτι και ασφαλής στέγη.

19 ΙΑΝ 2003 - ICE BIKE EXPEDITION. ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ
Ένας Αμερικανός «extreme αθλητής» επιχειρεί αυτές τις μέρες να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κάνει ποδήλατο στην Ανταρκτική. Ο Doug Stoup ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου από το Patriot Hills, στις «ακτές» της Ανταρκτικής με το ποδήλατό του, με στόχο μια διάσχιση στην ευρύτερη περιοχή των βουνών Ellsworth. Ο Stoup κινείται με ένα ειδικά κατασκευασμένο ποδήλατο από τον Dan Hanebrink, έναν μηχανικό του διαστήματος, που εδώ και 30 χρόνια κατασκευάζει ειδικά ποδήλατα και εξαρτήματα για μοτοσικλέτες. Η αποστολή ICE BIKE αποτελούσε το όνειρο του Doug από το 2000, οπότε και έγινε ο πρώτος Αμερικάνος που έφτασε στο Νότιο Πόλο με σκι, μια απόσταση 1100 χιλιομέτρων σε 62 ημέρες. Ο Stoup εξηγεί πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στη διάρκεια της αποστολής με το ποδήλατο: «…μπορούσα να φανταστώ έναν άλλο τρόπο να κινούμαι πιο γρήγορα απ ότι με τα σκι. Κάνοντας ποδήλατο που θα σέρνει ένα έλκηθρο… Το ποδήλατο δεν θα έχει καθόλου πλαστικά μέρη, δερμάτινη σέλα, λάδι στις αναρτήσεις, μόνο ελατήρια, δισκόφρενα και χοντρά λάστιχα. Όταν θα βρίσκομαι σε μαλακό χιόνι θα βάζω λιγότερο αέρα στα λάστιχα και όταν η επιφάνεια είναι σκληρή θα τα φουσκώνω περισσότερο για να κερδίζω ταχύτητα και απόσταση».
Ο Stoup είναι κινηματογραφιστής, τεχνικός αεροσκαφών και snowboarder, ορειβάτης και αναρριχητής. Έχει μεγάλη εμπειρία από αποστολές στην Ανταρκτική και είναι ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε από το βουνό Vinson (η ψηλότερη κορυφή στην ήπειρο) με snowboard. To 2001 ήταν αρχηγός της αποστολής «Beyond Endurance» που παρουσίασε το ΑΖ, στη διάρκεια της οποίας, μια ομάδα από Αμερικανούς πραγματοποίησε στο νησί της Νότιας Γεωργίας καταβάσεις με σκι και snowboard. Περισσότερα: www.iceaxe.tv

04 ΙΑΝ 2003 - ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΣΕΖΟΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ
Οι πρώτες αποστολές ολοκληρώνουν την προσπάθειά τους να φτάσουν πεζοπορώντας στο Νότιο Πόλο, μετά από σχεδόν δύο μήνες πορείας. Η πορεία των αποστολών συνήθως ξεκινά από τις ακτές της "Θάλασσας Weddell" της Ανταρκτικής (βρίσκονται στην πλευρά του Ατλαντικού ωκεανού) και καλύπτει πορεία περίπου 1000 χιλιομέτρων. Οι adventurers εκμεταλλεύονται το Ανταρκτικό "καλοκαίρι" του Νότιου ημισφαιρίου και το φως της μέρας που διαρκεί όλο το 24ωρο και οργανώνουν τις αποστολές τους ώστε αυτές να ολοκληρώνονται μέσα στον Ιανουάριο. Έτσι στις 31 Δεκεμβρίου, έφτασαν οι Paul Landry, Patrick Woodhead, Tom Avery και Andrew Gerber, η άφιξη των οποίων συνέπεσε με τις εκδηλώσεις για τη σηματοδότηση του νέου Νότιου Πόλου (δεν γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία -προφανώς πρόκειται για κάποια μικρή διόρθωση στο γεωγραφικό στίγμα του). Συνολικά χρειάστηκαν 46 μέρες και χρησιμοποίησαν σκι (όπως όλοι εξάλλου) για την προώθησή τους. Στις 2 Ιανουαρίου αφίχθηκε μια δεύτερη ομάδα εφτά ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Matty McNair, σύζυγος του Paul Landry, o οποίος είχε φτάσει δυο μέρες νωρίτερα. Για την ιστορία, την ομάδα απάρτιζαν οι Matty McNair, Devon McDiarmid, Guillermo Banales, Angel Navas, Josu Feijoo, Graham Stonehouse και Andrew Cooney. Η 7μελής ομάδα χρειάστηκε 52 ημέρες πορείας και μετά την άφιξή της, επέστρεψε αεροπορικά στο Patriot Hills απ όπου είχε ξεκινήσει, για να συνεχίσει την επιστροφή της με την εκ νέου αεροπορική μεταφορά στο Punta Arenas της Παταγωνίας.

04 ΙΑΝ 2003 - Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΕΜΩΝ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ "KIT KAT ICE KITES"
Οι δύο φιλόδοξοι Ιρλανδοί, που θα επιχειρούσαν για πρώτη φορά να κινηθούν πάνω στο Ανταρκτικό παγοκάλυμμα με αποκλειστικά και μόνο με τη δύναμη του ανέμου, είδαν τα σχέδιά τους να διαλύονται μέσα σε λίγες μέρες, εξαιτίας της άπνοιας που επικρατεί στο Νότιο Πόλο. Ο Jamie Young (52) και ο Brian Cunningham (60), αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να φτάσουν απ το Νότιο Πόλο στο Patriot Hills (1100km) με το ειδικά σχεδιασμένο ιστιοφόρο έλκηθρό τους, που θα έσερναν οι …άνεμοι της Ανταρκτικής. Δυστυχώς, όχι μόνο επικρατούσε ασυνήθιστη γι αυτή την εποχή άπνοια, τις ημέρες της αναμονής τους από τις 29 Δεκεμβρίου, αλλά και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων ήταν δυσοίωνες για τους δύο Ιρλανδούς, καθώς απ ότι φαίνεται κι ο Ιανουάριος θα κυλήσει χωρίς ιδιαίτερους ανέμους στην περιοχή. Συνήθως βέβαια ο άνεμος στον Νότιο Πόλο είναι κατά 25% πιο ασθενής απ ότι σε άλλες περιοχές της ηπείρου, εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου και της εξαιρετικά ξηρής ατμόσφαιρας.
Τα "ski-buggy" των Ιρλανδών (που ήταν το αντικείμενο θαυμασμού αλλά και πολλών συζητήσεων ανάμεσα στους σχετικούς του χώρου) κατασκευάστηκαν από τον Kieron Bradley, έναν μηχανικό της Formula 1, που δουλεύει για την Williams. Είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, κράματα αεροπορικού αλουμινίου και ειδικό ατσάλι. Πατούν σε τρία πέδιλα, όπως αυτά των snowmobiles, έχουν πλάτος και μήκος από 3 μέτρα και ζυγίζουν 32 κιλά το καθένα. Σύμφωνα με τις περιγραφές που κέρδισαν, θυμίζουν σκάφη απ το Star Trek και όσο για το κόστος τους, αν πουλιόνταν θα στοίχιζαν περίπου 40.000 ευρώ το καθένα. Πριν φτάσουν στην Ανταρκτική, τα οχήματα είχαν δοκιμαστεί με επιτυχία στις Ελβετικές Άλπεις, σε υψόμετρο 3000 μέτρα. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι 50 km/h σε κατάλληλες συνθήκες εδάφους και στην αποστολή της Ανταρκτικής, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πέντε διαφορετικά πανιά (2,5 τ.μ. έως 10 τ.μ.) ανάλογα με την ένταση του ανέμου. Φυσικά, ο εξοπλισμός του αναβάτη μεταφέρεται κι αυτός πάνω στο ski-buggy μαζί με τον ίδιο.
Περισσότερα στο site της αποστολής: www.icekites.com

28 ΔΕΚ 02 - "ΜΕΓΑΛΗ ΝΟΤΙΑ ΤΡΙΛΟΓΙΑ" ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΜΑΓΓΙΤΣΗ
Σήμερα ξεκίνησε η αποστολή του Νίκου Μαγγίτση, προς την Ανταρκτική και τις Άνδεις, με την υποστήριξη του Δήμου Αγριάς και του "Αθήνα 2004". Η τριπλή αποστολή του Νίκου θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου μήνες και οι στόχοι του είναι να βαδίζει προς το Νότιο Πόλο, να ανέβει το βουνό Vinson και τέλος, να ανέβει και το Aconcagua στις Άνδεις. Πιο συγκεκριμένα:
1) ΝΟΤΙΟΣ ΠΟΛΟΣ: Από το Patriot Hills, η ομάδα του Νίκου θα μεταφερθεί αεροπορικά μέχρι τα μέσα 88ου και 89ου παραλλήλου και από εκεί θα κινηθεί πεζοπορικά μέχρι το Νότιο Πόλο, για μια απόσταση περίπου 250 χιλιόμετρα (100+ σε ευθεία). Η επιστροφή θα γίνει αεροπορικά, από το Νότιο Πόλο μέχρι το Patriot Hills (διάρκεια 3 εβδομάδες).
2) MOUNT VINSON: Από το Patriot Hills, η ομάδα θα πετάξει προς το base camp του βουνού Vinson (5.129m), του ψηλότερου στην Ανταρκτική ήπειρο. Από εκεί, υψόμετρο 2.130, θα γίνει ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του βουνού, με τρεις ενδιάμεσες κατασκηνώσεις. (διάρκεια 2 εμβδομάδες).
3) ACONCAGUA. Από τα σύνορα Χιλής - Αργεντινής θα ξεκινήσει η πορεία προσέγγισης του ψηλότερου βουνού στην Αμερικανική ήπειρο. Από το base camp του βουνού (Plazza de Mules, 4.200m) θα ξεκινήσει η τελική προσπάθεια ανάβασης και θα στηθούν δύο ενδιάμεσες κατασκηνώσεις, μέχρι την κορυφή. (διάρκεια 3 εβδομάδες).

Διαβάστε τη συνέντευξη του Νίκου Μαγγίτση στο Adventure Zone

22 Δεκ 2002 - “KIT-KAT ICE KITES EXPEDITION”.
Δύο Ιρλανδοί ξεκινούν σήμερα ένα εντελώς πρωτότυπο εγχείρημα στην Ανταρκτική. Οι Jamie Young και Brian Cunningham -με την βοήθεια του ανέμου- θα διανύσουν την απόσταση των 1000 χιλιομέτρων, από το Νότιο Πόλο μέχρι τις ακτές της Ανταρκτικής (τοποθεσία Patriot Hills), πάνω σε ski-buggies με πανιά. Τα ιδιότυπα αυτά «οχήματα» που αντί για τροχούς έχουν πέδιλα του σκι και σχεδιάστηκαν ειδικά για τη συγκεκριμένη αποστολή, θα κινηθούν αποκλειστικά με τη βοήθεια του ανέμου, χρησιμοποιώντας τα πανιά τους. Με ευνοϊκές συνθήκες, αναμένεται να φτάσουν στον προορισμό τους σε λιγότερο από 10 ημέρες. Σ αυτή την "πολυσύχναστη" διαδρομή, τα φορτία συνήθως μεταφέρονται σε έλκηθρα, τα οποία σέρνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ο χρόνος που απαιτείται σ αυτές τις περιπτώσεις φτάνει τις 60 ημέρες.

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

RT @ultratrailwtour: 🚨 Here's the 2020 Ultra-Trail® World Tour circuit 🚨 An incredible program with amazing new races in an expanded, simp…
Τor des Geants 2019 - μια λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από τον αγώνα, του Βαγγέλη Δημζά: https://t.co/TbY6WIdOeo https://t.co/eEWRP80CD0
RT @ultratrailwtour: The #UTWT 2019 is now over and we’re gearing up towards 2020! 💥 To conclude this amazing year we will host an award ce…
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ask The Coach: Τράβηγμα στον δικέφαλο

Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου: Μία νέα σηματοδοτημένη διαδρομή 190 χλμ γεννιέται στο Βουνό των Κενταύρων!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2019 – Και στο βάθος Όλυμπος!

Ανάβαση στα Κ2 (8611μ) & Broad Peak (8051μ) θα επιχειρήσει ο Φ. Θεοχάρης το 2020!

Διεθνής Ημέρα Βουνών … Ας τα αφήσουμε να τη χαρούν!

Marmot Minimalist & Precip Eco, δύο διαχρονικοί σύμμαχοι κατά της βροχής

Τor des Geants 2019 - μια λογοτεχνική προσέγγιση μέσα από τον αγώνα!

Highlands Σκωτίας - Αναζητώντας το Ανεμοδαρμένο Ακρωτήρι!

Pau Capell & Courtney Dauwalter οι νικητές του φετινού Ultra Trail World Tour!

Artemisio Mountain Running, ένας skyrunning προσομοιωτής - Τα αποτελέσματα των αγώνων

Όλα έτοιμα για το Artemisio Trail Run - οι τελευταίες οδηγίες

14η χρονιά για τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα με ρεκόρ συμμετοχών και δυνατά ονόματα του Ορεινού Τρεξίματος!